Kevés pénzzel a műkincspiacon - Semmi sem lehetetlen...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 08:15

Több jelentős magyarországi galériáról elterjedt már, hogy azt fontolgatja: létrehoz egy olyan befektetési alapot, amely műkincsekbe invesztál, és befektetési jegyeit bárki megveheti. A műkincsekbe fektető alapok külföldön már jól ismertek, sőt aki nagyon akarja, meg is, vásárolhatja a legnagyobb európai műkincsalapcsalád valamelyik tagját külföldön. A magyar jogalkotás azonban nem kedvez a műkincsalapok létrejöttének - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A műkincsalap azonban főleg azoknak a közepes nagyságú vagyonú befektetőknek lenne hasznos, akiknek így elérhetővé tenné az igen szép hozamokkal kecsegtető műtárgybefektetést. A tízéves futamidejű, 2004-ben létrehozott londoni The Fine Art Fund tavaly 59,47 százalékos hozamot ért el, míg a magyar műtárgypiacon az árak tíz év alatt négy-hatszorosukra emelkedtek. Az alapokon keresztül elérhetővé válna a műtárgypiac azoknak is, akik egymaguk nem tudnak jelentősebb műveket megvásárolni, vagy ha egy-két alkotásra tudnak is áldozni, inkább több művész munkáit tartalmazó, ezért kevésbé kockázatos anyagba invesztálnának, arra pedig végképp nincs pénzük, hogy különböző művészeti korszakokat felölelő (ezért a divathullámok miatti ármozgásoknak kevésbé kitett) festményportfóliót építsenek ki.

A The Fine Art Fund tőkéjének 30-35 százalékát klasszikus művekbe, 10-20 százalékát impresszionista festők alkotásaiba, 15-20 százalékát modern művészekbe, 30-40 százalékát 1960 és 1985 között alkotó kortársakba, 5-10 százalékát pedig a legkockázatosabb, de legnagyobb hasznot ígérő ma alkotó kortársak műveibe fekteti be. Ilyen portfólió összeállításához egy-egy befektetőnek tetemes vagyonra lenne szüksége.

A műtárgyak piaca ráadásul sokkal kevésbé likvid, mint más befektetési formáké egy ilyen alap viszont csökkenti annak a kockázatát, hogy egy művet a következő negyedévben megtartott aukción csak nyomott áron lehet eladni. A műtárgy mint befektetés kiválóan kiegészít egy kötvényekből és részvényekből álló befektetési portfóliót, a műalkotások hozamát mérő Mei/Moses index például semmilyen összefüggést nem mutat a részvény- és kötvénypiacokkal, gazdasági válságok vagy háborúk idején viszont kiemelkedően jól teljesít. A műkincsek áremelkedése ilyenkor ellensúlyozza a többi befektetés negatív hozamát.

A hazai tőkepiaci törvény a befektetési eszközök között nem sorolja fel a műkincset, ezért egyelőre valóban nem lehet műkincsekbe fektető alapot létrehozni. Létezhet azonban olyan alap, amely egyfajta kockázatitőke-alapként, cégekbe fektet be, olyanokba, amelyek a műkincseket birtokolják. A műkincsalapok valójában külföldön is így működnek. A The Fine Art Fund londoni befektetési alapkezelője jogilag offshore cégek számára veszi a festményeket. A The Fine Art Fund befektetői ezekben az offshore cégekben szereznek tulajdonosi hányadot. - A cégforma hasonló a magyarországi betéti társaságokhoz, ahol az alapkezelő cég a beltag, a befektetők a kültagok. Az alap futamidejének lejártakor a vállalkozást jogilag felszámolják, és a tagok befektetésük arányában részesednek az eladott műtárgyak hozamából.

Ez a forma azonban Magyarországon nem tudna működni, mert ha például egy befektető eladja részesedését, taggyűlést kellene összehívnia a cégnek, a többi tulajdonos pedig elővásárlási joggal élhetne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Műkincsalap hiányában a pénzesebb magyar érdeklődőknek marad a műtárgyvásárlás, amikor viszont egyedül viseli az értékbecslés, tárolás, őrzés, restaurálás, biztosítás díját.

A londoni The Fine Art Fund meg tudta oldani azt is, amitől a szakemberek itthon tartanak. Olyan négyszintű döntéshozatali rendszert alakított ki, amelyben az alap műkincsvásárlóit és alapkezelőit is ellenőrzik, így nincs bennfentes kereskedelem, és a galériások sem tudják a máshol el nem adható portékákat kis protekcióval betolni az alapba. A művészeti tanácsadókat és alapkezelőket ráadásul csak a futamidő lejárta után, az alap hozamából fizetik ki. Ez a rendszer persze költséges, hiszen sok szakértőt kell foglalkoztatni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?