Honnan kapod majd a nyugdíjad? - Rések a rendszer pajzsán

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 05:40

Rendszerváltás hatásai Ahogy csökken a népesség száma, egyre kevesebben tudnak nyugdíjjárulékot fizetni, miközben a nyugdíjasaink száma folyamatosan nő. Ezt már nem lehet annyival elintézni, hogy megnöveli az állam a járulék összegét, mert ez már így is jelentős összeget tesz ki. De lássuk, hogy miért is kell ennyit fizetni...

A közép- és kelet-európai országok a rendszerváltás után szembesültek azzal a problémával, hogy az addigi nyugdíjrendszer nem követi sem a népességi, sem a gazdasági környezet változásait. Korábban a nyugdíjakról teljes egészében az állam gondoskodott, és a nyugdíjat a munkában töltött évek, és nem a befizetések alapján állapították meg. A nyugdíjkorhatár is alacsony volt, gyakori volt a korengedményes nyugdíjazás is.

Ezek az országok a rendszerváltás után reformokba kezdtek, hogy biztosítani tudják az állam nyugdíjfizető képességét. Megemelték a nyugdíjkorhatárt, és meghosszabbították a szükséges nyugdíjjárulék fizetési időtartamot.

Emellett néhány ország második pillérként működő rendszert vezetett be nyugdíjjárulék függő, tőkefedezeti egyéni számlákkal, elsőként Lengyelország és Litvánia. Ennek bevezetésétől azt remélték, hogy ez a második pillér hozzájárul a nyugdíjjövedelmek körének bővítéséhez, vagyis a magasabb befizetésekkel később magasabb nyugdíj összeg jár.

Az első és második pillér kötelező érvényű, emellett azonban többen is bevezettek harmadik és negyedik pillért is, ezzel is megkönnyítve az időskori jövedelem biztosítását, ezek önkéntes alapon működnek.

Magyarországi helyzet

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Demográfiai kilátások:

A világ többi részéhez hasonlóan Magyarországon is fokozatosan nő az átlagéletkor. Ez az életszínvonal, és az egészségügyi helyzet javulásának köszönhető. Ezzel szemben viszont egyre csökken a születések száma, egyre kevesebb a gyermekvállalás, vagyis egyre kevesebb ember tart el egyre több nyugdíjast. Ezen a bevándorlás segíthetne valamennyire, de itthon és a környező országokban ez nem jelentős.

A leglényegesebb ebből a szempontból a 65 feletti korosztály növekedése. Az Allianz által készített tanulmány alapján a magyarországi népesség 2006-ban 10,1 millió fő volt, 2050-re azonban csak 8,9 millió fő lesz. A 65 felettiek arány a 65 év alattiakhoz képest 2006-ban 22,7 volt, ezzel szemben 2050-re 48,3-es arányt várnak a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy az állam ilyen célra fordított kiadásai a 2006-os GDP 10,4 százalékát adják, miközben 2050-re ez 17,1 százalékra fog emelkedni.

Többpilléres rendszer

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?