Mi történik az ingatlanalapokkal? Újabb ok a pánikra?

Pénzcentrum
2008. november 13. 05:55

A bankbetét kiütötte az ingatlanokat? A PSZÁF november 7-i döntése, amikor is felfüggesztette a Magyarországon bejegyzett nyíltvégű ingatlan alapok befektetési jegyeinek forgalmazását, sokakat talán meglepetésként ért, de mint azt a legutóbbi sajtótájékoztatójukon elmondták, a döntés mögött nem az alapok likviditási problémái álltak, hanem egyedül az volt a célja, hogy a befektetők elszámolhassanak tízig, mielőtt olyan döntést hoznának, ami az egész piacot megpecsételheti, mert a pánik bizony nagy úr....

Az elmúlt hetekben több ízben, több piacon is megtapasztalhatták a hazai befektetők, hogy mit tud okozni a pánik, amikor egyszerre mindenki likvidálni szeretné befektetéseit, hogy veszteségeit minimalizálja, és mintegy Pygmalion-effektusként az árak valóban drasztikusan zuhanni kezdenek.

Ez történt/történik a tőzsdén forgalmazott értékpapírokkal, a mostani kedélyeket pedig a nyíltvégű ingatlanbefektetési alapokban kezelt vagyon drasztikus esése borzolja, illetve borzolta addig, amíg a PSZÁF drasztikus lépésre nem szánta el magát.

A piac zsugorodását a számok igen jól szemlélteik. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok összvagyon a harmadik negyedév végéig 4,9 százalékkal zsugorodott, magyarul a tőkekivonás ennyivel haladta meg az új befektetések értékét. A legnagyobb mértékű tőkekivonás a pénzpiaci, a kötvény, a vegyes, a tiszta részvény és az ingatlanalapokat érintette.

Októberben azonban újabb 275 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők az alapokból, ami 12,8 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ingatlanalapok vagyona azonban ennél is nagyobb zsugorodást szenvedett el, egy hónap alatt 20,8 százalékosat, ami forintban kifejezve 112 milliárdos vagyoncsökkesét jelent -a Bamosz adatai szerint.

A befektetők tehát fejvesztve menekültek az ingatlanalapokból, aminek természetesen hozamvárakozásokat tekintve volt némi alapja, hiszen az alapkamat 11,5 százalékosra emelése óta a bankbetétek igen csábító alternatívát jelentenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint azt már említettük, a PSZÁF fülfüggesztő határozatának azonban mégsem ez a nagyarányú tőkekivonás volt az oka, állításuk szerint, hanem hogy időt szánjanak a befektetők döntéseiknek, és az alapkezelők "módosítsák kezelési szabályzatukat a megtakarítások védelmének, a befektetők jogos érdekeinek, valamint a befektetők egyenlő elbánása elvének szem előtt tartásával."

A 10 napos felfüggesztés lejáratáig tehát se újabb jegyeket vásárolni, sem a meglévő befektetéseket felszámolni nincs mód. A döntés talán azért volt különösen meglepő a befektetők számára, mert a PSZÁF korábban soha nem tett meg ilyen radikális lépést, sőt az alapkezelők felfüggesztési kérelmeit csírájában elfojtotta, most azonban az összes szereplőre kiterjedő határozatot hozott, holott piaci híresztelések szerint likviditási problémák rövid távon csak két befektetési alapot érintettek, a többiek még kellő mennyiségű pénzzé tehető eszközzel - például diszkontkincstárjeggyel - rendelkeztek.

Mit jelent ez a kisbefektető számára?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35