-2 °C Budapest

Visszatérő bizalom, csökkenő hozamok

2009. július 8. 11:38

A befektetők lassan visszatérő bizalmával párhuzamosan mérséklődtek a korábbi hónapok kiugró tőkepiaci hozamai. A legtöbb alapkategória esetében csökkent a tőkekivonás az előző hónapokhoz képest, leglátványosabban az ingatlanalapoknál, miközben további új befektetéseket láthattunk egyes magasabb kockázatú, származtatott alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 1,5 milliárd forinttal növelték júniusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, az alapok többsége esetében a tőkekivonás üteme tovább csökkent, a származtatott alapok iránt pedig megmaradt érdeklődés.

"A befektetők többsége a stabilizálódó hozamok ellenére továbbra is kivár. Ahhoz, hogy ez a szegmens nagyobb tőkét legyen képes vonzani, valószínűleg egy hosszabb időszak kiegyensúlyozott teljesítményére lesz szükség."- emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A pénzpiaci alapok vagyona az 1,5 milliárd forint tőkekivonás ellenére 0,2 %-kal nőtt, a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 941 milliárd forintot tett ki. A hozamokat júniusban ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt. A kategória 77%-át jelentő likviditási alapok vagyona 0,1%-kal csökkent, mivel 3,5 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, több mint 3 milliárd forint hozam viszont növelte a vagyont.

Jelentősen lecsökkent az ingatlanalapokból történő tőkekivonás: a júniusban kivett 3,8 milliárd forint tőke kevesebb, mint harmada a májusinak, és nem éri el az áprilisi tőke kivét 10%-át. Több mint 1 milliárd forint volt az átalakított és átsorolt alapok vagyona, az alapok összvagyonát viszont több mint 1 milliárd forint hozam növelte. A hónap fontos újdonsága, hogy elindult egy új, euróban denominált ingatlanalap, amely több mint 7 milliárd forint friss tőkét vonzott júniusban. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona ugyanakkor a hónapban - részben az átalakítások miatt - 10,8%-kal csökkent, vagyonuk mintegy 35 milliárd forintot tett ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 59 részvényalap vagyona 1,7%-kal csökkent, a hónap végén 255,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2 milliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is - a nemzetközi részvénypiacokon bekövetkező kismértékű korrekció és a forint erősödésének következtében - 2,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A hónap során a részvényalapok több mint kétharmadát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 2,5%-kal csökkent, miután az alapokból 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, egy átsorolt tiszta részvény alap 340 millió forintos vagyona növelte a vagyont, az alapokon pedig 1,7 milliárd forint veszteség keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 milliárd forint friss tőke, az átsorolt alap és mintegy 750 millió forint veszteség hatására is 0,5%-kal nőtt. Leggyorsabban az észak-amerikai részvény alapok vagyona gyarapodott, ezeket az ázsiai tiszta részvény alapok követték.

A 22 nyilvános származtatott alap vagyona 2,3%-kal nőtt, június végén 38 milliárd forint volt. A hónap során 1,1 milliárd forint új befektetés érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények pedig 250 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem