Nincs mese, emelni kell a nyugdíj-korhatárt?

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:00

Görögországban ma általános szakszervezeti sztrájkkal tiltakoznak a kormány tervezett nyugdíjreformtervei ellen, mivel ezek a munkavállalókat a későbbi nyugdíjba vonulásra ösztönöznék, s szigorítanák a rokkantak, valamint egyes fizikai dolgozók ellátásának feltételeit is - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A helyzet nem egyedülálló, az EU legtöbb tagállama a görögökéhez hasonló helyzetben van, s a nyugdíjrendszer átalakításának kérdése nálunk is terítéken van. Itthon a demográfiai problémák mellett a fő gond, hogy az átlagos nyugdíjazási életkor meg sem közelíti a hivatalos korhatárt. Vagyis nálunk nem az emelés a legsürgetőbb feladat, hanem a nyugdíjazáskor elért életkor kitolása.

Ezt célozza az az áprilisban bevezetett szabály, amely szerint a nyugdíj melletti keresőtevékenység után is meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot. A jövő év elején lép hatályba az a szigorítás, amely szerint a korhatár előtt nyugdíjba vonulók csak akkor szerezhetnek a minimálbérnél magasabb jövedelmet, amennyiben szüneteltetik az időskori járandóság folyósítását.

Olaszországban 2013-ig emelnék a korhatárt fokozatosan 57 évről 61-re, azonban ez a piaci szakértők, és Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos szerint sem elegendő a rendszer talpon maradásához. A cseheknél várhatóan az év végéig születik arról alku, hogy 65 évre emelkedne a korhatár, s 25 év helyett 35 éves szolgálati idő kellene az ellátáshoz. Franciaországban az utóbbi időben rendszeressé váltak a Nicolas Sarkozy elnök közalkalmazotti nyugdíjreformtervei elleni tiltakozások is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06