Nincs mese, a befektetési alap lesz a nyerő!

Pénzcentrum
2007. június 27. 11:32

Különleges alkalomból tartott sajtótájékoztatót a K&H Alapkezelő, mely idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az eseményen az Alapkezelő vezérigazgatója, Zobor Zsuzsanna és Horváth István portfolió menedzsment igazgató foglalták össze az intézményi befektetési stratégiák terén kirajzolódó trendeket.

Tapasztalatok szerint az európai irányvonalhoz igazodva a hazai intézményi befektetők attitűdje is elmozdulni látszik, a korábbi államkötvények által dominált, biztos nyereségre utazó szemléletet kezdi felváltani az átlagot meghaladó hozamra törekvő aktív befektetői magatartás.

Hazánkban a legnagyobb kezelt vagyon az önkéntes és magánnyugdíj-pénztárak, valamint a biztosítók portfoliójában található. Ezek tekintetében ki kell emelni, hogy a '90-es évek közepe óta a portfoliókon belül átlagosan 20-25%-kal csökkent nemzetközi szinten a pénzpiaci és kötvény típusú befektetések részesedése, ugyanakkor a befektetési alapok súlya nemzetközi átlagban több mint duplázódott.

Az alapok előretörését költséghatékonysági, méretgazdaságossági szempontok indokolják, erre világít rá a belga példa, ott ugyani a kis méretű nyugdíjpénztárak számára ez a befektetési instrumentum lehet a leghatékonyabb megoldás. (Belgiumban 2005 végén a nyugdíjpénztári portfoliók 78%-át tették ki a befektetési alapok, míg az eurózóna átlaga 56%-os volt ekkor.) Ha a méretgazdaságossági szempontokat vesszük alapul, könnyen beláthatjuk, hogy a magyarországi 7%-os részarányról bőven van még hova fejlődni - hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna.

A jelenlegi hazai szint a nyugat-európai piacok 1995-ös szintjét sem éri el, de a közelmúltban végre megmozdult valami és a fejlődésnek a piac jelenlegi stádiumában egyelőre nem szabhatnak gátat a törvényi megkötések sem.

Horváth István kiemelte, hogy a K&H tapasztalatai is egybevágnak a felvázolt trendekkel, ügyfeleik ugyanis egyre inkább felismerik a befektetési alapok előnyeit, így 2007. március végére az általuk kezelt intézményi vagyon megközelítette a 100 milliárd forintot.

Zobor Zsuzsanna kitért arra is, hogy a pénztárak az éves teljesítményüket szeretnék maximalizálni a vagyonkezelők megbízásával, a vagyonkezelők viszont ilyen rövidtávú célok szem előtt tartásával nem vállalhatnak komoly aktív döntéseket a referencia indexhez képest, holott hosszabb távon ez a stratégia sokkal célravezetőbb lehetne. Az új pénztári tagok az esetek többségében az előző évi pénztári hozamok alapján választanak pénztárat, holott helyesebb lenne hosszabb periódust alapul véve mérlegelniük, a kockázatosabb eszközök ugyanis hosszabb távon tudják a tőlük elvárt többlethozamot biztosabban megtermelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A választható portfoliók rendszerében az eszközallokációs döntés átkerül a pénztári tagokhoz, a vagyonkezelő "csak" a konkrét értékpapírok kiválasztását végzi majd - mondta el Zobor Zsuzsanna.

A pénztárak korábban úgy gondolták, hogyha versenyeztetik a vagyonkezelőket, akkor jobb teljesítményre sarkallhatják őket. A pénztárok növekedésével párhuzamosan sok szereplő már nem egy, hanem több vagyonkezelőt bízott meg és mindegyik számára ugyanazt a befektetési politikát határozták meg, hogy a megbízottak versenyezzenek egymással. A valóság ezzel ellentétben az, hogy mindenki kockázatot akart csökkenteni, így passzívan másolták az indexeket.

A jövőben a pénztárak több vagyonkezelővel dolgozhatnak, de nem ugyanazt a megbízást adják számukra, hanem mindegyik megbízott szakosodik majd a legjobb területére. A K&H esetében ez a két fókuszterület a befektetési alapok portfoliókba illesztése, speciális részpiacok lefedésével, illetve a magyar részvény típusú portfoliók kiemelkedő hozama. (Az alapkezelő magyar részvényportfoliójának hozama 5 év alatt 13,45%-kal haladta meg a referenciaindexet.)

A befektetések terén a jövő egyik markáns trendje a társadalmilag felelős befektetések megjelenése lesz Horváth István szerint. Ezen a területen a befektetési döntéseknél a vállalat nyereségessége mellett a társadalmi felelősségvállalást is mérlegelik. Szem előtt tartják emellett a felelős vállalatirányítást és az üzleti etikát is. Ezen a területen a KBC úttörőnek számít Európában, a K&H pedig születésnapi termékként szeretné ezt az újdonságot bemutatni a hazai piacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem