8 °C Budapest

Fokozatos javulás a vállalkozói várakozásokban

Pénzcentrum
2007. július 13. 08:10

Újabb 9 pontos emelkedést mutat a 2007. év második negyedévében mért K&H kkv bizalmi index. A kis és középvállalkozói szektor várakozásai azonban a három negyedéve tartó erősödés ellenére, továbbra is a negatív sáv közepén mozognak. A K&H Bank legfrissebb felmérése a kkv bizalmi index értékének -53 pontról -44 pontra való növekedését mutatja. Az index emelkedésében elsősorban a közterhekkel, gazdaság- és monetáris politikával kapcsolatos várakozások fokozatos javulása, illetve az EU támogatásokkal kapcsolatos várakozások pozitív irányba fordulása játszott kiemelt szerepet.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja magába, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az országosan reprezentatív, 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló részletes felmérést 2007. második negyedévében, június 5. és 15. között végezték. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A K&H kkv bizalmi index értéke 2007 második negyedévében ismét a negatív tartományban, -44 ponton zárt: ez az érték a három negyedéve fokozatosan javuló trend ellenére sem érte el még a 2006. június előtti, nullához közeli szintet.
A K&H kkv bizalmi index értékének az előző negyedévéhez viszonyított újabb 9 pontos növekedése - a közterhekkel, gazdaságpolitikával kapcsolatban továbbra is erős negatív várakozások mellett - fokozódó, óvatosan optimista várakozásokat jelez.

A K&H kkv bizalmi index negatív értékében még mindig a közterhek játszanak a leginkább szerepet. A többség (66%) a terhek további növekedésére számít, de annak mértékét már nem ítéli meg olyan drasztikusnak, és a pesszimisták folyamatosan csökkenő aránya egyértelmű pozitív elmozdulást jelez.

A korábbi folyamatos romlás után az év második negyedévében tovább javult a kormányzat gazdaságpolitikai intézkedéseinek megítélése, de még mindig negatív a visszhang. A megkérdezettek 54%-a továbbra is inkább "vállalkozásellenesnek" tartja a gazdaságpolitikát. Folyamatosan csökken a beruházást tervező vállalkozások aránya is. A vállalatok finanszírozását viszont a hitelkamatok remélt csökkenése miatt egyre könnyebbnek látják a vállalatvezető menedzserek. A kormányzat intézkedéseit legkevésbé a szolgáltató szektorban és a mezőgazdaság területén dolgozó vállalatok ítélik meg negatívan.

Tovább erősödött a monetáris politika részindex is, ami az előző negyedévben mért -56 ponthoz képest 17 pontot javult, és -39 ponton zárt. Az előző negyedévben mért 53%-hoz képest a vezetők csupán 40%-a várja a vállalati hitelkamatok növekedését, ami jelentős pozitív elmozdulás, de a csökkenést prognosztizálók aránya még mindig csak 19%. Ezek alapvetően negatívnak tűnő várakozások, de a megkérdezettek közül egyre többen bíznak a kamatok csökkenésében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EU forrásokhoz való hozzájutással kapcsolatos erős szkepticizmus ellenére a benyújtott pályázatok átlagos száma emelkedett a kis- és középvállalkozások körében. Ez, valamint az elérhetőség pozitívabb megítélése eredményezték az európai uniós részindex pozitív irányba, 6-ról 18 pontra történő elmozdulását.

A különböző ágazatok esetében eltérő módon változott az index az elmúlt időszakban. A második negyedévben a szolgáltató vállalatok bizalma stagnált, míg a mezőgazdasági, az ipari és a kereskedelmi szektorban jelentős bizalomnövekedés figyelhető meg.

Az árbevétel-nagyság tekintetében elmondható, hogy a növekvő cégmérethez egyre nagyobb bizalom kapcsolódik, egyre jobban nyílik szét az olló a kicsi és a nagy cégek között. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a csökkenő lakossági fogyasztás hatását leginkább a kisvállalkozások érzik meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem