17 °C Budapest

Jó példával elől jár: bankreformba fogott a pápa

2009. szeptember 24. 11:18

A bankreform igénye magát a Vatikánt is elérte: a földkerekség egyik legtitokzatosabb pénzintézetének számító Vatikán Bank (hivatalos nevén Istituto per le Opere dei Religione) átláthatóságának megteremtésére törekszik a Szentszék. Az új menedzsment első emberét egyenesen a Banco Santandertől igazolták.

Ettore Gotti Tedeschi, a Banco Santander egyik olaszországi üzletágának vezetője került a Vatikán Bank élére, így ő irányíthatja majd azt a munkát, amely a Vatikán pénzügyeinek intézésében jelentős szerepet játszó szervezet megreformálását jelentheti. Tedeschi közel áll a katolikus egyházfő személyéhez, tanácsadóként működött közre például a többek között a pénzügyi válság tanulságait is boncolgató Caritas in Veritate kezdetű, nagy médiafigyelmet kapó enciklika megírásában.

2009.06.14 11:07
Történelmi mérföldkő: pápai enciklika készül a válságról

A Vatikán Bankot két évtizeden keresztül vezette a most leköszönt Angelo Caloia, aki pozíciója révén az egyik legnagyobb hatáskörrel rendelkező vatikáni tisztségviselővé válhatott. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Tarcisio Bertone bíboros szerint leváltása része annak a hosszú folyamatnak, amellyel modernizálni kívánják a bankot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Vatikán Bank pénzügyi adatai nem nyilvánosak, ügyfelei általában egyházi személyek, akiket a bank maga szólít ügyfelei közé. Munkáját egy bíborosokból álló kis létszámú bizottság felügyeli, amely a pápa számára tesz jelentést. Az átláthatóság hiányából korábban már származott baja a pénzintézetnek: megalapozott a gyanú, hogy részvényesként hozzájárult a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásához. Bár mind a mai napig nagy kérdés, a vatikáni bankároknak milyen szerepük volt a botrányban, a Szentszék végül 250 millió dollárral kártalanította a Banco Ambrosiano hitelezőit.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 10:27
Az október elsejétl bevezetend munkarendet öt hónapon át tesztelik, és nem kötelez a dolgozók számár...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?