23 °C Budapest

Jó példával elől jár: bankreformba fogott a pápa

2009. szeptember 24. 11:18

A bankreform igénye magát a Vatikánt is elérte: a földkerekség egyik legtitokzatosabb pénzintézetének számító Vatikán Bank (hivatalos nevén Istituto per le Opere dei Religione) átláthatóságának megteremtésére törekszik a Szentszék. Az új menedzsment első emberét egyenesen a Banco Santandertől igazolták.

Ettore Gotti Tedeschi, a Banco Santander egyik olaszországi üzletágának vezetője került a Vatikán Bank élére, így ő irányíthatja majd azt a munkát, amely a Vatikán pénzügyeinek intézésében jelentős szerepet játszó szervezet megreformálását jelentheti. Tedeschi közel áll a katolikus egyházfő személyéhez, tanácsadóként működött közre például a többek között a pénzügyi válság tanulságait is boncolgató Caritas in Veritate kezdetű, nagy médiafigyelmet kapó enciklika megírásában.

2009.06.14 11:07
Történelmi mérföldkő: pápai enciklika készül a válságról

A Vatikán Bankot két évtizeden keresztül vezette a most leköszönt Angelo Caloia, aki pozíciója révén az egyik legnagyobb hatáskörrel rendelkező vatikáni tisztségviselővé válhatott. A Wall Street Journalnak nyilatkozó Tarcisio Bertone bíboros szerint leváltása része annak a hosszú folyamatnak, amellyel modernizálni kívánják a bankot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Vatikán Bank pénzügyi adatai nem nyilvánosak, ügyfelei általában egyházi személyek, akiket a bank maga szólít ügyfelei közé. Munkáját egy bíborosokból álló kis létszámú bizottság felügyeli, amely a pápa számára tesz jelentést. Az átláthatóság hiányából korábban már származott baja a pénzintézetnek: megalapozott a gyanú, hogy részvényesként hozzájárult a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásához. Bár mind a mai napig nagy kérdés, a vatikáni bankároknak milyen szerepük volt a botrányban, a Szentszék végül 250 millió dollárral kártalanította a Banco Ambrosiano hitelezőit.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?