1 °C Budapest

Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

Pénzcentrum
2009. július 27. 05:55

Allianz, AXA, Budapest Bank Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar nyugdíjasoknak mindössze 43,6 %-a kapja bankszámlára történő átutalással az ellátását. Ezúttal annak jártunk utána, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat és termékeket kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években fokozódott a nyugdíjasok pénzügyi tudatossága, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatásokat.

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz:netbankolnak a Senior bankszámlások

A nyugdíjas ügyfelek valamennyi, az Allianz Bank által kínált terméket igényelhetik. Ezen felül kizárólag a nyugdíjas ügyfeleknek a bank Senior folyószámlát és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, például bankkártyát is kínál. A Senior bankszámlák aránya a teljes bankszámla állományhoz viszonyítva 3 %. Arról nincs pontos információ, hogy a Senior bankszámla tulajdonosokon kívül hány nyugdíjas ügyfél van.

Tapasztalataik szerint az idősebb korosztály aktívan használja a pénzügyi szolgáltatásokat: például valamennyi Senior bankszámlás ügyfél rendelkezik aktív betéti kártyával, sőt egyes ügyfelek birtokában több kártya is van. Ezzel szemben a nem senior számlás ügyfelek csak több, mint fele rendelkezik aktív bankkártyával. Havi szinten a Senior számlával rendelkező ügyfelek végzik a legtöbb ATM tranzakciót, használják a kártyájukat általában készpénz felvételre, és ezek átlagos összege is ebben a csoportban a legmagasabb.

A Senior bankszámlával rendelkező ügyfelek használják a legtöbb alkalommal a bankkártyájukat vásárlásra, átlagosan háromszor egy hónapban (azonban a vásárlások átlagos értéke ebben a csoportban a legalacsonyabb). Az ügyfelek 10 %-a igényelt a bankszámlához hitelkeretet, amelynek kihasználtsága alacsonyabb, mint valamennyi hitelkerettel rendelkező ügyfelek körében. A nyugdíjas ügyfelek az átlagnál jobb megtakarítók, a lekötött betétek aránya a Senior számlák esetében az egyik legmagasabb. Érdekesség, hogy a Senior bankszámlával rendelkező ügyfelek 21 százaléka Netbank szolgáltatást is igényelt.

AXA Bank: több területen komoly részarányt képviselnek a nyugdíjasok

"Az AXA magyarországi ügyfélkörén belül az 55 év felettiek két területen képviselnek komolyabb, 15 % feletti részarányt" - tájékoztatta Pénzcentrumot Dévényi Edit, az AXA Bank üzleti intelligencia menedzsere. Egyrészt az önkéntes nyugdíjpénztár területén (mely a magyar nyugdíjrendszeren belül a közvetlen nyugdíj előtt állók jellemző megtakarítási módszere), másrészt - nyilván az egészségi állapot megrendülésétől tartva - a baleset és egészségbiztosítások köre.

Alig lemaradva, 13 % feletti részarányt mutat az 55 év feletti korosztály a hagyományos és befektetéshez kötött életbiztosítási konstrukciók ügyfélkörén belül, de a bankszámlával - az AXA Bank által kínált, lekötés nélkül is magas hozamot nyújtó megtakarítási formával - rendelkezők körében is az ügyfélkör 12 %-át adják az 55 év feletti korosztály tagjai.

AXA VIP Betétszáma: 14,09 % EBKM lekötés nélkül

A jelzáloghitelek tekintetében az 55-59 évesek 8 %-ot, a 60 felettiek már csak 3 %-ot képviselnek, a nyugdíjelőtakarékosság magánnyugdíjpénztári formája jellegéből adódóan ennek a korosztálynak már nem a megfelelő, ezért itt a részarányuk alig több 1,5 %-nál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az ügyfélkör 60 év feletti arányát vizsgáljuk, a legkomolyabb részarányt (közel 7 %) a balesetbiztosítással rendelkezők közt képviseli a korosztály, de 5 % körüli arányban vannak jelen a bankszámla ügyfelek és életbiztosítási ügyfelek körében, és csak 3 % körül a jelzáloghitellel illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők körében.

Ha az összes 60 év feletti AXA ügyfélnél megvizsgáljuk, hogy mely befektetési formákat milyen arányban választottak, azt tapasztalják, hogy negyedük bankszámla ügyfél (lekötés és kockázat nélkül érve el kedvező hozamot), egynegyedük egészségpénztári tagsága révén igyekszik gyógyszer- és egészségügyi kiadásainak fedezésére, kevesebb, mint egynegyedük önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal igyekszik jövőbeni nyugdíját kiegészíteni vagy már élvezi annak szolgáltatásait korábban felhalmozott vagyonából, emellett minden ötödik rendelkezik befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítási formával, mely haláleset, rokkantság (esetleg baleset/betegség) esetén is fizet a kedvezményezetteknek, de egyben megtakarítási célokat is szolgál egy egyénileg megválasztható befektetési kockázat mellett.

Forrás oldalon pedig a 60 év feletti korosztály 10%-ának van jelzáloghitele, ami fennálló, aktív korban kötött hitelszerződések hitelfelvevői és/vagy adóstársi jogviszonyát jelentheti. Baleset és egészségbiztosítás összességében az alacsony létszám miatt a korosztály számára már százalékosan elhanyagolható megtakarítási forma.

Budapest Bank: az internetes bankolás még nem a nyugdíjasok műfaja 

A Budapest Bank a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 57.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5 %-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, azt is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB, K&H, MKB

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?