14 °C Budapest

Kevés pénzzel a műkincspiacon - Semmi sem lehetetlen...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 08:15

Több jelentős magyarországi galériáról elterjedt már, hogy azt fontolgatja: létrehoz egy olyan befektetési alapot, amely műkincsekbe invesztál, és befektetési jegyeit bárki megveheti. A műkincsekbe fektető alapok külföldön már jól ismertek, sőt aki nagyon akarja, meg is, vásárolhatja a legnagyobb európai műkincsalapcsalád valamelyik tagját külföldön. A magyar jogalkotás azonban nem kedvez a műkincsalapok létrejöttének - írja a Népszabadság.

A műkincsalap azonban főleg azoknak a közepes nagyságú vagyonú befektetőknek lenne hasznos, akiknek így elérhetővé tenné az igen szép hozamokkal kecsegtető műtárgybefektetést. A tízéves futamidejű, 2004-ben létrehozott londoni The Fine Art Fund tavaly 59,47 százalékos hozamot ért el, míg a magyar műtárgypiacon az árak tíz év alatt négy-hatszorosukra emelkedtek. Az alapokon keresztül elérhetővé válna a műtárgypiac azoknak is, akik egymaguk nem tudnak jelentősebb műveket megvásárolni, vagy ha egy-két alkotásra tudnak is áldozni, inkább több művész munkáit tartalmazó, ezért kevésbé kockázatos anyagba invesztálnának, arra pedig végképp nincs pénzük, hogy különböző művészeti korszakokat felölelő (ezért a divathullámok miatti ármozgásoknak kevésbé kitett) festményportfóliót építsenek ki.

A The Fine Art Fund tőkéjének 30-35 százalékát klasszikus művekbe, 10-20 százalékát impresszionista festők alkotásaiba, 15-20 százalékát modern művészekbe, 30-40 százalékát 1960 és 1985 között alkotó kortársakba, 5-10 százalékát pedig a legkockázatosabb, de legnagyobb hasznot ígérő ma alkotó kortársak műveibe fekteti be. Ilyen portfólió összeállításához egy-egy befektetőnek tetemes vagyonra lenne szüksége.

A műtárgyak piaca ráadásul sokkal kevésbé likvid, mint más befektetési formáké egy ilyen alap viszont csökkenti annak a kockázatát, hogy egy művet a következő negyedévben megtartott aukción csak nyomott áron lehet eladni. A műtárgy mint befektetés kiválóan kiegészít egy kötvényekből és részvényekből álló befektetési portfóliót, a műalkotások hozamát mérő Mei/Moses index például semmilyen összefüggést nem mutat a részvény- és kötvénypiacokkal, gazdasági válságok vagy háborúk idején viszont kiemelkedően jól teljesít. A műkincsek áremelkedése ilyenkor ellensúlyozza a többi befektetés negatív hozamát.

A hazai tőkepiaci törvény a befektetési eszközök között nem sorolja fel a műkincset, ezért egyelőre valóban nem lehet műkincsekbe fektető alapot létrehozni. Létezhet azonban olyan alap, amely egyfajta kockázatitőke-alapként, cégekbe fektet be, olyanokba, amelyek a műkincseket birtokolják. A műkincsalapok valójában külföldön is így működnek. A The Fine Art Fund londoni befektetési alapkezelője jogilag offshore cégek számára veszi a festményeket. A The Fine Art Fund befektetői ezekben az offshore cégekben szereznek tulajdonosi hányadot. - A cégforma hasonló a magyarországi betéti társaságokhoz, ahol az alapkezelő cég a beltag, a befektetők a kültagok. Az alap futamidejének lejártakor a vállalkozást jogilag felszámolják, és a tagok befektetésük arányában részesednek az eladott műtárgyak hozamából.

Ez a forma azonban Magyarországon nem tudna működni, mert ha például egy befektető eladja részesedését, taggyűlést kellene összehívnia a cégnek, a többi tulajdonos pedig elővásárlási joggal élhetne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Műkincsalap hiányában a pénzesebb magyar érdeklődőknek marad a műtárgyvásárlás, amikor viszont egyedül viseli az értékbecslés, tárolás, őrzés, restaurálás, biztosítás díját.

A londoni The Fine Art Fund meg tudta oldani azt is, amitől a szakemberek itthon tartanak. Olyan négyszintű döntéshozatali rendszert alakított ki, amelyben az alap műkincsvásárlóit és alapkezelőit is ellenőrzik, így nincs bennfentes kereskedelem, és a galériások sem tudják a máshol el nem adható portékákat kis protekcióval betolni az alapba. A művészeti tanácsadókat és alapkezelőket ráadásul csak a futamidő lejárta után, az alap hozamából fizetik ki. Ez a rendszer persze költséges, hiszen sok szakértőt kell foglalkoztatni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem