12 °C Budapest

Három ok, amiért befektetési alap...

Pénzcentrum
2007. május 29. 10:00

Az utóbbi alig több mint két évben, 2004 vége óta 150 százalékkal, azaz két és félszeresére nőtt a hazai befektetési alapokban levő tőke értéke, eközben az alapok száma 92 százalékkal ment fel. Csak tavaly július óta több mint 60 új alap jött létre. Bár tavalya a kamatadó hatásának köszönhetően, "ömlött" a pénz az alapokba, az idén ez folyamat lassult. Sőt az adózási szakemberek azt tanácsolják, aki befektetési jegyet vásárolt, az ne mozgassa a tőkéjét - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy új alap létrehozásának alapvetően három oka van: az egyik technikai, sok ugyanis a garantált alap, amelyeket nagyobbrészt zárt végűként hoznak létre, elsősorban likviditáskezelési okokból.

Az új alapok létrehozásának másik fontos oka, hogy az alapkezelők, illetve bankjaik tovább színesítik kínálatukat. Miután korábban már szinte mindegyik indított a legfontosabb, klasszikusnak mondható alapfajtákból, az utóbbi időben gyakoriak az egzotikusabb, különlegesebb termékek, mint ázsiai részvényekre vagy árupiacokra szakosodott, esetleg származtatott (hedge fund jellegű) konstrukciók.

A harmadik ok egyértelműen adózási jellegű, emiatt több alapkezelő indított vegyes alapokat, néha többet is egyszerre. A kamatadó bevezetésével ugyanis a befektetési jegyek hozama adókötelessé vált, ráadásul - a kötvényekhez hasonlóan, de a tőzsdei részvényügyletektől eltérően - minden egyes üzletet külön kell értékelni, az árfolyamveszteséget nem lehet összevezetni az árfolyamnyereséggel. Így aztán az a magatartás, hogy valaki például kötvényalapba fektet, majd fél év múlva meggondolja magát, és áttér részvényekre, vagy egyéb variációkban aktívan kezeli megtakarításait, már nem túl kedvező.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20