Pénzlekötés devizában? - Most duplán nyerhetsz!

Pénzcentrum
2007. április 18. 12:00

Történelmi csúcson a forint, mélyponton a dollár. Ráadásul a külföldi kamatciklus is úgy tűnik, épp tetőzik. Mindez azt jelenti, minden eddiginél kisebb árfolyamkockázat mellett lehet devizabetétbe lekötni pénzünket, így megnéztük milyen lehetőségek állnak előttünk itthon.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (20 350 euró), vagy dollárbetétben (27 510 dollár) lekötni, nézzük hol mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 9 banki honlapot kerestünk fel: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött betétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket. Aki nem akar lemaradni, annak igyekeznie kell, ugyanis a táblázatok alján jelzett határidőket be kell tartani.


Úgy tűnik, hogy akció ide, vagy oda az OTP Bank nyerte a betéti kamatok versenyén, mindegyik vizsgált időtávon. Sőt, az akciók korát éljük, devizaszámlanyitásra vonatkozóan is akciózik a bank, az élelmesek 3 havi számlavezetési díjtól szabadulhatnak meg, de ez is csupán a hónap végéig érvényes. Sőt a 3 hónap lejárta után is csak a díj felét kell kifizetni, amennyiben a számlatulajdonos arra ad megbízást, hogy a számlavezetési díjat a forint folyószámláról egyenlítsék ki.


A dollárbetétek tekintetében az abszolút nyertes az MKB Bank lett. A kamatok mellett nem árt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ahhoz, hogy betétet tudjunk lekötni, számlát kell nyitnunk, s ennek bizonyos bankoknál költségei is lehetnek.


Végül, de nem utolsó sorban az euró-, valamint a dollárárfolyam alakulásától is függ, hogy mekkora hasznot tudunk elérni. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem. Ugyanakkor jelenleg ettől nem kell tartani, mivel a forint az euróval szemben mintegy 2 százaléknyira megközelítette az erős sávszélt, amelynek eltörlése egyáltalán nem várható, ez a jegybanki kommunikációból világosan kiderült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy a forint nem valószínű, hogy tovább erősödjön az euróval szemben, így most éri meg átváltani. Ráadásul ehhez csatlakozik, hogy az Európai Központi Bank várhatóan alapkamatot emel, így a kamatciklus tetején csíphetjük meg a devizakamatokat.

Ami a dollárt illeti, az átváltás akkor lehet számunkra kedvező, ha a dollár tovább gyengül, ez azonban kevéssé valószínű az elemzők szerint. A dollárpiacon is most kaphatjuk el a legjobb kamatokat, a FED a várakozások szerint kamatot fog csökkenteni.

Mindemellett kérdéses, hogy a hazai magas betéti kamatszint (7-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Magunknak kell eldönteni, hogy vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?