21 °C Budapest

Zátonyra futhat a nyugdíj-gálya: robot az éhbérért 70 felett?

Pénzcentrum
2009. július 1. 06:20

A fejlett világban a demográfiai mutatók tükrében egyre több országnak okoz gondot a megfelelő nyugdíjrendszer kialakítása. Az aktív korosztály emelkedő nyugdíjkorhatárra számíthat, a nemzetgazdaságok a GDP egyre nagyobb arányát kénytelenek nyugdíjakra fordítani.


Otto von Bismarck (Forrás: Wikipédia)

Amikor Otto von Bismarck 120 évvel ezelőtt kiadta nyugdíjrendeletét, az abban meghatározott 70 éves nyugdíjkorhatár elérése a legtöbb munkásnak csak álom volt, mivel a várható élettartamuk alig érte el a 45 évet. Amikor az USA 1935-ben kifeszítette szociális védőhálóját, a 65 éves nyugdíjkorhatár három évvel meghaladta az átlagosan várható élettartamot.

A fejlett nyugat-európai országokban az élettartam növekedésével előfordulhat, hogy valaki annyi ideig lesz nyugdíjas, mint ahány évet aktívan a munkaerőpiacon töltött. Az Egyesült Államokban jelenleg - részben az előrehozott nyugdíjazások következtében - átlagosan 16 évet tölt nyugdíjban egy állampolgár.

Korábban:
A nyugdíjkorhatár további emelése sincs kizárva

Amíg a tengerentúlon 1935-ben a GDP 0,2 %-át fordították nyugdíjakra, addig az OECD országokban átlagosan jelenleg a GDP 7 %-át teszik ki a nyugdíjkiadások (hazánkban ez az arány 10-11 % között található). A nyugdíjkiadások aránya az idősek számának folyamatos emelkedésének következtében 2050-re megduplázódhat, miközben jelentős összegeket emésztenek fel a megelőzésre, az egészségügyi ellátásra és az egészséges életmód támogatására fordított kiadások is.

A korhatár átgondolatlan emelésével a száz évvel ezelőtti próbálkozások idején tapasztalt szintre zuhanhatunk vissza, amikor is a nyugdíjkorhatár elérésre a többség számára elérhetetlen volt, a nyugdíjrendszer pedig csak formális szerepet töltött be.

A születéskor várható élettartam évtizedenként 2-3 évvel emelkedett az elmúlt időszakban, bár több jelentés arról számolt be, hogy már nincs tere a további növekedésnek. Míg korábban ritkaságszámba ment, ha valaki megélte a 100. születésnapját, addig jelenleg csak az Egyesült Államokban több mint százezer 100 év feletti lakost tartanak nyilván (ez a teljes népesség 0,0003 %-a).

Korábban: 43 237 604 000 forintos mínuszban a nyugdíjkassza

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A várható élettartam emelkedése mellett további tényezők is nehezítik a nyugdíjrendszer kialakításán dolgozó szakemberek dolgát. A világháború után született népes generáció (Magyarországon a Ratkó gyerekek nevezett korosztály) nyugdíjba vonulása megkezdődött, ugyanakkor a fejlett országokban élő nők még annyi gyermeket sem vállalnak, amennyi a populáció fenntartásához volna szükséges.

50 évvel ezelőtt egy 65 év feletti emberre hét 20-64 éves jutott, mára az arányuk négy az egyhez, becslések szerint 2050-re 2:1 lehet az arány. A munkaerőpiacon keletkezett űrt számos országban bevándorlókkal próbálják pótolni, de sokak szerint a rövidtávon kedvező megoldásnak hosszú távon súlyos társadalmi és gazdasági következményei lehetnek.

A spártai nyugdíjrendszerrel rendelkező Japánban nem ritka, hogy valaki még 70 évesen is dolgozik, a nagy - főként ipari - cégek igyekeznek megoldást találni a nyugdíjkorhatárt elért szakemberek további alkalmazására rövidebb munkaidőben, alacsonyabb fizetés mellett.

Világszerte vannak ugyanakkor olyan áruházak és gyorsétterem láncok, ahol a vásárlók szívesebben látnak idősebb munkavállalókat, mert a tapasztalataik szerint sokkal barátságosabbak és segítőkészebbek, mint a fiatalok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem