18 °C Budapest

Visszatérő bizalom, csökkenő hozamok

2009. július 8. 11:38

A befektetők lassan visszatérő bizalmával párhuzamosan mérséklődtek a korábbi hónapok kiugró tőkepiaci hozamai. A legtöbb alapkategória esetében csökkent a tőkekivonás az előző hónapokhoz képest, leglátványosabban az ingatlanalapoknál, miközben további új befektetéseket láthattunk egyes magasabb kockázatú, származtatott alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 1,5 milliárd forinttal növelték júniusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, az alapok többsége esetében a tőkekivonás üteme tovább csökkent, a származtatott alapok iránt pedig megmaradt érdeklődés.

"A befektetők többsége a stabilizálódó hozamok ellenére továbbra is kivár. Ahhoz, hogy ez a szegmens nagyobb tőkét legyen képes vonzani, valószínűleg egy hosszabb időszak kiegyensúlyozott teljesítményére lesz szükség."- emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A pénzpiaci alapok vagyona az 1,5 milliárd forint tőkekivonás ellenére 0,2 %-kal nőtt, a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 941 milliárd forintot tett ki. A hozamokat júniusban ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt. A kategória 77%-át jelentő likviditási alapok vagyona 0,1%-kal csökkent, mivel 3,5 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, több mint 3 milliárd forint hozam viszont növelte a vagyont.

Jelentősen lecsökkent az ingatlanalapokból történő tőkekivonás: a júniusban kivett 3,8 milliárd forint tőke kevesebb, mint harmada a májusinak, és nem éri el az áprilisi tőke kivét 10%-át. Több mint 1 milliárd forint volt az átalakított és átsorolt alapok vagyona, az alapok összvagyonát viszont több mint 1 milliárd forint hozam növelte. A hónap fontos újdonsága, hogy elindult egy új, euróban denominált ingatlanalap, amely több mint 7 milliárd forint friss tőkét vonzott júniusban. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona ugyanakkor a hónapban - részben az átalakítások miatt - 10,8%-kal csökkent, vagyonuk mintegy 35 milliárd forintot tett ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az 59 részvényalap vagyona 1,7%-kal csökkent, a hónap végén 255,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2 milliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is - a nemzetközi részvénypiacokon bekövetkező kismértékű korrekció és a forint erősödésének következtében - 2,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a részvényalapok több mint kétharmadát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 2,5%-kal csökkent, miután az alapokból 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, egy átsorolt tiszta részvény alap 340 millió forintos vagyona növelte a vagyont, az alapokon pedig 1,7 milliárd forint veszteség keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 milliárd forint friss tőke, az átsorolt alap és mintegy 750 millió forint veszteség hatására is 0,5%-kal nőtt. Leggyorsabban az észak-amerikai részvény alapok vagyona gyarapodott, ezeket az ázsiai tiszta részvény alapok követték.

A 22 nyilvános származtatott alap vagyona 2,3%-kal nőtt, június végén 38 milliárd forint volt. A hónap során 1,1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények pedig 250 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?