-2 °C Budapest

Nem tudni, mit hoz a jövő: eltűnnek vagy fennmaradnak?

Pénzcentrum
2007. április 16. 11:00

Egyre növekvő népszerűségnek örvendhetnek az úgynevezett hedge fundok, ugyannakor meglehetősen magas kockázatot hordoz magában ez a befektetési forma. Az Egyesült Államokban jelenleg 8 000 ilyen alap működik.

Annak ellenére bizonyulnak nagyon népszerűnek a hedge fundok, hogy évről évre jelentős részük megy tönkre, tavaly például az Amaranth Advisors bukását érezte meg a piac. Az alap ugyanis a gázárak emelkedésére játszott, ami azonban nemhogy nem következett be, hanem 6,5 milliárd dollárt bukott az árak csökkenésén.

Hedge fund
Olyan speciális befektetési alapok, amelyek tőkeáttételes ügyleteket kötnek, s jellemzően nagy kockázatot vállalnak. A hedge fundokkal általában hatéridős, opciós piacokon találkozhatunk.

A Hedge Fund Research adatai szerint az amerikai piacon jelenlévő mintegy 8000 hedge fund alap által kezelt vagyon 1200 milliárd dollárt tesz ki. A HedgeFund.net szerint pedig ezen alapok mintegy 10 százaléka dobta be a törülközőt 2006 során.

Visszatérő vitatéma az Egyesült Államokban is, hogy megfelelő-e a hedge fundokra vonatkozó szabályozás. Ben Bernanke, a FED elnöke múlt hét szerdán, a New York-i egyetemen tartott beszédében hangsúlyozta, a jelenlegi, piaci alapú szabályozás kiválóan működik, ugyanakkor javítani is lehetne rajta.

Mindeközben a hedge fundok alapkezelői jövedelmeinek felső határa a csillagos eget súrolja. Több szakértő egyébiránt attól tart, hogy buborék alakulhat ki az alapok piacán. A Trader Monthly szaklap által összeállított alapkezelői csúcsfizetési rangsorban a hedge fundok kezelői dominálnak. A felmérés szerint a 10 legjobban kereső alapkezelői 2006 során 10 jegyű jövedelmet tehetett zsebre, míg 93 másik társaik jövedelmének átlaga elérte a 241 millió dollárt.

Szakértők szerint az álomfizetések nem érdeklik a befektetőket, számukra ennél sokkal fontosabb az alapok által nyújtott teljesítmény. Igaz, néhány alap nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket, gyengébben teljesítettek a befektetők várakozásainál. A HedgeFund.net adatai szerint 2006-ban a hedge fundok által átlagosan elért hozam 11,99 százalékot tett ki, míg a S&P 500-as index teljesítménye 13,62 százalékos volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19