9 °C Budapest

Lecsapnak a pénzgyárosokra: eladó a birodalom!

Pénzcentrum
2008. április 21. 14:00

A Forbes listáján 380. helyen álló amerikai testvérpár - Frank és Lorenzo Fertitta - küzdősportokat űző egyesületből többmilliárd dolláros sportbirodalommá fejlesztették az Ultimate Fighting Championsip elnevezésű klubot. A teltházas rendezvények mellett jelentős bevételekre tesznek szert a közvetítésekből és a hirdetésekből. A K-1, az MMA és az utcai harc egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időben. De mennyit ér egy ilyen vállalkozás?

A rendezvényeken számos amerikai híresség is részt szokott venni, legutóbb 12 000 fanatikus szurkoló töltötte meg a csarnokot Las Vegas-ban. A sportág közvetítéseit nagy érdeklődés övezi, az ötperces menetek alatt számos ütést mérnek egymásra a versenyzők az ötunciás ujjatlan kesztyűkkel. A pankrációval ellentétben itt valós küzdelem és igazi vér folyik a ringben. A amerikaiak a labdarúgás, az európaiak a baseball szabályit nem értik, a klub tulajdonosa szerint itt nincs ilyen probléma, két versenyző bemegy a ringbe és eldönti, hogy ki a jobb.

A médiabirodalom titkára a versenytársak is kíváncsiak, a cég egy igazi pénzgyár. A tízezres arénába átlagosan 340 dollár (50 ezer forint) egy belépőjegy, de a nagy üzlet a fizetős közvetítésekben van. 45 dollárért (7 ezer forint) mintegy ötszázezren látták a mérkőzéseket. A rendezvény összes bevétele elérte a 25 millió dollárt (4 milliárd forintot). Az elmúlt évben összesen közel ötmillió előfizetés érkezett a mérkőzésekre.

A cég idei 250 millió dolláros (40 milliárd forintos) bevételének a 90 %-a küzdősport rendezvények közvetítéséből származik. A fizetős közvetítések mellett a pólók, dvd-k és kiegészítők eladásából is érkeznek bevételek, valamint a cég oldaláról letölthetünk korábbi nagy csatákat. A cég eladásából több mint egymilliárd dollárra (160 milliárd forintot) számíthatnak a tulajdonosok, nem rossz megtérülés, ha azt vesszük, hogy 2001-ben 2 millió dolláros (320 millió forintos)befektetéssel vásárolták a céget. Az értékes reklámfelületeken keresztül teljes iparág fejlődött ki a többmilliós rajongótábor megcélzására. A sportruházati cégek értékesítési adataira is pozitív hatással van a népszerű sportág, valamint egyre több gyermek kezd küzdősportokat űzni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 18:07
Idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől az Átlátszó oknyomozó műhely, hogy melyik sajtótermék menn...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem