16 °C Budapest

Mi történik az ingatlanalapokkal? Újabb ok a pánikra?

Pénzcentrum
2008. november 13. 05:55

A bankbetét kiütötte az ingatlanokat? A PSZÁF november 7-i döntése, amikor is felfüggesztette a Magyarországon bejegyzett nyíltvégű ingatlan alapok befektetési jegyeinek forgalmazását, sokakat talán meglepetésként ért, de mint azt a legutóbbi sajtótájékoztatójukon elmondták, a döntés mögött nem az alapok likviditási problémái álltak, hanem egyedül az volt a célja, hogy a befektetők elszámolhassanak tízig, mielőtt olyan döntést hoznának, ami az egész piacot megpecsételheti, mert a pánik bizony nagy úr....

Az elmúlt hetekben több ízben, több piacon is megtapasztalhatták a hazai befektetők, hogy mit tud okozni a pánik, amikor egyszerre mindenki likvidálni szeretné befektetéseit, hogy veszteségeit minimalizálja, és mintegy Pygmalion-effektusként az árak valóban drasztikusan zuhanni kezdenek.

Ez történt/történik a tőzsdén forgalmazott értékpapírokkal, a mostani kedélyeket pedig a nyíltvégű ingatlanbefektetési alapokban kezelt vagyon drasztikus esése borzolja, illetve borzolta addig, amíg a PSZÁF drasztikus lépésre nem szánta el magát.

A piac zsugorodását a számok igen jól szemlélteik. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok összvagyon a harmadik negyedév végéig 4,9 százalékkal zsugorodott, magyarul a tőkekivonás ennyivel haladta meg az új befektetések értékét. A legnagyobb mértékű tőkekivonás a pénzpiaci, a kötvény, a vegyes, a tiszta részvény és az ingatlanalapokat érintette.

Októberben azonban újabb 275 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők az alapokból, ami 12,8 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ingatlanalapok vagyona azonban ennél is nagyobb zsugorodást szenvedett el, egy hónap alatt 20,8 százalékosat, ami forintban kifejezve 112 milliárdos vagyoncsökkesét jelent -a Bamosz adatai szerint.

A befektetők tehát fejvesztve menekültek az ingatlanalapokból, aminek természetesen hozamvárakozásokat tekintve volt némi alapja, hiszen az alapkamat 11,5 százalékosra emelése óta a bankbetétek igen csábító alternatívát jelentenek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint azt már említettük, a PSZÁF fülfüggesztő határozatának azonban mégsem ez a nagyarányú tőkekivonás volt az oka, állításuk szerint, hanem hogy időt szánjanak a befektetők döntéseiknek, és az alapkezelők "módosítsák kezelési szabályzatukat a megtakarítások védelmének, a befektetők jogos érdekeinek, valamint a befektetők egyenlő elbánása elvének szem előtt tartásával."

A 10 napos felfüggesztés lejáratáig tehát se újabb jegyeket vásárolni, sem a meglévő befektetéseket felszámolni nincs mód. A döntés talán azért volt különösen meglepő a befektetők számára, mert a PSZÁF korábban soha nem tett meg ilyen radikális lépést, sőt az alapkezelők felfüggesztési kérelmeit csírájában elfojtotta, most azonban az összes szereplőre kiterjedő határozatot hozott, holott piaci híresztelések szerint likviditási problémák rövid távon csak két befektetési alapot érintettek, a többiek még kellő mennyiségű pénzzé tehető eszközzel - például diszkontkincstárjeggyel - rendelkeztek.

Mit jelent ez a kisbefektető számára?

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?