1 °C Budapest

Folytatódik a nyugdíjkorrekciós program

2009. május 13. 10:32

A nyugdíjkorrekciós program, amelyet idénről 2010-re halasztott a kormány, egymillió nyugdíjast érint majd kedvezően - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón a nyugdíjrendszert érintő hétfő parlamenti döntésről beszámolva.

A nyugdíjkorrekciós programmal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a 2009-re tervezett lépést a jövő évre halasztották, de folytatják a programot. 2010-ben az 1992-1995 között megállapított nyugdíjakat a rendes januári emelésen felül plusz 4 %-kal emelik, ez a lépés körülbelül 480 ezer embert érint. Az 1988-89-90-ben megállapított 320 ezer nyugdíjast érintő nyugdíjaknál plusz 2 %-os, az 1997-98 között nyugdíjba vonultak pedig plusz 4 %-os emelést kapnak, ez 170 ezer nyugdíjast érint. Az államtitkár szerint a korrekciós program mintegy 1 millió nyugdíjast érint majd kedvezően.

A 13. havi nyugdíj eltörlése kapcsán Korózs Lajos elmondta, hogy az államháztartási kiadások elkerülhetetlen mérséklése miatt hozták meg ezt a lépést. Kiemelte, hogy ez a juttatás nem nyugdíj volt, járulékfizetés nem állt mögötte. A gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy elmúlt 5 évben kifizessék, most azonban ezt nem lehet finanszírozni. A nyugdíjprémiumot a gazdasági növekedéshez igazítja a kormány, ha a GPD-növekedés eléri 3,5 %-ot, akkor plusz 1 heti nyugdíj jár (maximum 20 ezer forint összegben), további 1-1 %-os bővülésnél pedig újabb hetekkel nő az összeg, míg el nem éri az egyhavi járandóságot, illetve maximum 80 ezer forintot.

Az indexálásról szóló parlamenti döntés szerint a kormány garantálni kívánja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, és ha gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor minden évben pluszjuttatást kapnak az érintettek. Ha 3 %-nál kisebb a gazdasági növekedés, akkor is garantált a nyugdíjak összegének növekedése, ebben az esetben ugyanis az minden éven az infláció mértékével emelkedik a járandóság. Ha 3-4 % közé esik a GDP-növekedés, akkor 20 %-ban a béreket, 80 %-ban pedig az inflációt követi a nyugdíj, ha 4-5 % a gazdasági növekedés, akkor ez az arány 40-60 %, míg 5 %-os növekedés felett visszatér a svájci indexálás, ahol 50-50 % a bérnövekedés és az infláció aránya. 

Az államtitkár szerint a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre történő felemelése alkotmányos és kellő felkészülési időt ad. Az emelés célja, hogy közelítsék korhatárt a korcentrumhoz, hiszen ma hazánkban 100 ember közül 91 hamarabb megy nyugdíjba. Az új szabályok szerint 2012-től évente fél évvel emelkedik a korhatár, a nők és férfiak esetében eltérő korcsoportokkal indítva, eltolva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az előrehozott nyugdíj esetében, ha a szükséges szolgálati idő megszerzése előtt 1 éven belül megy el valaki nyugdíjba, akkor a mai 0,1 %-os elvonás helyett a jövőben 0,3 %-ot kell elvonni a nyugdíjából. Ha szolgálati ideje 1-3 évvel kevesebb, akkor 0,4 %-ot vonnak majd le. Az előrehozott nyugdíjkorhatárról Korózs kifejtette, hogy az 1952 első felében született férfiak esetében 60,5 év lesz az előrehozott korhatár, ami 2012 második félében lesz esedékes. Az 1952-ben született nők 59 éves korukban mehetnek el előrehozott nyugdíjba, 2011-ben. Az 1952. második félévében született férfiak 2013 első félévében vonulhatnak nyugdíjba, 60,5 korukban. Az 1953-ban született férfiaknál 61 év lesz az előrehozott nyugdíj korhatára, ezt 2014-től érvényesíthetik, a szintén 1953-ban született nők pedig 59 évesen, 2012-ben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem