18 °C Budapest

Pénzlekötés devizában? - Most duplán nyerhetsz!

Pénzcentrum
2007. április 18. 12:00

Történelmi csúcson a forint, mélyponton a dollár. Ráadásul a külföldi kamatciklus is úgy tűnik, épp tetőzik. Mindez azt jelenti, minden eddiginél kisebb árfolyamkockázat mellett lehet devizabetétbe lekötni pénzünket, így megnéztük milyen lehetőségek állnak előttünk itthon.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (20 350 euró), vagy dollárbetétben (27 510 dollár) lekötni, nézzük hol mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 9 banki honlapot kerestünk fel: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött betétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket. Aki nem akar lemaradni, annak igyekeznie kell, ugyanis a táblázatok alján jelzett határidőket be kell tartani.


Úgy tűnik, hogy akció ide, vagy oda az OTP Bank nyerte a betéti kamatok versenyén, mindegyik vizsgált időtávon. Sőt, az akciók korát éljük, devizaszámlanyitásra vonatkozóan is akciózik a bank, az élelmesek 3 havi számlavezetési díjtól szabadulhatnak meg, de ez is csupán a hónap végéig érvényes. Sőt a 3 hónap lejárta után is csak a díj felét kell kifizetni, amennyiben a számlatulajdonos arra ad megbízást, hogy a számlavezetési díjat a forint folyószámláról egyenlítsék ki.


A dollárbetétek tekintetében az abszolút nyertes az MKB Bank lett. A kamatok mellett nem árt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ahhoz, hogy betétet tudjunk lekötni, számlát kell nyitnunk, s ennek bizonyos bankoknál költségei is lehetnek.


Végül, de nem utolsó sorban az euró-, valamint a dollárárfolyam alakulásától is függ, hogy mekkora hasznot tudunk elérni. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem. Ugyanakkor jelenleg ettől nem kell tartani, mivel a forint az euróval szemben mintegy 2 százaléknyira megközelítette az erős sávszélt, amelynek eltörlése egyáltalán nem várható, ez a jegybanki kommunikációból világosan kiderült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy a forint nem valószínű, hogy tovább erősödjön az euróval szemben, így most éri meg átváltani. Ráadásul ehhez csatlakozik, hogy az Európai Központi Bank várhatóan alapkamatot emel, így a kamatciklus tetején csíphetjük meg a devizakamatokat.

Ami a dollárt illeti, az átváltás akkor lehet számunkra kedvező, ha a dollár tovább gyengül, ez azonban kevéssé valószínű az elemzők szerint. A dollárpiacon is most kaphatjuk el a legjobb kamatokat, a FED a várakozások szerint kamatot fog csökkenteni.

Mindemellett kérdéses, hogy a hazai magas betéti kamatszint (7-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Magunknak kell eldönteni, hogy vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18