26 °C Budapest

Mi történik az ingatlanalapokkal? Újabb ok a pánikra?

Pénzcentrum
2008. november 13. 05:55

A bankbetét kiütötte az ingatlanokat? A PSZÁF november 7-i döntése, amikor is felfüggesztette a Magyarországon bejegyzett nyíltvégű ingatlan alapok befektetési jegyeinek forgalmazását, sokakat talán meglepetésként ért, de mint azt a legutóbbi sajtótájékoztatójukon elmondták, a döntés mögött nem az alapok likviditási problémái álltak, hanem egyedül az volt a célja, hogy a befektetők elszámolhassanak tízig, mielőtt olyan döntést hoznának, ami az egész piacot megpecsételheti, mert a pánik bizony nagy úr....

Az elmúlt hetekben több ízben, több piacon is megtapasztalhatták a hazai befektetők, hogy mit tud okozni a pánik, amikor egyszerre mindenki likvidálni szeretné befektetéseit, hogy veszteségeit minimalizálja, és mintegy Pygmalion-effektusként az árak valóban drasztikusan zuhanni kezdenek.

Ez történt/történik a tőzsdén forgalmazott értékpapírokkal, a mostani kedélyeket pedig a nyíltvégű ingatlanbefektetési alapokban kezelt vagyon drasztikus esése borzolja, illetve borzolta addig, amíg a PSZÁF drasztikus lépésre nem szánta el magát.

A piac zsugorodását a számok igen jól szemlélteik. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok összvagyon a harmadik negyedév végéig 4,9 százalékkal zsugorodott, magyarul a tőkekivonás ennyivel haladta meg az új befektetések értékét. A legnagyobb mértékű tőkekivonás a pénzpiaci, a kötvény, a vegyes, a tiszta részvény és az ingatlanalapokat érintette.

Októberben azonban újabb 275 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők az alapokból, ami 12,8 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ingatlanalapok vagyona azonban ennél is nagyobb zsugorodást szenvedett el, egy hónap alatt 20,8 százalékosat, ami forintban kifejezve 112 milliárdos vagyoncsökkesét jelent -a Bamosz adatai szerint.

A befektetők tehát fejvesztve menekültek az ingatlanalapokból, aminek természetesen hozamvárakozásokat tekintve volt némi alapja, hiszen az alapkamat 11,5 százalékosra emelése óta a bankbetétek igen csábító alternatívát jelentenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint azt már említettük, a PSZÁF fülfüggesztő határozatának azonban mégsem ez a nagyarányú tőkekivonás volt az oka, állításuk szerint, hanem hogy időt szánjanak a befektetők döntéseiknek, és az alapkezelők "módosítsák kezelési szabályzatukat a megtakarítások védelmének, a befektetők jogos érdekeinek, valamint a befektetők egyenlő elbánása elvének szem előtt tartásával."

A 10 napos felfüggesztés lejáratáig tehát se újabb jegyeket vásárolni, sem a meglévő befektetéseket felszámolni nincs mód. A döntés talán azért volt különösen meglepő a befektetők számára, mert a PSZÁF korábban soha nem tett meg ilyen radikális lépést, sőt az alapkezelők felfüggesztési kérelmeit csírájában elfojtotta, most azonban az összes szereplőre kiterjedő határozatot hozott, holott piaci híresztelések szerint likviditási problémák rövid távon csak két befektetési alapot érintettek, a többiek még kellő mennyiségű pénzzé tehető eszközzel - például diszkontkincstárjeggyel - rendelkeztek.

Mit jelent ez a kisbefektető számára?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem