2 °C Budapest

Jó példával elől jár: bankreformba fogott a pápa

2009. szeptember 24. 11:18

A bankreform igénye magát a Vatikánt is elérte: a földkerekség egyik legtitokzatosabb pénzintézetének számító Vatikán Bank (hivatalos nevén Istituto per le Opere dei Religione) átláthatóságának megteremtésére törekszik a Szentszék. Az új menedzsment első emberét egyenesen a Banco Santandertől igazolták.

Ettore Gotti Tedeschi, a Banco Santander egyik olaszországi üzletágának vezetője került a Vatikán Bank élére, így ő irányíthatja majd azt a munkát, amely a Vatikán pénzügyeinek intézésében jelentős szerepet játszó szervezet megreformálását jelentheti. Tedeschi közel áll a katolikus egyházfő személyéhez, tanácsadóként működött közre például a többek között a pénzügyi válság tanulságait is boncolgató Caritas in Veritate kezdetű, nagy médiafigyelmet kapó enciklika megírásában.

2009.06.14 11:07
Történelmi mérföldkő: pápai enciklika készül a válságról

A Vatikán Bankot két évtizeden keresztül vezette a most leköszönt Angelo Caloia, aki pozíciója révén az egyik legnagyobb hatáskörrel rendelkező vatikáni tisztségviselővé válhatott. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Tarcisio Bertone bíboros szerint leváltása része annak a hosszú folyamatnak, amellyel modernizálni kívánják a bankot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vatikán Bank pénzügyi adatai nem nyilvánosak, ügyfelei általában egyházi személyek, akiket a bank maga szólít ügyfelei közé. Munkáját egy bíborosokból álló kis létszámú bizottság felügyeli, amely a pápa számára tesz jelentést. Az átláthatóság hiányából korábban már származott baja a pénzintézetnek: megalapozott a gyanú, hogy részvényesként hozzájárult a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásához. Bár mind a mai napig nagy kérdés, a vatikáni bankároknak milyen szerepük volt a botrányban, a Szentszék végül 250 millió dollárral kártalanította a Banco Ambrosiano hitelezőit.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem