16 °C Budapest

Visszatérő bizalom, csökkenő hozamok

2009. július 8. 11:38

A befektetők lassan visszatérő bizalmával párhuzamosan mérséklődtek a korábbi hónapok kiugró tőkepiaci hozamai. A legtöbb alapkategória esetében csökkent a tőkekivonás az előző hónapokhoz képest, leglátványosabban az ingatlanalapoknál, miközben további új befektetéseket láthattunk egyes magasabb kockázatú, származtatott alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 1,5 milliárd forinttal növelték júniusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, az alapok többsége esetében a tőkekivonás üteme tovább csökkent, a származtatott alapok iránt pedig megmaradt érdeklődés.

"A befektetők többsége a stabilizálódó hozamok ellenére továbbra is kivár. Ahhoz, hogy ez a szegmens nagyobb tőkét legyen képes vonzani, valószínűleg egy hosszabb időszak kiegyensúlyozott teljesítményére lesz szükség."- emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A pénzpiaci alapok vagyona az 1,5 milliárd forint tőkekivonás ellenére 0,2 %-kal nőtt, a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 941 milliárd forintot tett ki. A hozamokat júniusban ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt. A kategória 77%-át jelentő likviditási alapok vagyona 0,1%-kal csökkent, mivel 3,5 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, több mint 3 milliárd forint hozam viszont növelte a vagyont.

Jelentősen lecsökkent az ingatlanalapokból történő tőkekivonás: a júniusban kivett 3,8 milliárd forint tőke kevesebb, mint harmada a májusinak, és nem éri el az áprilisi tőke kivét 10%-át. Több mint 1 milliárd forint volt az átalakított és átsorolt alapok vagyona, az alapok összvagyonát viszont több mint 1 milliárd forint hozam növelte. A hónap fontos újdonsága, hogy elindult egy új, euróban denominált ingatlanalap, amely több mint 7 milliárd forint friss tőkét vonzott júniusban. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona ugyanakkor a hónapban - részben az átalakítások miatt - 10,8%-kal csökkent, vagyonuk mintegy 35 milliárd forintot tett ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 59 részvényalap vagyona 1,7%-kal csökkent, a hónap végén 255,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2 milliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is - a nemzetközi részvénypiacokon bekövetkező kismértékű korrekció és a forint erősödésének következtében - 2,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a részvényalapok több mint kétharmadát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 2,5%-kal csökkent, miután az alapokból 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, egy átsorolt tiszta részvény alap 340 millió forintos vagyona növelte a vagyont, az alapokon pedig 1,7 milliárd forint veszteség keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 milliárd forint friss tőke, az átsorolt alap és mintegy 750 millió forint veszteség hatására is 0,5%-kal nőtt. Leggyorsabban az észak-amerikai részvény alapok vagyona gyarapodott, ezeket az ázsiai tiszta részvény alapok követték.

A 22 nyilvános származtatott alap vagyona 2,3%-kal nőtt, június végén 38 milliárd forint volt. A hónap során 1,1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények pedig 250 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 09:47
A Magyar Stroke Társaság konferenciáján is bemutatták a 2021. évi Vodafone Digitális Díj, Digitális...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 06:45
Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termel vállalkozások pályázati k...
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?