Honnan kapod majd a nyugdíjad? - Rések a rendszer pajzsán

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 05:40

Rendszerváltás hatásai Ahogy csökken a népesség száma, egyre kevesebben tudnak nyugdíjjárulékot fizetni, miközben a nyugdíjasaink száma folyamatosan nő. Ezt már nem lehet annyival elintézni, hogy megnöveli az állam a járulék összegét, mert ez már így is jelentős összeget tesz ki. De lássuk, hogy miért is kell ennyit fizetni...

A közép- és kelet-európai országok a rendszerváltás után szembesültek azzal a problémával, hogy az addigi nyugdíjrendszer nem követi sem a népességi, sem a gazdasági környezet változásait. Korábban a nyugdíjakról teljes egészében az állam gondoskodott, és a nyugdíjat a munkában töltött évek, és nem a befizetések alapján állapították meg. A nyugdíjkorhatár is alacsony volt, gyakori volt a korengedményes nyugdíjazás is.

Ezek az országok a rendszerváltás után reformokba kezdtek, hogy biztosítani tudják az állam nyugdíjfizető képességét. Megemelték a nyugdíjkorhatárt, és meghosszabbították a szükséges nyugdíjjárulék fizetési időtartamot.

Emellett néhány ország második pillérként működő rendszert vezetett be nyugdíjjárulék függő, tőkefedezeti egyéni számlákkal, elsőként Lengyelország és Litvánia. Ennek bevezetésétől azt remélték, hogy ez a második pillér hozzájárul a nyugdíjjövedelmek körének bővítéséhez, vagyis a magasabb befizetésekkel később magasabb nyugdíj összeg jár.

Az első és második pillér kötelező érvényű, emellett azonban többen is bevezettek harmadik és negyedik pillért is, ezzel is megkönnyítve az időskori jövedelem biztosítását, ezek önkéntes alapon működnek.

Magyarországi helyzet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Demográfiai kilátások:

A világ többi részéhez hasonlóan Magyarországon is fokozatosan nő az átlagéletkor. Ez az életszínvonal, és az egészségügyi helyzet javulásának köszönhető. Ezzel szemben viszont egyre csökken a születések száma, egyre kevesebb a gyermekvállalás, vagyis egyre kevesebb ember tart el egyre több nyugdíjast. Ezen a bevándorlás segíthetne valamennyire, de itthon és a környező országokban ez nem jelentős.

A leglényegesebb ebből a szempontból a 65 feletti korosztály növekedése. Az Allianz által készített tanulmány alapján a magyarországi népesség 2006-ban 10,1 millió fő volt, 2050-re azonban csak 8,9 millió fő lesz. A 65 felettiek arány a 65 év alattiakhoz képest 2006-ban 22,7 volt, ezzel szemben 2050-re 48,3-es arányt várnak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy az állam ilyen célra fordított kiadásai a 2006-os GDP 10,4 százalékát adják, miközben 2050-re ez 17,1 százalékra fog emelkedni.

Többpilléres rendszer

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem