Mikortól emelkedik a nyugdíjkorhatár?

Pénzcentrum
2009. április 29. 08:17

Túlmutatnak a Gyurcsány-kormány által javasolt szigoron a Bajnai-kormány nyugdíjrendszert érintő szigorítási javaslatai, melyet bizottsági módosító javaslatban terjesztettek be.

A tervezet szerint várhatóan 2012-től a most hatályos 62 évről fokozatosan, évente fél esztendővel 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, így 2018-tól lesz egységesen 65 év a nyugdíjba menetel első lehetséges időpontja.

Ha legalább 40 év járulékfizetéssel rendelkezik a biztosított, akkor továbbra is mód van a korhatár előtti nyugdíjazásra, de ebben az esetben a társadalombiztosítás részéről továbbra is a nyugdíj összegének csökkentésével kell számolni.

Szigorodnak ugyanakkor a nyugdíjemelés szabályai is. Jelenleg a nyugdíjemelés mértékét felerészt az infláció, felerészt a nettó keresetemelkedés alapján számítják ki (ez az úgynevezett svájci index), a jövőben ezt a gazdasági növekedés mértékéhez is kötik.

Amennyiben a gazdasági növekedés üteme nem éri el az évi 3 %- ot, akkor csak az inflációval korrigálják a nyugdíjak értékét, 3-4 %-os növekedési sávban 20 %-os súllyal már figyelembe veszik a nettó keresetek emelkedését is. A jelenlegi svájci indexálást csak az 5 %- nál nagyobb növekedésű években veszik elő a nyugdíjemelés kiszámításához.

Mennyi lesz a nyugdíjad? Csak rajtad múlik, hogy fogsz élni!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?