12 °C Budapest

Kapálóznak a bankok - véget ér egy korszak?

Pénzcentrum
2007. július 10. 15:00

Vajon mekkora az a díj, amelyet jutányosnak tekinthetünk, ha túllépjük hitelkeretünket? Erre nehéz választ adni, az azonban biztos, hogy sokan úgy gondolják a jelenlegi díjak szintje több mint arcpirító.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Financial Times szerint is nehéz megállapítani a méltányolható túllépési díjtételeket. Angliában egyes fogyasztói csoportok úgy gondolják, ez 2,5 font (vagyis 100 forint) körül lehet, becslések szerint ennyibe kerülnek ugyanis a hitelkeret-túllépéshez kapcsolódó adminisztrációs teendők a bankoknak.

Mások ennél valamivel magasabb költséget tippelnek, szerintük 10 fontba (3700 forint), vagy akár annál magasabba is kerülhet túlköltekezésünk a pénzintézetnek. Annyi bizonyos, hogy ennél jelenleg jóval magasabb büntetést kell fizetni a mohó vásárlóknak, a szigetországban átlagosan 30-35 fontot (10 - 13 ezer forintot) számláznak ki.

Nálunk azért ehhez képest igencsak alacsonyak a díjak, mint az cikkünkből is kiderül, itthon 2500 - 5000 forintot kell a túllépésért befizetnünk, igaz ez is igencsak messze esik a 100 forintos "álomdíjtól".

Angliában a múlt héten némi izgalmat kelthetett egy kerületi ügyészségi eset, ugyanis felmerült a lehetősége, hogy két bank, a Yorkshire Bank és az Alliance & Leciester fel kell, hogy fedje, mennyibe is kerül neki valójában a kerettúllépés. Azonban a kedélyeket lehűtheti, hogy valószínűleg ezen eset kimenetele sem lesz különböző, mint az eddigiek (vagyis továbbra is homály fedi majd a valós költségeket).

A bankoknak ugyanis egyáltalán nem meglepő módon nem érdeke egy olyan precedensértékű ítélet, melynek értelmében fel kell fedni a valós adminisztratív költségeiket, hiszen ez lavinát indítana el. Angliában ugyanis az ügyfeleknek hat évre visszamenőlegesen van joguk visszakövetelni a befizetett díjakat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ráadásul a bankoknak a tömeges visszakövetelések mellett már csak azért sem jönne jól egy precedens-ítélet, mert úgy tűnik, ezeken a díjakon szerzik bevételeik nagy részét. Egyes elemzők szerint az elmúlt 6 év alatt ezekből a büntetési tételekből 10 milliárd fontnyi (3,5 ezermilliárd forintnyi) bevétel keletkezett.

A banki ügyfeleknek azért maradt még reménye, ugyanis az Office of Fair Trading az idei év végére valószínűleg új szabályt vezet be, az angol Versenyhivatal ajánlása szerint meghatározott díjplafonnal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00