23 °C Budapest

Új hitelkártya bizarr feltetélekkel - csak nehogy...

Pénzcentrum
2007. július 3. 16:00

Már a környezetbarát építési technológiák behatóbb megismerése közben is tapasztalhattuk, Nyugat-Európában általános tendencia, hogy a pénzügyi intézmények és az állam is kamatcsökkentéssel támogatja azon ügyfeleket, illetve állampolgárokat, akik a hagyományos szemlélettel felhagyva, a környezetet óvó megoldást választanak.

Nemrégiben jelent meg az első "zöld" hitelkártya, amely bizonyos kedvezményekben részesíti a bio, illetve környezetbarát termékeket vásárlókat, illetve a befizetett kamatok felét környezetvédelmi célok támogatására fordítja. A szakértők szerint azonban, bár értékelendő a legnagyobb brit kártyakibocsátó igyekezete a környezet védelmét támogatni kívánó ügyfelek ösztönzésére, az e célra megszületett hitelkártya-konstrukció hagy némi kívánnivalót maga után.

Elsőként ki kell emelnünk, hogy azon ügyfelek, akik hónapról hónapra kamatmentesen veszik igénybe a kibocsátó által rendelkezésre álló hitelkeretet, vagyis minden alkalommal a teljes összeget visszatörlesztik, a zöld kártya kibocsátásával nem járulnak hozzá a környezetvédelmi projektek támogatásához, hiszen a kibocsátó számára magatartásuk veszteséges és a "jótékonysági" céloktól forrásokat von el.

Azok számára pedig, akik a kamatmentességet nem tudják kihasználni, jobb megoldás is létezik a viszonylag magas kamatokkal rendelkező kártyánál, amely csupán a "zöld"-nek minősített termékek esetében nyújt kamatkedvezményt. Az egyéb konstrukciók választása miatt "megmaradó" kamatkülönbözetet pedig az ügyfél saját elgondolása szerint használhatja fel környezetvédelmi célokra, vagy akár affinity kártyát is vásárolhat.

A legnagyobb kibocsátó zöld kártyája azok számára jelenthet jó megoldást, akik sokat utaznak tömegközlekedéssel, illetve nagyobb mennyiségben vásárolnak bio élelmiszert, ebben az esetben ugyanis a piacon jellemző kamatoknál kedvezőbb feltételek vonatkoznak a kamatmentes periódus alatt vissza nem fizetett hitelösszegre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár hazánkban jelenleg nem találkozhatunk hasonló konstrukcióval, mert a környezetvédelmi szempontok jelenleg eléggé hátul szerepelnek az ügyfelek fontossági listáján, a globálisan jellemző trendből kiindulva, mindenképpen valószínűsíthető későbbi megjelenésük.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?