7 °C Budapest

Erősödik a forint - Mi lesz a gyógyszergyártókkal? (Concorde)

2009. július 2. 13:42

Mind mi, mind a piac továbbra is optimista a gyógyszergyártókkal kapcsolatban, azonban az erősödő forint jelentős kihívást jelent a profitabilitás terén - írja a Concorde elemzője, Vágó Attila. A Richter-re vonatkozó részvényenkénti 33,000, míg az Egis-re vonatkozó 20,000 forintos fair értékét továbbra is fenntartja az elemző.

"A recesszió ellenére egészséges mérleg és emelkedő árfolyam egyaránt optimizmust indokol a magyar gyógyszergyártókkal kapcsolatban, ráadásként e papírok egy defenzív szektor szereplői is, amely tulajdonságukra szükség lehet még idén. Ugyanakkor az utóbbi hetek gyors forinterősödése fényében már el lehet kezdeni aggódni a cégek árbevételének és profitabilitásának alakulása miatt.

Jelenleg még ragaszkodunk devizaárfolyam várakozásainkhoz, amely 212 és 196 Ft-os átlagos 2009 és 2010-es dollár, valamint 288 és 275 Ft-os euró árfolyamot jelentenek. Év végekre is maradt a 200 és 193 Ft-os dollár, valamint 280 és 270 Ft-os euró várakozásunk.

Érdekességként meg kell említenünk, hogy a forint és e részvények árfolyamának alakulása között meglepően gyenge korrelációra bukkantunk, ami határozottan szemben áll az általános piaci hiedelemmel. Vélhetően inkább csak hosszabb távon van összefüggés a kettő között, ha a devizaárfolyam trendek elég tartósak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy szerepet játszhat a gyógyszergyártói árbevétel (a Richter árbevételének 88%-a, az Egis árbevételének 73%-a export) és marginok alakulásában. A Richter a devizakitettségének 30%-át, az Egis akár 70%-át is fedezi, de ez utóbbi az előző negyedévben csökkentett fedezeti pozícióin.

Számításaink szerint 1%-os elmozdulás az átlag devizaárfolyamban a Richter esetén 2,17 Mrd, az Egis-nél pedig 333 millió Ft-os változást okoz nettó eredmény szintjén. Ez részvényenként 113 és 43 Ft eredményt jelent. Abban a - számunkra valószínűtlennek látszó - esetben, ha a forint a jelenlegi szinten maradna év végéig, a 2009-es átlagos forintárfolyam mintegy 3%-kal lenne erősebb az általunk vártnál, amikor is a Richter EPS becslésünket 13%-kal, 2.331 Ft-ra, az Egis-ét pedig 6%-kal, 1.987 Ft-ra csökkentenénk.

A jelenlegi árakon az Egis 8-as 2009-es P/E-je 38%-os diszkontot jelent a Richteréhez képest, aminek szerintünk tovább kéne csökkennie, figyelembe véve a két cég közel hasonló eredménynövekedési potenciálját a következő két évben. A különbséget nyilvánvalóan a Richterbe árazott felvásárlási potenciál jelenti, amit mi egyáltalán nem tartunk reálisnak. A legvalószínűbb verziónak azt látjuk, hogy a kormány kifizeti az átváltható kötvény tulajdonosokat az idei lejáratkor, majd új kötvényeket bocsátanak ki.

Mindezek tükrében fenntartjuk év végi fair érték becsléseinket a cégekre: Richter 33.000 Ft, Egis 20.000 Ft." - írja Vágó Attila, a Concorde elemzője.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?