Mikor a több mégis kevesebb - ne hagyd, hogy elcsábítsanak a kamatok!

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 16:00

Nálunk ugyan nem található kifejezetten ugyanilyen jellegű konstrukció, azonban az Egyesült Államokban az alacsony betéti kamatok miatt minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett átvezetési számlák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi is az az átvezetési számla? Azokat a banki, vagy befektetési számlákat nevezik átvezetési számlának, amelyek azt a szolgáltatást tudják biztosítani, hogy az azon lévő meghatározott egyenleg egy magasabb hozamú számlára kerül átvezetésre.

Mind lakossági, mind üzleti banki ügyfelek előszeretettel használják ezt a típusú számlát, hogy ne veszítsenek a használaton kívül tartott készpénzen. Általában takarékszámlára, pénzpiaci alapba, vagy egyéb értékpapírba kerül transzformálásra ez a pénzmennyiség.

Az, hogy milyen befektetési eszközben kerül elhelyezésre a megfelelő pénzmennyiség a bankszámlaszerződés kell, hogy tartalmazza, befektetési számla esetén is szükséges nyilatkoznia a szolgáltatónak arról, hogy mibe lehet fektetni a fölösleges pénzmennyiséget.

Az átvezetési számlák még az 1960-as években születtek, akkor főleg vállalatok alkalmazták őket, elhelyezett betéteiket repo-ügyletekre, illetve pénzpiaci alapokra cserélték. Ennek főképp azért volt értelme, mert egy akkori szabályozás még megtiltotta a bankok számára a folyószámlákra történő kamatfizetést.

1994 januárjában érkezett meg az átvezetési számlák másik típusa, amelyet a kötelező tartalékolási rendszer hívott életre.

Persze mindezt még nem elég tudni, nem árt, ha megfelelően árgus szemekkel figyelnek az ügyfelek annak érdekében, hogy számukra tényleg megfelelő üzletet köthessenek. Nézzük, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, milyen kamatot kínálnak, ugyanis gyakran előfordul, hogy alacsony kamatozású lekötött betétbe kerül a számlánkon található fölösleges pénzmennyiség. Emellett arról is körültekintően szükséges érdeklődnünk, hogy milyen kockázatokat hordoz magában az átvezetett összeg befektetése.

Gyakorta az is előfordul, hogy csak bizonyos számlaösszegen felül lehet az átvezetést megvalósítani. S végül, de nem utolsó sorban az összes díjról teljes körűen érdeklődnünk kell, ugyanis megtörténhet, hogy magas kamatot kínálnak, de cserébe nagy összeget vonnak le például számlavezetési díj gyanánt.

Itthoni alternatívaként a felmondásos betéteket sorakoztathatjuk fel, melyek lényege, hogy az azon elhelyezett pénz a folyószámla kamatánál magasabb hozamot kínál, azonban korlátozottabb a folyószámlánál (de a lekötött betéteknél még így is likvidebb eszközről van szó) a pénzhez való hozzáférés, ugyanis a pénzfelvétel igényét előre be kell jelenteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09