Ha minden kötél szakad: hova rejtsük el maradék vagyonkánkat?

Pénzcentrum
2009. február 4. 05:40

Alig találni olyan befektetési formát, amely iránt még maradt volna valami bizodalma a lakosságnak. A részvények árfolyama folyamatosan csökkent az utóbbi egy évben, az ingatlan sem tűnik jelen pillanatban túl jövedelmezőnek, sőt még a tőkegarantált befektetési jegyek tulajdonosai is örülhetnek, ha az eredetileg befizetett pénzüket visszakapják. Aki az aranyban és egyéb ingóságokban, mint mentsvárban hitt, már biztos bevásárolt belőle, de jó kérdés, hol lehet biztonságosan tárolni? Nem a kertben elásva, az biztos. Inkább egy banki széfben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyarországi banki széfek persze nem hasonlítanak a kémtörténetek érinthetetlen és lenyomozhatatlan svájci trezorjaihoz, ahol Dárius elveszett kincsét őrzik szigorú arcú és néma bankárok. Már csak azért sem, mert itthon minden egyes széfbérlési szerződéskötéshez arcképes igazolvány szükségeltetik.

Meglepő lehet az is, hogy hiába a széf tartalmát körüllengő nagyfokú titoktartás, egyáltalán nem helyezhetünk el akármit a trezorban. És itt nem csak a bombákról van szó, bár természetesen tilos az öngyulladásra hajlamos, robbanó, sugárzó vagy más veszélyes anyag, illetve olyan dolog letétbe helyezése amely tüzet, robbanást vagy egyéb kárt idézhet elő. De a bérbeadó bankok többsége kifejezetten tiltja a készpénz elhelyezését is, illetve nem tehetünk be fegyvert, illetve annak tartozékait, valamint semmi egyebet, amelynek az ügyfél általi birtoklását jogszabály bünteti, tiltja vagy korlátozza - nagyobb mennyiségű kábítószert, például.

A bérleti díjak jellemzően két paraméter mentén kerülnek kiszámításra: a széf mérete, illetve a benne elhelyezett tárgyak maximális biztosítási értéke határozza meg a havonta felszámítandó díjat. A legtöbb pénzintézetnél, ahol efféle szolgáltatással találkozhatunk, három féle széfméret található: nem meglepő módon a leírások "kicsi", "közepes" és "nagy" néven hivatkoznak ezekre. Az K&H Banknál például a kis trezor 1000 - 6240, a közepes 1100 - 6480, míg a legnagyobb 1200 - 6720 forintért bérelhető: jól látszik, a felelősségvállalás mértéke akár ötszörös növekedést is okozhat a díjban. Az MKB díjai négy különböző méret szerinti kategóriában 1500 és 2500 forint között mozognak. Az Erste 5000 és 7500 forint közötti havi áron biztosítja ingóságainkat. A legbonyolultabb számítási módszere az OTP-nek van, ahol a fiókméreten és biztosítás felső határán túl az is differenciál, hogy mechanikus vagy automata trezort kívánunk-e bérelni. A háromdimenziós mátrixban az árak 720 és 4200 forint között szóródnak, míg a biztosítás legfelső összege a legnagyobb hazai banknál ötszázezer és kétmillió forint körül szóródik.

Külön kategóriát képvisel a CIB, melynek fiókhálózatában méret szerint A-tól G-ig találhatóak széfek összességében 4 és 50 köbdeciméter közötti űrtartalommal. Ezen felül a CIB Medve utcai fiókjában néhány extrém nagy méretű széfrekesz is az ügyfelek rendelkezésére áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A széfszolgáltatás nem igazán elterjedt a magyar ügyfelek körében, így aztán egyes pénzintézetek, már nem is fejlesztik ezt a területet. A Budapest Bank nem foglalkozik a trezorokkal, az Erstének pedig már csak 1-2 fiókjában működik a szolgáltatás. Az MKB ezzel szemben 11 pesti és 17 vidéki fiókjában vállalja az ügyfelek ingóságainak megőrzését. A budapesti fiókjaiban 72, vidéken 29 százalékos a kihasználtság és hasonló arányokról számolt be az OTP is: ott vidéken alig a trezorok alig 40 százaléknak akad bérlője, míg Pesten 80-100 százalékos a kihasználtsági ráta.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?