1 °C Budapest

Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Pénzcentrum
2009. július 27. 05:55

Allianz, AXA, Budapest Bank Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar nyugdíjasoknak mindössze 43,6 %-a kapja bankszámlára történő átutalással az ellátását. Ezúttal annak jártunk utána, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat és termékeket kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években fokozódott a nyugdíjasok pénzügyi tudatossága, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatásokat.

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz:netbankolnak a Senior bankszámlások

A nyugdíjas ügyfelek valamennyi, az Allianz Bank által kínált terméket igényelhetik. Ezen felül kizárólag a nyugdíjas ügyfeleknek a bank Senior folyószámlát és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, például bankkártyát is kínál. A Senior bankszámlák aránya a teljes bankszámla állományhoz viszonyítva 3 %. Arról nincs pontos információ, hogy a Senior bankszámla tulajdonosokon kívül hány nyugdíjas ügyfél van.

Tapasztalataik szerint az idősebb korosztály aktívan használja a pénzügyi szolgáltatásokat: például valamennyi Senior bankszámlás ügyfél rendelkezik aktív betéti kártyával, sőt egyes ügyfelek birtokában több kártya is van. Ezzel szemben a nem senior számlás ügyfelek csak több, mint fele rendelkezik aktív bankkártyával. Havi szinten a Senior számlával rendelkező ügyfelek végzik a legtöbb ATM tranzakciót, használják a kártyájukat általában készpénz felvételre, és ezek átlagos összege is ebben a csoportban a legmagasabb.

A Senior bankszámlával rendelkező ügyfelek használják a legtöbb alkalommal a bankkártyájukat vásárlásra, átlagosan háromszor egy hónapban (azonban a vásárlások átlagos értéke ebben a csoportban a legalacsonyabb). Az ügyfelek 10 %-a igényelt a bankszámlához hitelkeretet, amelynek kihasználtsága alacsonyabb, mint valamennyi hitelkerettel rendelkező ügyfelek körében. A nyugdíjas ügyfelek az átlagnál jobb megtakarítók, a lekötött betétek aránya a Senior számlák esetében az egyik legmagasabb. Érdekesség, hogy a Senior bankszámlával rendelkező ügyfelek 21 százaléka Netbank szolgáltatást is igényelt.

AXA Bank: több területen komoly részarányt képviselnek a nyugdíjasok

"Az AXA magyarországi ügyfélkörén belül az 55 év felettiek két területen képviselnek komolyabb, 15 % feletti részarányt" - tájékoztatta Pénzcentrumot Dévényi Edit, az AXA Bank üzleti intelligencia menedzsere. Egyrészt az önkéntes nyugdíjpénztár területén (mely a magyar nyugdíjrendszeren belül a közvetlen nyugdíj előtt állók jellemző megtakarítási módszere), másrészt - nyilván az egészségi állapot megrendülésétől tartva - a baleset és egészségbiztosítások köre.

Alig lemaradva, 13 % feletti részarányt mutat az 55 év feletti korosztály a hagyományos és befektetéshez kötött életbiztosítási konstrukciók ügyfélkörén belül, de a bankszámlával - az AXA Bank által kínált, lekötés nélkül is magas hozamot nyújtó megtakarítási formával - rendelkezők körében is az ügyfélkör 12 %-át adják az 55 év feletti korosztály tagjai.

AXA VIP Betétszáma: 14,09 % EBKM lekötés nélkül

A jelzáloghitelek tekintetében az 55-59 évesek 8 %-ot, a 60 felettiek már csak 3 %-ot képviselnek, a nyugdíjelőtakarékosság magánnyugdíjpénztári formája jellegéből adódóan ennek a korosztálynak már nem a megfelelő, ezért itt a részarányuk alig több 1,5 %-nál.

Ha az ügyfélkör 60 év feletti arányát vizsgáljuk, a legkomolyabb részarányt (közel 7 %) a balesetbiztosítással rendelkezők közt képviseli a korosztály, de 5 % körüli arányban vannak jelen a bankszámla ügyfelek és életbiztosítási ügyfelek körében, és csak 3 % körül a jelzáloghitellel illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők körében.

Ha az összes 60 év feletti AXA ügyfélnél megvizsgáljuk, hogy mely befektetési formákat milyen arányban választottak, azt tapasztalják, hogy negyedük bankszámla ügyfél (lekötés és kockázat nélkül érve el kedvező hozamot), egynegyedük egészségpénztári tagsága révén igyekszik gyógyszer- és egészségügyi kiadásainak fedezésére, kevesebb, mint egynegyedük önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal igyekszik jövőbeni nyugdíját kiegészíteni vagy már élvezi annak szolgáltatásait korábban felhalmozott vagyonából, emellett minden ötödik rendelkezik befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítási formával, mely haláleset, rokkantság (esetleg baleset/betegség) esetén is fizet a kedvezményezetteknek, de egyben megtakarítási célokat is szolgál egy egyénileg megválasztható befektetési kockázat mellett.

Forrás oldalon pedig a 60 év feletti korosztály 10%-ának van jelzáloghitele, ami fennálló, aktív korban kötött hitelszerződések hitelfelvevői és/vagy adóstársi jogviszonyát jelentheti. Baleset és egészségbiztosítás összességében az alacsony létszám miatt a korosztály számára már százalékosan elhanyagolható megtakarítási forma.

Budapest Bank: az internetes bankolás még nem a nyugdíjasok műfaja 

A Budapest Bank a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 57.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5 %-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, azt is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB, K&H, MKB

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
Holdblog  |  2022. december 2. 14:44
Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenér...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?