16 °C Budapest

Elég a bankrablásokból: a Rendőrség egyeztet a pénzintézetekkel!

Pénzcentrum
2009. január 29. 08:30

A rendőrség, a bankszövetség és a biztonsági cégek képviselői tárgyalnak február első hetében. Az ORFK adatai szerint tavaly 22 pénzintézetet támadtak meg, idén januárban már hetet - írja az Index.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szakmai egyeztetésre hívta a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőit, közölte az ORFK szóvivői irodája. A találkozó február első hetében lesz, pontos időpontja még nem ismert.

A szombathelyi rabló már hétfőn is próbálkozott

Szerdán néhány óra alatt négy rablás történt az országban. Reggel fél nyolckor a fővárosi Eurocenternél egy férfi fegyverrel arra kényszerítette az egyik pénzszállító alkalmazottját, hogy a pénzeszsákokat adja át. Délelőtt 10.20-kor a Váci úti Duna Plázában az Unicredit Bankot fosztotta ki egy ismeretlen fegyveres. A Tolna megyei Medina postáját kilenc óra körül rabolta ki két álarcos férfi, de őket gyorsan elfogták. Szombathelyen délelőtt 11-kor ugyanaz a férfi próbált bankot rabolni, aki hétfőn fegyver és álarc nélkül sétált be egy pénzintézetbe, de ekkor még nem tartóztatták le.

Hullámzó a statisztika

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly országosan 22, Budapesten 8 "pénzintézet sérelmére elkövetett rablás" történt. Igaz, a korábbi évekkel összehasonlítva 2008 kivételesen nyugodt év volt: 2004-ben például 83 ilyen bűncselekmény történt. (2005-ben 47, 2006-ban 39, 2007-ben 53 pénzintézetet raboltak ki országszerte.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutató szerint nem a válság az oka

Nincs összefüggés a megszaporodott bankrablások és a gazdasági válság között, véli Münich Iván, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója. A válság nyomán nem az ilyen jellegű bűnözés növekedne, és nem ilyen gyorsan, hiszen "a gondolkodás nem állt át a válságtudatra, az emberek még nem érzik a válságot".

Münich szerint a bankrablásokat profi bűnözők követik el, akik eddig is ebből éltek. "Akkor is megcsinálnák, ha nem lenne válság" - mondta. Szerinte az is kizárt, hogy a bankokat ugyanaz az elkövető rabolta ki. Mivel az utóbbi időben több bankrablás is volt, a média beszámolói pedig ezek sikerességét domborították ki, több követője akadhatott a sikeres elkövetőknek. "Arról ritkábban számol be a sajtó, hogy ebbe bele is lehet bukni" - mondta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem