Ha minden kötél szakad: hova rejtsük el maradék vagyonkánkat?

Pénzcentrum
2009. február 4. 05:40

Alig találni olyan befektetési formát, amely iránt még maradt volna valami bizodalma a lakosságnak. A részvények árfolyama folyamatosan csökkent az utóbbi egy évben, az ingatlan sem tűnik jelen pillanatban túl jövedelmezőnek, sőt még a tőkegarantált befektetési jegyek tulajdonosai is örülhetnek, ha az eredetileg befizetett pénzüket visszakapják. Aki az aranyban és egyéb ingóságokban, mint mentsvárban hitt, már biztos bevásárolt belőle, de jó kérdés, hol lehet biztonságosan tárolni? Nem a kertben elásva, az biztos. Inkább egy banki széfben.

A magyarországi banki széfek persze nem hasonlítanak a kémtörténetek érinthetetlen és lenyomozhatatlan svájci trezorjaihoz, ahol Dárius elveszett kincsét őrzik szigorú arcú és néma bankárok. Már csak azért sem, mert itthon minden egyes széfbérlési szerződéskötéshez arcképes igazolvány szükségeltetik.

Meglepő lehet az is, hogy hiába a széf tartalmát körüllengő nagyfokú titoktartás, egyáltalán nem helyezhetünk el akármit a trezorban. És itt nem csak a bombákról van szó, bár természetesen tilos az öngyulladásra hajlamos, robbanó, sugárzó vagy más veszélyes anyag, illetve olyan dolog letétbe helyezése amely tüzet, robbanást vagy egyéb kárt idézhet elő. De a bérbeadó bankok többsége kifejezetten tiltja a készpénz elhelyezését is, illetve nem tehetünk be fegyvert, illetve annak tartozékait, valamint semmi egyebet, amelynek az ügyfél általi birtoklását jogszabály bünteti, tiltja vagy korlátozza - nagyobb mennyiségű kábítószert, például.

A bérleti díjak jellemzően két paraméter mentén kerülnek kiszámításra: a széf mérete, illetve a benne elhelyezett tárgyak maximális biztosítási értéke határozza meg a havonta felszámítandó díjat. A legtöbb pénzintézetnél, ahol efféle szolgáltatással találkozhatunk, három féle széfméret található: nem meglepő módon a leírások "kicsi", "közepes" és "nagy" néven hivatkoznak ezekre. Az K&H Banknál például a kis trezor 1000 - 6240, a közepes 1100 - 6480, míg a legnagyobb 1200 - 6720 forintért bérelhető: jól látszik, a felelősségvállalás mértéke akár ötszörös növekedést is okozhat a díjban. Az MKB díjai négy különböző méret szerinti kategóriában 1500 és 2500 forint között mozognak. Az Erste 5000 és 7500 forint közötti havi áron biztosítja ingóságainkat. A legbonyolultabb számítási módszere az OTP-nek van, ahol a fiókméreten és biztosítás felső határán túl az is differenciál, hogy mechanikus vagy automata trezort kívánunk-e bérelni. A háromdimenziós mátrixban az árak 720 és 4200 forint között szóródnak, míg a biztosítás legfelső összege a legnagyobb hazai banknál ötszázezer és kétmillió forint körül szóródik.

Külön kategóriát képvisel a CIB, melynek fiókhálózatában méret szerint A-tól G-ig találhatóak széfek összességében 4 és 50 köbdeciméter közötti űrtartalommal. Ezen felül a CIB Medve utcai fiókjában néhány extrém nagy méretű széfrekesz is az ügyfelek rendelkezésére áll.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A széfszolgáltatás nem igazán elterjedt a magyar ügyfelek körében, így aztán egyes pénzintézetek, már nem is fejlesztik ezt a területet. A Budapest Bank nem foglalkozik a trezorokkal, az Erstének pedig már csak 1-2 fiókjában működik a szolgáltatás. Az MKB ezzel szemben 11 pesti és 17 vidéki fiókjában vállalja az ügyfelek ingóságainak megőrzését. A budapesti fiókjaiban 72, vidéken 29 százalékos a kihasználtság és hasonló arányokról számolt be az OTP is: ott vidéken alig a trezorok alig 40 százaléknak akad bérlője, míg Pesten 80-100 százalékos a kihasználtsági ráta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem