12 °C Budapest

Forintban vagy devizában? - tízezrekbe kerülhet a döntés!

Pénzcentrum
2007. április 23. 05:55

Még az erős forint sem ösztönöz előtörlesztésre! Az egyre erősödő forint hatására csökkenek a devizában eladósodottak terhei, mely némileg növeli a hitelfelvevők biztonságérzetét. Az erős forint emellett jó alkalmat biztosít a korábban felvett hitelek esetleges előtörlesztésére, melyet most jóval kedvezőbb feltételek mellett tehetnek meg az ügyfelek. De vajon a gyakorlatban is ösztönzőleg hat az árfolyamok kedvező elmozdulása? Lássuk, mit tapasztalnak a bankok!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar piacon tevékenykedő pénzintézeteket kérdeztük arról, hogy volt-e bármilyen hatással a forint erősödése az utóbbi időszakban az előtörlesztést választó ügyfelek számának változására. Ám mielőtt ismertetnénk a bankok válaszát, tekintsünk egy kicsit az elmúlt időszakot jellemző árfolyamváltozásokra.

Erősödik a forint, véget sem akar érni?

2006. márciusától a forint folyamatos gyengülést mutatott, amelyet júliusban egy jelentősebb esés követett. A hazai valuta azonban 2006. augusztusa óta folyamatos erősödött mind az euróval, mind pedig a svájci frankkal szemben, melynek következtében az utóbbi hetekben már a sáveltolás is szóba került.


A nemrégiben napvilágra került pozitív makrogazdasági adatok és a kedvező nemzetközi megítélés, valamint a régióban kiemelkedően magasnak számító kamatok miatt az elemzők nem számítanak nagyobb mértékű árfolyamgyengülésre, bár a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint sáveltolásra (eltörlésre?) sem kerül majd sor. A forint sávon belül tartása azonban magával vonhatja a jegybanki alapkamat csökkentését, így az elemzők minden betétet elhelyezni kívánónak a minél hamarabbi intézkedést ajánlják.

Törlesztünk vagy nem törlesztünk?

A hazai bankok egyike sem tapasztal változást az előtörlesztések számában a forint erősödésének hatására. A pénzintézetek szerint bár az ügyfelek élvezik az árfolyamváltozás előnyeit, hiszen törlesztőrészletük jelenleg a hitelfelvételkor megállapított kezdőrészletnél általában jóval alacsonyabb, nem jellemző, hogy a pozitív helyzetet előtörlesztés céljára is ki szeretnék használni.

A jelenség mögött meghúzódó tényezők természetesen összetettek: az előtörlesztések növekedésének elmaradása mögött egyrészt a megszorító csomag hozta 8 százalékos reálbércsökkenés állhat, melyet ellensúlyoz az árfolyamváltozásból adódó nyereség, de további megtakarításra már nem ad teret. Másrészről azonban, a megkérdezett pénzintézetek szerint az árfolyam-ingadozás, illetve az árfolyamkockázat kevés szerepet játszik a hitelfelvétellel és a visszafizetéssel kapcsolatos döntésekben, a hitelfelvevők főként anyagi lehetőségeik szerint választanak, s csupán azt nézik, ki tudják-e fizetni az éppen aktuális törlesztőrészletet.

Kockázatok márpedig vannak - fedezni is lehet őket

Arról is megkérdeztük a hazai pénzintézeteket, hogy lehetővé teszik-e ügyfeleiknek, hogy devizában fizessék vissza hitelüket, illetve devizában törlesszenek elő. Az Budapest Bank, a CIB, az Erste, az Inter-Európa Bank, a K&H, az MKB és a Raiffeisen biztosítja ügyfeleinek a devizában való törlesztés lehetőségét, bár a K&H ezt devizában szerzett jövedelem meglétéhez köti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt azonban, hogy az ügyfél a korábbiakban eszközölt forint törlesztések ellenére devizában törlesszen elő már csupán a pénzintézetek szűkebb köre teszi lehetővé: a Budapest Bank, az Erste, az IEB és a K&H.

A devizában való előtörlesztés fontosságát jelen helyzetben az indokolhatná, hogy az előtörlesztésre szánt megtakarításainkat a jelenlegi árfolyamok mellett devizára átváltva kockázatmentessé tehetjük a későbbi törlesztést, de vajon mennyit kell áldoznunk a biztonságért?

Megválaszoltuk a nagy kérdést - forintban vagy devizában?

Devizában vagy forintban - a nagy kérdés továbbra sem változik

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?