7 °C Budapest

Erősödik a forint - Mi lesz a gyógyszergyártókkal? (Concorde)

2009. július 2. 13:42

Mind mi, mind a piac továbbra is optimista a gyógyszergyártókkal kapcsolatban, azonban az erősödő forint jelentős kihívást jelent a profitabilitás terén - írja a Concorde elemzője, Vágó Attila. A Richter-re vonatkozó részvényenkénti 33,000, míg az Egis-re vonatkozó 20,000 forintos fair értékét továbbra is fenntartja az elemző.

"A recesszió ellenére egészséges mérleg és emelkedő árfolyam egyaránt optimizmust indokol a magyar gyógyszergyártókkal kapcsolatban, ráadásként e papírok egy defenzív szektor szereplői is, amely tulajdonságukra szükség lehet még idén. Ugyanakkor az utóbbi hetek gyors forinterősödése fényében már el lehet kezdeni aggódni a cégek árbevételének és profitabilitásának alakulása miatt.

Jelenleg még ragaszkodunk devizaárfolyam várakozásainkhoz, amely 212 és 196 Ft-os átlagos 2009 és 2010-es dollár, valamint 288 és 275 Ft-os euró árfolyamot jelentenek. Év végekre is maradt a 200 és 193 Ft-os dollár, valamint 280 és 270 Ft-os euró várakozásunk.

Érdekességként meg kell említenünk, hogy a forint és e részvények árfolyamának alakulása között meglepően gyenge korrelációra bukkantunk, ami határozottan szemben áll az általános piaci hiedelemmel. Vélhetően inkább csak hosszabb távon van összefüggés a kettő között, ha a devizaárfolyam trendek elég tartósak ahhoz, hogy meggyőzze a befektetőket arról, hogy szerepet játszhat a gyógyszergyártói árbevétel (a Richter árbevételének 88%-a, az Egis árbevételének 73%-a export) és marginok alakulásában. A Richter a devizakitettségének 30%-át, az Egis akár 70%-át is fedezi, de ez utóbbi az előző negyedévben csökkentett fedezeti pozícióin.

Számításaink szerint 1%-os elmozdulás az átlag devizaárfolyamban a Richter esetén 2,17 Mrd, az Egis-nél pedig 333 millió Ft-os változást okoz nettó eredmény szintjén. Ez részvényenként 113 és 43 Ft eredményt jelent. Abban a - számunkra valószínűtlennek látszó - esetben, ha a forint a jelenlegi szinten maradna év végéig, a 2009-es átlagos forintárfolyam mintegy 3%-kal lenne erősebb az általunk vártnál, amikor is a Richter EPS becslésünket 13%-kal, 2.331 Ft-ra, az Egis-ét pedig 6%-kal, 1.987 Ft-ra csökkentenénk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi árakon az Egis 8-as 2009-es P/E-je 38%-os diszkontot jelent a Richteréhez képest, aminek szerintünk tovább kéne csökkennie, figyelembe véve a két cég közel hasonló eredménynövekedési potenciálját a következő két évben. A különbséget nyilvánvalóan a Richterbe árazott felvásárlási potenciál jelenti, amit mi egyáltalán nem tartunk reálisnak. A legvalószínűbb verziónak azt látjuk, hogy a kormány kifizeti az átváltható kötvény tulajdonosokat az idei lejáratkor, majd új kötvényeket bocsátanak ki.

Mindezek tükrében fenntartjuk év végi fair érték becsléseinket a cégekre: Richter 33.000 Ft, Egis 20.000 Ft." - írja Vágó Attila, a Concorde elemzője.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem