26 °C Budapest

Súlyosan elöregszünk - mennyire kell a nyugdíjreform?

Pénzcentrum
2007. július 23. 15:30

Elkerülhetetlenül öregszik a közép-kelet-európai régió lakossága, és ez alól hazánk sem függetlenítheti magát: az Allianz legfrissebb elemzése szerint 2050-re a 65 éven felüliek részaránya a lakosságon belül megközelítheti a 30 százalékot. A növekvő függőségi ráta ugyanakkor előtérbe helyezi a nyugdíjrendszerek hatékonyságának kérdését. Az Allianz Global Investors International Pensions ma bemutatott tanulmányában rámutat, hogy a közép-európai régióban rendkívül sokszínű a nyugdíjrendszerek palettája, az egyes elemek súlya, szabályozási háttere egészen eltérő az egyes országokban. A nyugdíjrendszer reformjának szükségessége szerint ugyanakkor hazánk és a régió az európai középmezőnyben helyezkedik el, megelőzve többek között Franciaországot és Olaszországot is.

Brutálisan öregszünk

A mai konferencián először Dr. Werner Zedelius, az Allianz SE igazgatótanácsának tagja ismertette a régiós országokban tapasztalt demográfiai folyamatokat. A szakember rámutatott, hogy a népesség alakulását tekintve régiónk országai, köztük hazánk is a világtrendnek megfelelő változásokat él meg. A társadalom komoly mértékű elöregedése két tendencia együttes hatására vezethető vissza.

A javuló egészségügyi ellátásnak, növekvő életszínvonalnak köszönhetően folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, hazánkban például a jelenlegi 72 év körüli szintről 2050-re - régiós társainkhoz hasonlóan - 80 év közelébe nőhet ez az életkor.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor folyamatosan csökken a születések száma, a népesség tehát a várható élettartam növekedése ellenére zsugorodik. Mindezek eredményeképpen a 65 éven felüliek részaránya a teljes népességen belül erőteljesen megnő az elkövetkező évtizedekben, hazánkban közel 30 százalékra (ezzel viszont még közelében sem leszünk például a cseh 40 százalékos szintnek).


Nem költünk életbiztosításra

Dr. Werner Zedelius előadásában kiemelte, hogy az egy főre eső biztosítási díjakból jól látható, a régió országainak biztosítási ellátottsága jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól, és ráadásul ebben az életbiztosítási termékekhez kapcsolódó befizetések relatíve alacsony részarányt képviselnek. (Hazánkban csupán 334 dollár az éves biztosítási díjbevétel, szemben az nyugat-európai 1514 dollárral, ezzel ugyanakkor a második helyen állunk Csehország mögött a régióban).

Óriási növekedés előtt a nyugdíjpipac

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Brigitte Miksa, a tanulmányt jegyző Allianz Global Investors / International Pensions vezetője hangsúlyozta, hogy a régió mindegyik országában a komoly kihívásokat jelent az említett demográfiai átalakulás, de a legsúlyosabb hatások talán Bulgáriában, Szlovéniában és Csehországban várhatók, miután ezekben az országokban emelkedhet meg az elkövetkezendő időben az idősebb korosztály részaránya a legdrasztikusabban.

A régióban alapvetően kicsi a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya a nyugat-európai országokhoz képest, és ez a nyugdíjmegtakarítások szintjében is megnyilvánul, jelentős növekedési potenciált kölcsönözve a közép-kelet-európai nyugdíjpénztári szegmensnek. A tanulmány szerint 2015-ig a régió nyugdíjpénztári-piaca a jelenlegi 51 milliárd euróról 245 milliárd euróra növekszik majd, ami éves szinten 19 százalékos növekedést jelent. A régióban ráadásul hazánk a második legnagyobb piac lehet 2015-re Lengyelország után, közel 40 milliárd eurós növekedést követően.

Nyugdíjreform: kell, de nem is annyira?

Érdekes következtetésre jut a tanulmány a nyugdíjreformok szükségességét illetően. A különböző nyugdíjszisztémákat összevetve olyan tényezőkkel, mint a már véghez vitt reformok és a demográfiai változások, az Allianz megalkotta a "nyugdíjreform nyomásmércéjét". A nyakatekert elnevezés egy olyan relatív skálát takar, amelyen 1-10 -ig pontozták, mennyire vannak az egyes országok rákényszerítve középtávon egy meghatározó erejű reform véghezvitelére.

A rangsorban a régió országai szinte egytől-egyig a középmezőnyben foglalnak helyet, megelőzve több nyugat-európai tagállamot is. Hazánk tehát nemzetközi összehasonlításban úgy tűnik, nincs a legkétségbeejtőbb helyzetben, de ahogyan azt az Allianz képviselői a konferencián hangsúlyozták: a rangsor relatív, és egyáltalán nem jelenti, hogy hosszabb távon elodázhatók a változtatások.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?