6 °C Budapest

Mikor a több mégis kevesebb - ne hagyd, hogy elcsábítsanak a kamatok!

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 16:00

Nálunk ugyan nem található kifejezetten ugyanilyen jellegű konstrukció, azonban az Egyesült Államokban az alacsony betéti kamatok miatt minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett átvezetési számlák.

Mi is az az átvezetési számla? Azokat a banki, vagy befektetési számlákat nevezik átvezetési számlának, amelyek azt a szolgáltatást tudják biztosítani, hogy az azon lévő meghatározott egyenleg egy magasabb hozamú számlára kerül átvezetésre.

Mind lakossági, mind üzleti banki ügyfelek előszeretettel használják ezt a típusú számlát, hogy ne veszítsenek a használaton kívül tartott készpénzen. Általában takarékszámlára, pénzpiaci alapba, vagy egyéb értékpapírba kerül transzformálásra ez a pénzmennyiség.

Az, hogy milyen befektetési eszközben kerül elhelyezésre a megfelelő pénzmennyiség a bankszámlaszerződés kell, hogy tartalmazza, befektetési számla esetén is szükséges nyilatkoznia a szolgáltatónak arról, hogy mibe lehet fektetni a fölösleges pénzmennyiséget.

Az átvezetési számlák még az 1960-as években születtek, akkor főleg vállalatok alkalmazták őket, elhelyezett betéteiket repo-ügyletekre, illetve pénzpiaci alapokra cserélték. Ennek főképp azért volt értelme, mert egy akkori szabályozás még megtiltotta a bankok számára a folyószámlákra történő kamatfizetést.

1994 januárjában érkezett meg az átvezetési számlák másik típusa, amelyet a kötelező tartalékolási rendszer hívott életre.

Persze mindezt még nem elég tudni, nem árt, ha megfelelően árgus szemekkel figyelnek az ügyfelek annak érdekében, hogy számukra tényleg megfelelő üzletet köthessenek. Nézzük, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni!

Nem mindegy, milyen kamatot kínálnak, ugyanis gyakran előfordul, hogy alacsony kamatozású lekötött betétbe kerül a számlánkon található fölösleges pénzmennyiség. Emellett arról is körültekintően szükséges érdeklődnünk, hogy milyen kockázatokat hordoz magában az átvezetett összeg befektetése.

Gyakorta az is előfordul, hogy csak bizonyos számlaösszegen felül lehet az átvezetést megvalósítani. S végül, de nem utolsó sorban az összes díjról teljes körűen érdeklődnünk kell, ugyanis megtörténhet, hogy magas kamatot kínálnak, de cserébe nagy összeget vonnak le például számlavezetési díj gyanánt.

Itthoni alternatívaként a felmondásos betéteket sorakoztathatjuk fel, melyek lényege, hogy az azon elhelyezett pénz a folyószámla kamatánál magasabb hozamot kínál, azonban korlátozottabb a folyószámlánál (de a lekötött betéteknél még így is likvidebb eszközről van szó) a pénzhez való hozzáférés, ugyanis a pénzfelvétel igényét előre be kell jelenteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?