Nincs mese, a befektetési alap lesz a nyerő!

Pénzcentrum
2007. június 27. 11:32

Különleges alkalomból tartott sajtótájékoztatót a K&H Alapkezelő, mely idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az eseményen az Alapkezelő vezérigazgatója, Zobor Zsuzsanna és Horváth István portfolió menedzsment igazgató foglalták össze az intézményi befektetési stratégiák terén kirajzolódó trendeket.

Tapasztalatok szerint az európai irányvonalhoz igazodva a hazai intézményi befektetők attitűdje is elmozdulni látszik, a korábbi államkötvények által dominált, biztos nyereségre utazó szemléletet kezdi felváltani az átlagot meghaladó hozamra törekvő aktív befektetői magatartás.

Hazánkban a legnagyobb kezelt vagyon az önkéntes és magánnyugdíj-pénztárak, valamint a biztosítók portfoliójában található. Ezek tekintetében ki kell emelni, hogy a '90-es évek közepe óta a portfoliókon belül átlagosan 20-25%-kal csökkent nemzetközi szinten a pénzpiaci és kötvény típusú befektetések részesedése, ugyanakkor a befektetési alapok súlya nemzetközi átlagban több mint duplázódott.

Az alapok előretörését költséghatékonysági, méretgazdaságossági szempontok indokolják, erre világít rá a belga példa, ott ugyani a kis méretű nyugdíjpénztárak számára ez a befektetési instrumentum lehet a leghatékonyabb megoldás. (Belgiumban 2005 végén a nyugdíjpénztári portfoliók 78%-át tették ki a befektetési alapok, míg az eurózóna átlaga 56%-os volt ekkor.) Ha a méretgazdaságossági szempontokat vesszük alapul, könnyen beláthatjuk, hogy a magyarországi 7%-os részarányról bőven van még hova fejlődni - hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna.

A jelenlegi hazai szint a nyugat-európai piacok 1995-ös szintjét sem éri el, de a közelmúltban végre megmozdult valami és a fejlődésnek a piac jelenlegi stádiumában egyelőre nem szabhatnak gátat a törvényi megkötések sem.

Horváth István kiemelte, hogy a K&H tapasztalatai is egybevágnak a felvázolt trendekkel, ügyfeleik ugyanis egyre inkább felismerik a befektetési alapok előnyeit, így 2007. március végére az általuk kezelt intézményi vagyon megközelítette a 100 milliárd forintot.

Zobor Zsuzsanna kitért arra is, hogy a pénztárak az éves teljesítményüket szeretnék maximalizálni a vagyonkezelők megbízásával, a vagyonkezelők viszont ilyen rövidtávú célok szem előtt tartásával nem vállalhatnak komoly aktív döntéseket a referencia indexhez képest, holott hosszabb távon ez a stratégia sokkal célravezetőbb lehetne. Az új pénztári tagok az esetek többségében az előző évi pénztári hozamok alapján választanak pénztárat, holott helyesebb lenne hosszabb periódust alapul véve mérlegelniük, a kockázatosabb eszközök ugyanis hosszabb távon tudják a tőlük elvárt többlethozamot biztosabban megtermelni.

A választható portfoliók rendszerében az eszközallokációs döntés átkerül a pénztári tagokhoz, a vagyonkezelő "csak" a konkrét értékpapírok kiválasztását végzi majd - mondta el Zobor Zsuzsanna.

A pénztárak korábban úgy gondolták, hogyha versenyeztetik a vagyonkezelőket, akkor jobb teljesítményre sarkallhatják őket. A pénztárok növekedésével párhuzamosan sok szereplő már nem egy, hanem több vagyonkezelőt bízott meg és mindegyik számára ugyanazt a befektetési politikát határozták meg, hogy a megbízottak versenyezzenek egymással. A valóság ezzel ellentétben az, hogy mindenki kockázatot akart csökkenteni, így passzívan másolták az indexeket.

A jövőben a pénztárak több vagyonkezelővel dolgozhatnak, de nem ugyanazt a megbízást adják számukra, hanem mindegyik megbízott szakosodik majd a legjobb területére. A K&H esetében ez a két fókuszterület a befektetési alapok portfoliókba illesztése, speciális részpiacok lefedésével, illetve a magyar részvény típusú portfoliók kiemelkedő hozama. (Az alapkezelő magyar részvényportfoliójának hozama 5 év alatt 13,45%-kal haladta meg a referenciaindexet.)

A befektetések terén a jövő egyik markáns trendje a társadalmilag felelős befektetések megjelenése lesz Horváth István szerint. Ezen a területen a befektetési döntéseknél a vállalat nyereségessége mellett a társadalmi felelősségvállalást is mérlegelik. Szem előtt tartják emellett a felelős vállalatirányítást és az üzleti etikát is. Ezen a területen a KBC úttörőnek számít Európában, a K&H pedig születésnapi termékként szeretné ezt az újdonságot bemutatni a hazai piacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?