13 °C Budapest

Erősödik a forint - Mi lesz a gyógyszergyártókkal? (Concorde)

2009. július 2. 13:42

Mind mi, mind a piac továbbra is optimista a gyógyszergyártókkal kapcsolatban, azonban az erősödő forint jelentős kihívást jelent a profitabilitás terén - írja a Concorde elemzője, Vágó Attila. A Richter-re vonatkozó részvényenkénti 33,000, míg az Egis-re vonatkozó 20,000 forintos fair értékét továbbra is fenntartja az elemző.

"A recesszió ellenére egészséges mérleg és emelkedő árfolyam egyaránt optimizmust indokol a magyar gyógyszergyártókkal kapcsolatban, ráadásként e papírok egy defenzív szektor szereplői is, amely tulajdonságukra szükség lehet még idén. Ugyanakkor az utóbbi hetek gyors forinterősödése fényében már el lehet kezdeni aggódni a cégek árbevételének és profitabilitásának alakulása miatt.

Jelenleg még ragaszkodunk devizaárfolyam várakozásainkhoz, amely 212 és 196 Ft-os átlagos 2009 és 2010-es dollár, valamint 288 és 275 Ft-os euró árfolyamot jelentenek. Év végekre is maradt a 200 és 193 Ft-os dollár, valamint 280 és 270 Ft-os euró várakozásunk.

Érdekességként meg kell említenünk, hogy a forint és e részvények árfolyamának alakulása között meglepően gyenge korrelációra bukkantunk, ami határozottan szemben áll az általános piaci hiedelemmel. Vélhetően inkább csak hosszabb távon van összefüggés a kettő között, ha a devizaárfolyam trendek elég tartósak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy szerepet játszhat a gyógyszergyártói árbevétel (a Richter árbevételének 88%-a, az Egis árbevételének 73%-a export) és marginok alakulásában. A Richter a devizakitettségének 30%-át, az Egis akár 70%-át is fedezi, de ez utóbbi az előző negyedévben csökkentett fedezeti pozícióin.

Számításaink szerint 1%-os elmozdulás az átlag devizaárfolyamban a Richter esetén 2,17 Mrd, az Egis-nél pedig 333 millió Ft-os változást okoz nettó eredmény szintjén. Ez részvényenként 113 és 43 Ft eredményt jelent. Abban a - számunkra valószínűtlennek látszó - esetben, ha a forint a jelenlegi szinten maradna év végéig, a 2009-es átlagos forintárfolyam mintegy 3%-kal lenne erősebb az általunk vártnál, amikor is a Richter EPS becslésünket 13%-kal, 2.331 Ft-ra, az Egis-ét pedig 6%-kal, 1.987 Ft-ra csökkentenénk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi árakon az Egis 8-as 2009-es P/E-je 38%-os diszkontot jelent a Richteréhez képest, aminek szerintünk tovább kéne csökkennie, figyelembe véve a két cég közel hasonló eredménynövekedési potenciálját a következő két évben. A különbséget nyilvánvalóan a Richterbe árazott felvásárlási potenciál jelenti, amit mi egyáltalán nem tartunk reálisnak. A legvalószínűbb verziónak azt látjuk, hogy a kormány kifizeti az átváltható kötvény tulajdonosokat az idei lejáratkor, majd új kötvényeket bocsátanak ki.

Mindezek tükrében fenntartjuk év végi fair érték becsléseinket a cégekre: Richter 33.000 Ft, Egis 20.000 Ft." - írja Vágó Attila, a Concorde elemzője.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm