7 °C Budapest

Nyugdíjasok a pácban: van kiút?

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 11:00

Egyre több országban gondot jelent az idősek életszínvonalának megfelelő szinten tartása. Folyamatosan csökken azoknak a száma, akik a nyugdíjas szüleinket, nagyszüleinket tartják el jelenleg. A növekvő terheket a fiatalok szorgosan fizetik, de vajon meddig mehet ez így tovább...

Nagy Britanniában is kezd problémát jelenteni a nyugdíjak kérdése. Folyamatosan nő azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik szegénységben élnek. A nyugdíjrendszerből származó bevétel 146 font volt 2005/2006-ban háztartásonként, ami kevesebb mint az előző időszakban kapott 150 font. A brit háztartásokban élő nyugdíjasok, akik a nemzeti jövedelemszint körülbelül 40 százalékából élnek, egyre növekvő számban vannak jelen, összesen 460 ezren. Amellett, hogy kevesebb pénzhez is jutnak, őket sújtják a legjobban az emelkedő élelmiszer és energiaárak is.

A helyzet Magyarországon sem jobb. A havi nyugdíj ugyan lehet, hogy magasabb mint pár éve, de sajnos nem csak ez emelkedett, hanem az élelmiszer-, és energia árak, az ingatlan- és a benzinárak.

Emellett jelentős többletterhet jelentett a gázártámogatással kapcsolatos megszorítás is, mivel így a kicsit magasabb nyugdíjjal rendelkező idősek magasabb sávba esnek, és nem kapnak annyi támogatást, mint korábban, vagyis kifizetik ezt a nyugdíjtöbbletet a gázdíj fejében.

Egyre több országban már nehézkesen tudják fenntartani a jelenlegi nyugdíjrendszert, ugyanis az elöregedő társadalom miatt egyre több nyugdíjast tart el egyre kevesebb fiatal. A fiataloknak is több járulékot, és adót kell fizetniük, hogy az állam el tudja tartani a szüleiket, nagyszüleiket. A későbbiekben várható, hogy ez az arány sokkal rosszabbá válik, mivel folyamatosan csökken a születések száma is.

Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor egy átgondolt és alapos reform nélkül az egyes országok egy idő után nem fogják tudni eltartani az időseket, akik egész életükben dolgoztak, és jogosultak lennének egy igenis gondtalan időskori életre. S arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztésével elősegítsük az öngodoskodás előtérbe kerülését, így felkészítve a fiatalokat arra, hogy saját maguk tegyenek félre időskori éveikre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 12:52
Bővíti videós tartalomkínálatát a Ringier Hungary, ehhez pedig egy saját, a Media1-hez eljuttatott k...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?