7 °C Budapest

Kapálóznak a bankok - véget ér egy korszak?

Pénzcentrum
2007. július 10. 15:00

Vajon mekkora az a díj, amelyet jutányosnak tekinthetünk, ha túllépjük hitelkeretünket? Erre nehéz választ adni, az azonban biztos, hogy sokan úgy gondolják a jelenlegi díjak szintje több mint arcpirító.

A Financial Times szerint is nehéz megállapítani a méltányolható túllépési díjtételeket. Angliában egyes fogyasztói csoportok úgy gondolják, ez 2,5 font (vagyis 100 forint) körül lehet, becslések szerint ennyibe kerülnek ugyanis a hitelkeret-túllépéshez kapcsolódó adminisztrációs teendők a bankoknak.

Mások ennél valamivel magasabb költséget tippelnek, szerintük 10 fontba (3700 forint), vagy akár annál magasabba is kerülhet túlköltekezésünk a pénzintézetnek. Annyi bizonyos, hogy ennél jelenleg jóval magasabb büntetést kell fizetni a mohó vásárlóknak, a szigetországban átlagosan 30-35 fontot (10 - 13 ezer forintot) számláznak ki.

Nálunk azért ehhez képest igencsak alacsonyak a díjak, mint az cikkünkből is kiderül, itthon 2500 - 5000 forintot kell a túllépésért befizetnünk, igaz ez is igencsak messze esik a 100 forintos "álomdíjtól".

Angliában a múlt héten némi izgalmat kelthetett egy kerületi ügyészségi eset, ugyanis felmerült a lehetősége, hogy két bank, a Yorkshire Bank és az Alliance & Leciester fel kell, hogy fedje, mennyibe is kerül neki valójában a kerettúllépés. Azonban a kedélyeket lehűtheti, hogy valószínűleg ezen eset kimenetele sem lesz különböző, mint az eddigiek (vagyis továbbra is homály fedi majd a valós költségeket).

A bankoknak ugyanis egyáltalán nem meglepő módon nem érdeke egy olyan precedensértékű ítélet, melynek értelmében fel kell fedni a valós adminisztratív költségeiket, hiszen ez lavinát indítana el. Angliában ugyanis az ügyfeleknek hat évre visszamenőlegesen van joguk visszakövetelni a befizetett díjakat.

Ráadásul a bankoknak a tömeges visszakövetelések mellett már csak azért sem jönne jól egy precedens-ítélet, mert úgy tűnik, ezeken a díjakon szerzik bevételeik nagy részét. Egyes elemzők szerint az elmúlt 6 év alatt ezekből a büntetési tételekből 10 milliárd fontnyi (3,5 ezermilliárd forintnyi) bevétel keletkezett.

A banki ügyfeleknek azért maradt még reménye, ugyanis az Office of Fair Trading az idei év végére valószínűleg új szabályt vezet be, az angol Versenyhivatal ajánlása szerint meghatározott díjplafonnal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 12:52
Bővíti videós tartalomkínálatát a Ringier Hungary, ehhez pedig egy saját, a Media1-hez eljuttatott k...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?