19 °C Budapest

Akcióban a cégek: ki ad külön nyugdíjat a dolgozóinak?

Pénzcentrum
2008. április 15. 05:40

A magyar nyugdíjrendszer bemutatása mellett már több esetben is foglalkozott a Pénzcentrum.hu külföldi nyugdíjrendszerekkel. Az öngondoskodási szokások, a különböző rendszerek és az ezzel kapcsolatos aggodalmak mindig jó alapot szolgálnak arra, hogy összehasonlíthassuk a magyar rendszert egy másikkal, felmérjük annak minden előnyét és hátrányát. Az egyik lényeges különbség az volt eddig, hogy az állami rendszer és az öngondoskodás mellett egy harmadik fél is jelen volt a piacon, mégpedig a vállalatok, külföldön ugyanis aktívan részt vesznek a dolgozók támogatásában. Január 1. óta viszont már itthon is lehetősége van a munkáltatónak a dolgozók ilyen formában történő támogatására. De vajon mit szólnak ehhez a cégek?

A PricewaterhouseCoopers adatai szerint a foglalkoztató is kiegészítheti munkavállalója leendő nyugdíját, ha szerződést köt valamelyik nyugdíjszolgáltatóval. Ezzel olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási forma született meg, ami korábban itthon nem volt fellelhető, így újdonságként jelenik meg az önkéntes foglalkoztatói kötelezettségvállalás. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény zártkörű részvénytársasági formában működhet majd, és alapíthatja a munkaadó, bank, biztosító részvénytársaság és befektetési társaság is. A nyugdíjszolgáltatók a PSZÁF felügyelete alatt állnak majd.

A nyugdíjszolgáltató intézményhez bármely foglalkoztató csatlakozhat, így biztosítva új nyugdíjkonstrukciót a dolgozóknak. A nyugdíjintézet és a foglalkoztató között szerződés fogja szabályozni a kapcsolatot, tag pedig az lehet, aki az alapító vagy a csatlakozó foglalkoztatóval munkaviszonyban áll és munkaszerződése tartalmazza a foglalkoztató kötelezettségvállalását a hozzájárulás megfizetésére. A tagsági jogviszony a munkaszerződés megkötésével, illetve módosításával jön létre.

Ezen túlmenően a munkaszerződésben rögzíteni kell a hozzájárulás mértékét, illetve az ígért nyugdíjszolgáltatást. A cégeknek olyan kikötésre is van lehetősége, amely szerint a szolgáltatásra csak egy bizonyos munkában töltött idő után válik jogosulttá a dolgozó. Ez az idő maximum 5 év lehet, bár a jelenlegi folyamatokat tekintve egyre kevesebben maradnak egy munkahelyen 5 évig. Ha a munkaviszony ennél a feltételes jogszerzési időtartamnál rövidebb ideig tart, akkor a tag az addig jóváírt foglalkoztatói hozzájárulásokkal, hozamokkal és az addig keletkezett jogosultságokkal nem rendelkezik.

A nyugdíjszolgáltatás lehet egy összegben történő kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás vagy ezek kombinációja. Az így kapott összeg ráadásul adómentes a jogosult vagyis a dolgozó számára. A szolgáltatásra való jogosultság viszont csak akkor nyílik meg, ha a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt. Viszont a nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetésre kerülő hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50%-ig számít adóalapba nem tartozó tételnek, az ezen felüli befizetést munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemként kell figyelembe venni.

Abban az esetben, ha a munkavállaló kiegészíti a munkáltatói befizetést, akkor ennek a kiegészítésnek, illetve a foglalkoztatói hozzájárulás adóköteles részének a 30%-a adócsökkentő tételnek számít.

Lehetőség van arra, hogy más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatásként végezze tevékenységét, ha a tevékenységére a székhely szerinti államában jogosult, és határon átnyúló szolgáltatás nyújtására előzetes engedéllyel rendelkezik. Ugyanakkor a foglalkoztató befizetést teljesíthet a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe, amely intézmény Magyarország területén lakóhellyel rendelkező tag számára szolgáltatást nyújtásra jogosult.

Mit szólnak ehhez a cégek?

Néhány nagyvállalatot megkérdeztünk a szóban forgó helyzetről, tervezik-e a dolgozók ilyesfajta támogatását vagy egyelőre még mindez csak lehetőség marad...

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságától kapott információk szerint az öngondoskodás filozófiáját képviselve a cég több mint tíz éve támogatja hozzájárulás formájában a dolgozók önkéntes nyugdíjcélú megtakarításait. A szolidaritás elve alapján támogatja emellett munkavállalóinak önsegélyező tagságát, az egészségmegőrzés elve alapján pedig egészségpénztári tagságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság lehetősége a dolgozókon múlik, a tagdíjhoz a Magyar Telekom jövedelemarányosan járul hozzá. Egy százalék saját befizetéshez a cég öt százalék munkáltatói hozzájárulást fizet. A Magyar Telekom Nyrt. munkavállalóinak több mint 90%-a él a remek befektetésnek számító lehetőséggel, így takarékoskodva idős korukra már előre is.

"A jelenlegi nyugdíjrendszer szerint a munkavállalók átlagos havi nyugdíja az utolsó évek fizetésétől jelentős mértékben elmarad. Úgy tapasztaltuk, hogy az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítások hozzájárulnak az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartásához. Rengetegen jutottak érdemi nyugdíjhoz már általunk. Míg egy átlagember ma a fizetésének negyven százalékára számíthat, nálunk van, akinek időskori jövedelme eléri a bére hetven, nyolcvan, sőt akár száz százalékát" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Somorjai Éva humán erőforrás vezérigazgató-helyettes.

A Metro Kereskedelmi Kft. kérdésünkre elmondta, hogy cafeteria rendszert működtet, ami lehetőséget biztosít munkavállalói számára, hogy 13. és 14. havi fizetésük teljes összegét, az általuk megválasztott szolgáltatásokra használják fel, így többek között önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztári befizetésre is.

Mivel a foglalkoztatói nyugdíj törvényre emelkedése csak év közben történt meg, a cafeteria rendszer pedig csak évente egyszer változtatható, melyet már korábban lezárt a vállalat, így a cég ebben az évben technikailag már nem tudja bevezetni. A jövőben, akár már 2009-től azonban mindenképpen élni kívánnak a lehetőséggel, biztosítva azt munkavállalóik számára.

A fentiek mellett már arra is van példa, hogy a dolgozók nyugdíjcélú támogatása a cég saját magánnyugdíjpénztárán keresztül zajlik, mint például a Michelin vállalatnál is.

A külföldi tapasztalatok alapján ez a fajta vállalati támogatási rendszer nagyon hasznos az emberek későbbi életszínvonalának megtartásához. A briteknél arra is volt példa azt utóbbi időszakban, hogy a vállalati nyugdíjrendszer keretein belül a cégek kipótolták a teljes finanszírozáshoz hiányzó összeget a dolgozóik nyugdíjcélú megtakarításaihoz. Erre azért volt szükség, mert az egyre emelkedő élettartam miatt kevés a teljes nyugdíjasként töltött időszak finanszírozására félretett pénz.

Itthon ugyan az idei bevezetés miatt ez a lehetőség még egy jó ideig csak gyerekcipőben fog járni, de remélhetőleg évek múlva Magyarországon is akkora szerepe lesz a nyugdíjasok jólétében, mint külföldön.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?