19 °C Budapest

Van egy kis pénzed? Megmutatjuk, hova vidd!

Pénzcentrum
2009. június 25. 05:55

Igyekezz, amíg még nincs változás! Nagy meglepetést ugyan nem okozott a jegybanki tanács hétfői döntése, amely változatlanul hagyta az alapkamatot, azonban az elemzők most már csökkentésre számítanak, érdemes lehet tehát még most lekötni megtakarított pénzünket.

A jegybanki alapkamat immár hónapok óta változatlanul 9,5 százalékon áll, ami a bankokat sem készteti jelentősebb kamatmódosításokra, ennek ellenére majdnem minden hónapban előrukkolnak egy-egy új akciós ajánlattal. A mostani körképünk során is találtunk kecsegtető, akár 12 százalék feletti ajánlatokat is, vagyis még mindig érdemes bankba tenni pénzünket.

A tehetősebbek is előszeretettel helyezik vagyonukat bankbetétekbe, legalábbis ez derül ki a privát banki ügyfél-portfóliók összetételéből, ahol az arányok a részvényektől a kevésbé kockázatos betétek és állampapírok felé tolódtak.

Rendszeres betétkörképünk olvasóinak nem okoz meglepetést a mostani struktúra sem, hiszen ismét három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítottuk össze a bankok legjobb ajánlatait. 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. június 23-án történt.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Ha mindig friss betéti kamat információkra vágysz, iratkozz fel hírlevelünkre: https://www.penzcentrum.hu/feliratkozas/

Kis összeggel melyik bankba vegyük az irányt?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55