8 °C Budapest

Nyugdíjasok a pácban: van kiút?

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 11:00

Egyre több országban gondot jelent az idősek életszínvonalának megfelelő szinten tartása. Folyamatosan csökken azoknak a száma, akik a nyugdíjas szüleinket, nagyszüleinket tartják el jelenleg. A növekvő terheket a fiatalok szorgosan fizetik, de vajon meddig mehet ez így tovább...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy Britanniában is kezd problémát jelenteni a nyugdíjak kérdése. Folyamatosan nő azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik szegénységben élnek. A nyugdíjrendszerből származó bevétel 146 font volt 2005/2006-ban háztartásonként, ami kevesebb mint az előző időszakban kapott 150 font. A brit háztartásokban élő nyugdíjasok, akik a nemzeti jövedelemszint körülbelül 40 százalékából élnek, egyre növekvő számban vannak jelen, összesen 460 ezren. Amellett, hogy kevesebb pénzhez is jutnak, őket sújtják a legjobban az emelkedő élelmiszer és energiaárak is.

A helyzet Magyarországon sem jobb. A havi nyugdíj ugyan lehet, hogy magasabb mint pár éve, de sajnos nem csak ez emelkedett, hanem az élelmiszer-, és energia árak, az ingatlan- és a benzinárak.

Emellett jelentős többletterhet jelentett a gázártámogatással kapcsolatos megszorítás is, mivel így a kicsit magasabb nyugdíjjal rendelkező idősek magasabb sávba esnek, és nem kapnak annyi támogatást, mint korábban, vagyis kifizetik ezt a nyugdíjtöbbletet a gázdíj fejében.

Egyre több országban már nehézkesen tudják fenntartani a jelenlegi nyugdíjrendszert, ugyanis az elöregedő társadalom miatt egyre több nyugdíjast tart el egyre kevesebb fiatal. A fiataloknak is több járulékot, és adót kell fizetniük, hogy az állam el tudja tartani a szüleiket, nagyszüleiket. A későbbiekben várható, hogy ez az arány sokkal rosszabbá válik, mivel folyamatosan csökken a születések száma is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor egy átgondolt és alapos reform nélkül az egyes országok egy idő után nem fogják tudni eltartani az időseket, akik egész életükben dolgoztak, és jogosultak lennének egy igenis gondtalan időskori életre. S arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztésével elősegítsük az öngodoskodás előtérbe kerülését, így felkészítve a fiatalokat arra, hogy saját maguk tegyenek félre időskori éveikre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?