15 °C Budapest

Nem tudni, mit hoz a jövő: eltűnnek vagy fennmaradnak?

Pénzcentrum
2007. április 16. 11:00

Egyre növekvő népszerűségnek örvendhetnek az úgynevezett hedge fundok, ugyannakor meglehetősen magas kockázatot hordoz magában ez a befektetési forma. Az Egyesült Államokban jelenleg 8 000 ilyen alap működik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak ellenére bizonyulnak nagyon népszerűnek a hedge fundok, hogy évről évre jelentős részük megy tönkre, tavaly például az Amaranth Advisors bukását érezte meg a piac. Az alap ugyanis a gázárak emelkedésére játszott, ami azonban nemhogy nem következett be, hanem 6,5 milliárd dollárt bukott az árak csökkenésén.

Hedge fund
Olyan speciális befektetési alapok, amelyek tőkeáttételes ügyleteket kötnek, s jellemzően nagy kockázatot vállalnak. A hedge fundokkal általában hatéridős, opciós piacokon találkozhatunk.

A Hedge Fund Research adatai szerint az amerikai piacon jelenlévő mintegy 8000 hedge fund alap által kezelt vagyon 1200 milliárd dollárt tesz ki. A HedgeFund.net szerint pedig ezen alapok mintegy 10 százaléka dobta be a törülközőt 2006 során.

Visszatérő vitatéma az Egyesült Államokban is, hogy megfelelő-e a hedge fundokra vonatkozó szabályozás. Ben Bernanke, a FED elnöke múlt hét szerdán, a New York-i egyetemen tartott beszédében hangsúlyozta, a jelenlegi, piaci alapú szabályozás kiválóan működik, ugyanakkor javítani is lehetne rajta.

Mindeközben a hedge fundok alapkezelői jövedelmeinek felső határa a csillagos eget súrolja. Több szakértő egyébiránt attól tart, hogy buborék alakulhat ki az alapok piacán. A Trader Monthly szaklap által összeállított alapkezelői csúcsfizetési rangsorban a hedge fundok kezelői dominálnak. A felmérés szerint a 10 legjobban kereső alapkezelői 2006 során 10 jegyű jövedelmet tehetett zsebre, míg 93 másik társaik jövedelmének átlaga elérte a 241 millió dollárt.

Szakértők szerint az álomfizetések nem érdeklik a befektetőket, számukra ennél sokkal fontosabb az alapok által nyújtott teljesítmény. Igaz, néhány alap nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, gyengébben teljesítettek a befektetők várakozásainál. A HedgeFund.net adatai szerint 2006-ban a hedge fundok által átlagosan elért hozam 11,99 százalékot tett ki, míg a S&P 500-as index teljesítménye 13,62 százalékos volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00