Lecsapnak a pénzgyárosokra: eladó a birodalom!

Pénzcentrum
2008. április 21. 14:00

A Forbes listáján 380. helyen álló amerikai testvérpár - Frank és Lorenzo Fertitta - küzdősportokat űző egyesületből többmilliárd dolláros sportbirodalommá fejlesztették az Ultimate Fighting Championsip elnevezésű klubot. A teltházas rendezvények mellett jelentős bevételekre tesznek szert a közvetítésekből és a hirdetésekből. A K-1, az MMA és az utcai harc egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időben. De mennyit ér egy ilyen vállalkozás?

A rendezvényeken számos amerikai híresség is részt szokott venni, legutóbb 12 000 fanatikus szurkoló töltötte meg a csarnokot Las Vegas-ban. A sportág közvetítéseit nagy érdeklődés övezi, az ötperces menetek alatt számos ütést mérnek egymásra a versenyzők az ötunciás ujjatlan kesztyűkkel. A pankrációval ellentétben itt valós küzdelem és igazi vér folyik a ringben. A amerikaiak a labdarúgás, az európaiak a baseball szabályit nem értik, a klub tulajdonosa szerint itt nincs ilyen probléma, két versenyző bemegy a ringbe és eldönti, hogy ki a jobb.

A médiabirodalom titkára a versenytársak is kíváncsiak, a cég egy igazi pénzgyár. A tízezres arénába átlagosan 340 dollár (50 ezer forint) egy belépőjegy, de a nagy üzlet a fizetős közvetítésekben van. 45 dollárért (7 ezer forint) mintegy ötszázezren látták a mérkőzéseket. A rendezvény összes bevétele elérte a 25 millió dollárt (4 milliárd forintot). Az elmúlt évben összesen közel ötmillió előfizetés érkezett a mérkőzésekre.

A cég idei 250 millió dolláros (40 milliárd forintos) bevételének a 90 %-a küzdősport rendezvények közvetítéséből származik. A fizetős közvetítések mellett a pólók, dvd-k és kiegészítők eladásából is érkeznek bevételek, valamint a cég oldaláról letölthetünk korábbi nagy csatákat. A cég eladásából több mint egymilliárd dollárra (160 milliárd forintot) számíthatnak a tulajdonosok, nem rossz megtérülés, ha azt vesszük, hogy 2001-ben 2 millió dolláros (320 millió forintos)befektetéssel vásárolták a céget. Az értékes reklámfelületeken keresztül teljes iparág fejlődött ki a többmilliós rajongótábor megcélzására. A sportruházati cégek értékesítési adataira is pozitív hatással van a népszerű sportág, valamint egyre több gyermek kezd küzdősportokat űzni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?