2 °C Budapest

Forintban vagy devizában? - tízezrekbe kerülhet a döntés!

Pénzcentrum
2007. április 23. 05:55

Még az erős forint sem ösztönöz előtörlesztésre! Az egyre erősödő forint hatására csökkenek a devizában eladósodottak terhei, mely némileg növeli a hitelfelvevők biztonságérzetét. Az erős forint emellett jó alkalmat biztosít a korábban felvett hitelek esetleges előtörlesztésére, melyet most jóval kedvezőbb feltételek mellett tehetnek meg az ügyfelek. De vajon a gyakorlatban is ösztönzőleg hat az árfolyamok kedvező elmozdulása? Lássuk, mit tapasztalnak a bankok!

A magyar piacon tevékenykedő pénzintézeteket kérdeztük arról, hogy volt-e bármilyen hatással a forint erősödése az utóbbi időszakban az előtörlesztést választó ügyfelek számának változására. Ám mielőtt ismertetnénk a bankok válaszát, tekintsünk egy kicsit az elmúlt időszakot jellemző árfolyamváltozásokra.

Erősödik a forint, véget sem akar érni?

2006. márciusától a forint folyamatos gyengülést mutatott, amelyet júliusban egy jelentősebb esés követett. A hazai valuta azonban 2006. augusztusa óta folyamatos erősödött mind az euróval, mind pedig a svájci frankkal szemben, melynek következtében az utóbbi hetekben már a sáveltolás is szóba került.


A nemrégiben napvilágra került pozitív makrogazdasági adatok és a kedvező nemzetközi megítélés, valamint a régióban kiemelkedően magasnak számító kamatok miatt az elemzők nem számítanak nagyobb mértékű árfolyamgyengülésre, bár a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint sáveltolásra (eltörlésre?) sem kerül majd sor. A forint sávon belül tartása azonban magával vonhatja a jegybanki alapkamat csökkentését, így az elemzők minden betétet elhelyezni kívánónak a minél hamarabbi intézkedést ajánlják.

Törlesztünk vagy nem törlesztünk?

A hazai bankok egyike sem tapasztal változást az előtörlesztések számában a forint erősödésének hatására. A pénzintézetek szerint bár az ügyfelek élvezik az árfolyamváltozás előnyeit, hiszen törlesztőrészletük jelenleg a hitelfelvételkor megállapított kezdőrészletnél általában jóval alacsonyabb, nem jellemző, hogy a pozitív helyzetet előtörlesztés céljára is ki szeretnék használni.

A jelenség mögött meghúzódó tényezők természetesen összetettek: az előtörlesztések növekedésének elmaradása mögött egyrészt a megszorító csomag hozta 8 százalékos reálbércsökkenés állhat, melyet ellensúlyoz az árfolyamváltozásból adódó nyereség, de további megtakarításra már nem ad teret. Másrészről azonban, a megkérdezett pénzintézetek szerint az árfolyam-ingadozás, illetve az árfolyamkockázat kevés szerepet játszik a hitelfelvétellel és a visszafizetéssel kapcsolatos döntésekben, a hitelfelvevők főként anyagi lehetőségeik szerint választanak, s csupán azt nézik, ki tudják-e fizetni az éppen aktuális törlesztőrészletet.

Kockázatok márpedig vannak - fedezni is lehet őket

Arról is megkérdeztük a hazai pénzintézeteket, hogy lehetővé teszik-e ügyfeleiknek, hogy devizában fizessék vissza hitelüket, illetve devizában törlesszenek elő. Az Budapest Bank, a CIB, az Erste, az Inter-Európa Bank, a K&H, az MKB és a Raiffeisen biztosítja ügyfeleinek a devizában való törlesztés lehetőségét, bár a K&H ezt devizában szerzett jövedelem meglétéhez köti.

Azt azonban, hogy az ügyfél a korábbiakban eszközölt forint törlesztések ellenére devizában törlesszen elő már csupán a pénzintézetek szűkebb köre teszi lehetővé: a Budapest Bank, az Erste, az IEB és a K&H.

A devizában való előtörlesztés fontosságát jelen helyzetben az indokolhatná, hogy az előtörlesztésre szánt megtakarításainkat a jelenlegi árfolyamok mellett devizára átváltva kockázatmentessé tehetjük a későbbi törlesztést, de vajon mennyit kell áldoznunk a biztonságért?

Megválaszoltuk a nagy kérdést - forintban vagy devizában?

Devizában vagy forintban - a nagy kérdés továbbra sem változik

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?