Öledbe hulló gazdagság vagy lidércálom?

Pénzcentrum
2007. június 19. 05:55

Óriási vagyon könnyen, gyorsan? Átizgult, álmatlan éjszakák? Óriási kockázat, hatalmas nyerési esély? Mindez valóság, azonban nem csupán ez jellemző a hedge fundok világára, a kevésbé kockázatkedvelő befektetők is fejest ugorhatnak egy ilyen alapba, persze csak akkor, ha megfelelő információval rendelkeznek róluk. Ehhez nyújtunk mi most segítséget.

Mit kell tudni a hedge fundokról?

A hedge fund tulajdonképpen egy speciális befektetési forma, úgynevezett fedezeti (mások szerint inkább spekulatív) alap. Eleinte leginkább a vastagabb pénztárcájú magánbefektetőknek szánták ezeket az alapokat, később az intézményi befektetők is csatlakoztak a hedge fundokba fektetők köréhez, manapság pedig már a kisbefektetők szélesebb köre számára is elérhetővé váltak a különböző alapok.

Általánosságban elterjedt vélemény, hogy a hedge fundok jóval magasabb volatilitással (azaz kockázattal) rendelkeznek a hagyományos befektetési formákhoz képest. Ez azonban nem mindegyik fajtára igaz, jellegükből fakadóan a különböző stratégiák más és más mértékű kockázattal járhatnak.

Nem mindegyik ugyanolyan

Hiába találkozhatunk egy elnevezéssel a hedge fundokkal kapcsolatosan, ma már számos különböző, s esetenként egymástól számos vonatkozásban igen eltérő kereskedési stratégiát alkalmaznak az alapok.

A legáltalánosabb kategorizálási lehetőség az Argenta tanulmányok Hedge Fund körképe szerint 4 típust rejt magában, megkülönböztethetőek az egyetlen, a több stratégiát követő alapok, illetve az ezekbe fektető alapok.

Ezen túlmenően, akárcsak a "hagyományosnak" tekinthető befektetési alapok esetében, a portfolió menedzselése szerint is meg lehet különböztetni aktív, illetve passzív kereskedési stratégiát alkalmazó hedge fundokat.

A tanulmány alapján egy még részletesebb bontás szerint a relatív értéken alapuló (passzív kereskedési) stratégiát folytató hedge fundok rendelkeznek a legalacsonyabb piaci kitettséggel. Ilyenek például a konvertibilis arbitrázs, a kötvényarbitrázs, valamint a részvény alapú piac-semleges stratégiák, ezek valamilyen árazási anomália kihasználására törekednek.

Közepes mértékű kitettséget képviselnek az úgynevezett eseményorientált stratégiák, amelyek lehetnek aktívak és passzívak egyaránt. Ilyen hedge fundok például a fúzióra épülő arbitrázs, illetve a nyomott árfolyamú, vagy magas hozamú értékpapírokkal való kereskedés stratégiáját követő alapok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Végül pedig a legmagasabb piaci kitettséggel rendelkező hedge fundok opportunista (aktív) stratégiát folytatnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a részvény fedezeti (long, vagy short), a globális makro, a menedzselt futures, valamint a feltörekvő piacokba fektető stratégiákat követő alapok.

És mégis mennyit hozhat ez a konyhára?

A Hedge Fund Association (HFA) adatai szerint a hedge fundok iparága már elérte az 1,1 ezer milliárd dollárt, és várhatóan tovább folytatja növekedését. A világon működő mintegy 9000 (HFA-becslés) különböző hedge fund teljesítményének összehasonlítása igencsak nehézkes, ebben bizonyos indexek lehetnek segítségünkre.A két véglet

Bizonyos esetekben azoknak is igaza lehet, akik a vészharangot kongatják, ugyanis több példa akadt már hedge fundok hirtelen, "tragikus" összeomlására. Az egyik elhíresült ilyen esemény a Nobel-díjasok által alapított Long Term Capital Management (LTCM) 4,6 milliárd dolláros bukása mellett a közeljövőben okozott kisebb zavart a piacokon az Amaranth Advisors 6 milliárd dolláros bukása, amely a határidős földgázpiacokon történt felelőtlen kockázatvállalásra vezethető vissza.

Ennek ellenére mégis beszámolhatunk több sikertörténetről is, így például Soros György a hedge fundok révén szerezte meg legendás méretű vagyonát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?