2 °C Budapest

Mikor a több mégis kevesebb - ne hagyd, hogy elcsábítsanak a kamatok!

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 16:00

Nálunk ugyan nem található kifejezetten ugyanilyen jellegű konstrukció, azonban az Egyesült Államokban az alacsony betéti kamatok miatt minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett átvezetési számlák.

Mi is az az átvezetési számla? Azokat a banki, vagy befektetési számlákat nevezik átvezetési számlának, amelyek azt a szolgáltatást tudják biztosítani, hogy az azon lévő meghatározott egyenleg egy magasabb hozamú számlára kerül átvezetésre.

Mind lakossági, mind üzleti banki ügyfelek előszeretettel használják ezt a típusú számlát, hogy ne veszítsenek a használaton kívül tartott készpénzen. Általában takarékszámlára, pénzpiaci alapba, vagy egyéb értékpapírba kerül transzformálásra ez a pénzmennyiség.

Az, hogy milyen befektetési eszközben kerül elhelyezésre a megfelelő pénzmennyiség a bankszámlaszerződés kell, hogy tartalmazza, befektetési számla esetén is szükséges nyilatkoznia a szolgáltatónak arról, hogy mibe lehet fektetni a fölösleges pénzmennyiséget.

Az átvezetési számlák még az 1960-as években születtek, akkor főleg vállalatok alkalmazták őket, elhelyezett betéteiket repo-ügyletekre, illetve pénzpiaci alapokra cserélték. Ennek főképp azért volt értelme, mert egy akkori szabályozás még megtiltotta a bankok számára a folyószámlákra történő kamatfizetést.

1994 januárjában érkezett meg az átvezetési számlák másik típusa, amelyet a kötelező tartalékolási rendszer hívott életre.

Persze mindezt még nem elég tudni, nem árt, ha megfelelően árgus szemekkel figyelnek az ügyfelek annak érdekében, hogy számukra tényleg megfelelő üzletet köthessenek. Nézzük, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, milyen kamatot kínálnak, ugyanis gyakran előfordul, hogy alacsony kamatozású lekötött betétbe kerül a számlánkon található fölösleges pénzmennyiség. Emellett arról is körültekintően szükséges érdeklődnünk, hogy milyen kockázatokat hordoz magában az átvezetett összeg befektetése.

Gyakorta az is előfordul, hogy csak bizonyos számlaösszegen felül lehet az átvezetést megvalósítani. S végül, de nem utolsó sorban az összes díjról teljes körűen érdeklődnünk kell, ugyanis megtörténhet, hogy magas kamatot kínálnak, de cserébe nagy összeget vonnak le például számlavezetési díj gyanánt.

Itthoni alternatívaként a felmondásos betéteket sorakoztathatjuk fel, melyek lényege, hogy az azon elhelyezett pénz a folyószámla kamatánál magasabb hozamot kínál, azonban korlátozottabb a folyószámlánál (de a lekötött betéteknél még így is likvidebb eszközről van szó) a pénzhez való hozzáférés, ugyanis a pénzfelvétel igényét előre be kell jelenteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm