Fokozatos javulás a vállalkozói várakozásokban

Pénzcentrum
2007. július 13. 08:10

Újabb 9 pontos emelkedést mutat a 2007. év második negyedévében mért K&H kkv bizalmi index. A kis és középvállalkozói szektor várakozásai azonban a három negyedéve tartó erősödés ellenére, továbbra is a negatív sáv közepén mozognak. A K&H Bank legfrissebb felmérése a kkv bizalmi index értékének -53 pontról -44 pontra való növekedését mutatja. Az index emelkedésében elsősorban a közterhekkel, gazdaság- és monetáris politikával kapcsolatos várakozások fokozatos javulása, illetve az EU támogatásokkal kapcsolatos várakozások pozitív irányba fordulása játszott kiemelt szerepet.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja magába, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az országosan reprezentatív, 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló részletes felmérést 2007. második negyedévében, június 5. és 15. között végezték. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A K&H kkv bizalmi index értéke 2007 második negyedévében ismét a negatív tartományban, -44 ponton zárt: ez az érték a három negyedéve fokozatosan javuló trend ellenére sem érte el még a 2006. június előtti, nullához közeli szintet.
A K&H kkv bizalmi index értékének az előző negyedévéhez viszonyított újabb 9 pontos növekedése - a közterhekkel, gazdaságpolitikával kapcsolatban továbbra is erős negatív várakozások mellett - fokozódó, óvatosan optimista várakozásokat jelez.

A K&H kkv bizalmi index negatív értékében még mindig a közterhek játszanak a leginkább szerepet. A többség (66%) a terhek további növekedésére számít, de annak mértékét már nem ítéli meg olyan drasztikusnak, és a pesszimisták folyamatosan csökkenő aránya egyértelmű pozitív elmozdulást jelez.

A korábbi folyamatos romlás után az év második negyedévében tovább javult a kormányzat gazdaságpolitikai intézkedéseinek megítélése, de még mindig negatív a visszhang. A megkérdezettek 54%-a továbbra is inkább "vállalkozásellenesnek" tartja a gazdaságpolitikát. Folyamatosan csökken a beruházást tervező vállalkozások aránya is. A vállalatok finanszírozását viszont a hitelkamatok remélt csökkenése miatt egyre könnyebbnek látják a vállalatvezető menedzserek. A kormányzat intézkedéseit legkevésbé a szolgáltató szektorban és a mezőgazdaság területén dolgozó vállalatok ítélik meg negatívan.

Tovább erősödött a monetáris politika részindex is, ami az előző negyedévben mért -56 ponthoz képest 17 pontot javult, és -39 ponton zárt. Az előző negyedévben mért 53%-hoz képest a vezetők csupán 40%-a várja a vállalati hitelkamatok növekedését, ami jelentős pozitív elmozdulás, de a csökkenést prognosztizálók aránya még mindig csak 19%. Ezek alapvetően negatívnak tűnő várakozások, de a megkérdezettek közül egyre többen bíznak a kamatok csökkenésében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EU forrásokhoz való hozzájutással kapcsolatos erős szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma emelkedett a kis- és középvállalkozások körében. Ez, valamint az elérhetőség pozitívabb megítélése eredményezték az európai uniós részindex pozitív irányba, 6-ról 18 pontra történő elmozdulását.

A különböző ágazatok esetében eltérő módon változott az index az elmúlt időszakban. A második negyedévben a szolgáltató vállalatok bizalma stagnált, míg a mezőgazdasági, az ipari és a kereskedelmi szektorban jelentős bizalomnövekedés figyelhető meg.

Az árbevétel-nagyság tekintetében elmondható, hogy a növekvő cégmérethez egyre nagyobb bizalom kapcsolódik, egyre jobban nyílik szét az olló a kicsi és a nagy cégek között. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a csökkenő lakossági fogyasztás hatását leginkább a kisvállalkozások érzik meg.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm