18 °C Budapest

Virtuális bukás az eurón: nem panaszkodhatnak a pénzváltók

Pénzcentrum
2009. július 3. 09:02

A forint erősödésével körülbelül harmadával nőtt a külföldi fizetőeszközök iránti kereslet a pénzváltó irodákban - mondta Kósa Zoltán, az Exclusive-csoport egyik ügyvezetője.

Az ország legnagyobb pénzváltó hálózatában ugyanakkor 10 %-kal csökkent a valutát eladó ügyfelek száma. Az ügyvezető szerint összességében kevesebben vásárolnak valutát: júniusban - magasabb euró-árfolyam mellett - számottevően kisebb volt a kereslet a külföldi fizetőeszközök iránt, mint egy évvel ezelőtt. A mostani megugrást a szakember döntően a spekulációs vásárlásokkal magyarázza.

"Akik ma vagy a hétvégén akarnak esetleg nagyobb összeget euróra, fontra, dollárra vagy éppen kunára váltani, jól teszik, ha előzetesen egyeztetnek a váltócégekkel, mivel a roham nyomán a korábbi tartalékok kimerülőben vannak, előfordulhat, hogy nem lesz elég pénz az adott váltónál" - mondta Kósa.

Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt 3 hónapban

A váltócégek ugyanakkor tudnak vásárolni szerződött partnereiktől, a bankoktól, takarékszövetkezetektől, ám a logisztika a hétvégén mindig nehezebb, ami különösen a kisebb váltócégeknek okozhat nehézséget.

A váltócégek most amúgy is bevásárolnak az "olcsó" valutából azoktól a hitelintézetektől, amelyeknek ügynökeként dolgoznak, mivel a korábbi készleteket a pénzváltók még magasabb árfolyam mellett vásárolták meg a váltóhelyeken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban: Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

A múlt hónap elején még 283-286 forint volt egy euró, ezért a pénzváltóknak a korábban felgyűlt készleteken most elég nagy a vesztesége, de ez a bukás csak virtuális, hiszen az euró visszaerősödésénél hasonló ellenhatással kell számolni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?