15 °C Budapest

Akcióban a cégek: ki ad külön nyugdíjat a dolgozóinak?

Pénzcentrum
2008. április 15. 05:40

A magyar nyugdíjrendszer bemutatása mellett már több esetben is foglalkozott a Pénzcentrum.hu külföldi nyugdíjrendszerekkel. Az öngondoskodási szokások, a különböző rendszerek és az ezzel kapcsolatos aggodalmak mindig jó alapot szolgálnak arra, hogy összehasonlíthassuk a magyar rendszert egy másikkal, felmérjük annak minden előnyét és hátrányát. Az egyik lényeges különbség az volt eddig, hogy az állami rendszer és az öngondoskodás mellett egy harmadik fél is jelen volt a piacon, mégpedig a vállalatok, külföldön ugyanis aktívan részt vesznek a dolgozók támogatásában. Január 1. óta viszont már itthon is lehetősége van a munkáltatónak a dolgozók ilyen formában történő támogatására. De vajon mit szólnak ehhez a cégek?

A PricewaterhouseCoopers adatai szerint a foglalkoztató is kiegészítheti munkavállalója leendő nyugdíját, ha szerződést köt valamelyik nyugdíjszolgáltatóval. Ezzel olyan önkéntes nyugdíjcélú megtakarítási forma született meg, ami korábban itthon nem volt fellelhető, így újdonságként jelenik meg az önkéntes foglalkoztatói kötelezettségvállalás. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény zártkörű részvénytársasági formában működhet majd, és alapíthatja a munkaadó, bank, biztosító részvénytársaság és befektetési társaság is. A nyugdíjszolgáltatók a PSZÁF felügyelete alatt állnak majd.

A nyugdíjszolgáltató intézményhez bármely foglalkoztató csatlakozhat, így biztosítva új nyugdíjkonstrukciót a dolgozóknak. A nyugdíjintézet és a foglalkoztató között szerződés fogja szabályozni a kapcsolatot, tag pedig az lehet, aki az alapító vagy a csatlakozó foglalkoztatóval munkaviszonyban áll és munkaszerződése tartalmazza a foglalkoztató kötelezettségvállalását a hozzájárulás megfizetésére. A tagsági jogviszony a munkaszerződés megkötésével, illetve módosításával jön létre.

Ezen túlmenően a munkaszerződésben rögzíteni kell a hozzájárulás mértékét, illetve az ígért nyugdíjszolgáltatást. A cégeknek olyan kikötésre is van lehetősége, amely szerint a szolgáltatásra csak egy bizonyos munkában töltött idő után válik jogosulttá a dolgozó. Ez az idő maximum 5 év lehet, bár a jelenlegi folyamatokat tekintve egyre kevesebben maradnak egy munkahelyen 5 évig. Ha a munkaviszony ennél a feltételes jogszerzési időtartamnál rövidebb ideig tart, akkor a tag az addig jóváírt foglalkoztatói hozzájárulásokkal, hozamokkal és az addig keletkezett jogosultságokkal nem rendelkezik.

A nyugdíjszolgáltatás lehet egy összegben történő kifizetés, határozott idejű járadékszolgáltatás vagy ezek kombinációja. Az így kapott összeg ráadásul adómentes a jogosult vagyis a dolgozó számára. A szolgáltatásra való jogosultság viszont csak akkor nyílik meg, ha a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt. Viszont a nyugdíjszolgáltató intézménybe befizetésre kerülő hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50%-ig számít adóalapba nem tartozó tételnek, az ezen felüli befizetést munkaviszonyból származó adóköteles jövedelemként kell figyelembe venni.

Abban az esetben, ha a munkavállaló kiegészíti a munkáltatói befizetést, akkor ennek a kiegészítésnek, illetve a foglalkoztatói hozzájárulás adóköteles részének a 30%-a adócsökkentő tételnek számít.

Lehetőség van arra, hogy más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatásként végezze tevékenységét, ha a tevékenységére a székhely szerinti államában jogosult, és határon átnyúló szolgáltatás nyújtására előzetes engedéllyel rendelkezik. Ugyanakkor a foglalkoztató befizetést teljesíthet a más EGT-államban bejegyzett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe, amely intézmény Magyarország területén lakóhellyel rendelkező tag számára szolgáltatást nyújtásra jogosult.

Mit szólnak ehhez a cégek?

Néhány nagyvállalatot megkérdeztünk a szóban forgó helyzetről, tervezik-e a dolgozók ilyesfajta támogatását vagy egyelőre még mindez csak lehetőség marad...

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságától kapott információk szerint az öngondoskodás filozófiáját képviselve a cég több mint tíz éve támogatja hozzájárulás formájában a dolgozók önkéntes nyugdíjcélú megtakarításait. A szolidaritás elve alapján támogatja emellett munkavállalóinak önsegélyező tagságát, az egészségmegőrzés elve alapján pedig egészségpénztári tagságát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság lehetősége a dolgozókon múlik, a tagdíjhoz a Magyar Telekom jövedelemarányosan járul hozzá. Egy százalék saját befizetéshez a cég öt százalék munkáltatói hozzájárulást fizet. A Magyar Telekom Nyrt. munkavállalóinak több mint 90%-a él a remek befektetésnek számító lehetőséggel, így takarékoskodva idős korukra már előre is.

"A jelenlegi nyugdíjrendszer szerint a munkavállalók átlagos havi nyugdíja az utolsó évek fizetésétől jelentős mértékben elmarad. Úgy tapasztaltuk, hogy az önkéntes nyugdíjcélú megtakarítások hozzájárulnak az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartásához. Rengetegen jutottak érdemi nyugdíjhoz már általunk. Míg egy átlagember ma a fizetésének negyven százalékára számíthat, nálunk van, akinek időskori jövedelme eléri a bére hetven, nyolcvan, sőt akár száz százalékát" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Somorjai Éva humán erőforrás vezérigazgató-helyettes.

A Metro Kereskedelmi Kft. kérdésünkre elmondta, hogy cafeteria rendszert működtet, ami lehetőséget biztosít munkavállalói számára, hogy 13. és 14. havi fizetésük teljes összegét, az általuk megválasztott szolgáltatásokra használják fel, így többek között önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztári befizetésre is.

Mivel a foglalkoztatói nyugdíj törvényre emelkedése csak év közben történt meg, a cafeteria rendszer pedig csak évente egyszer változtatható, melyet már korábban lezárt a vállalat, így a cég ebben az évben technikailag már nem tudja bevezetni. A jövőben, akár már 2009-től azonban mindenképpen élni kívánnak a lehetőséggel, biztosítva azt munkavállalóik számára.

A fentiek mellett már arra is van példa, hogy a dolgozók nyugdíjcélú támogatása a cég saját magánnyugdíjpénztárán keresztül zajlik, mint például a Michelin vállalatnál is.

A külföldi tapasztalatok alapján ez a fajta vállalati támogatási rendszer nagyon hasznos az emberek későbbi életszínvonalának megtartásához. A briteknél arra is volt példa azt utóbbi időszakban, hogy a vállalati nyugdíjrendszer keretein belül a cégek kipótolták a teljes finanszírozáshoz hiányzó összeget a dolgozóik nyugdíjcélú megtakarításaihoz. Erre azért volt szükség, mert az egyre emelkedő élettartam miatt kevés a teljes nyugdíjasként töltött időszak finanszírozására félretett pénz.

Itthon ugyan az idei bevezetés miatt ez a lehetőség még egy jó ideig csak gyerekcipőben fog járni, de remélhetőleg évek múlva Magyarországon is akkora szerepe lesz a nyugdíjasok jólétében, mint külföldön.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?