14 °C Budapest

Pénzlekötés devizában? - Most duplán nyerhetsz!

Pénzcentrum
2007. április 18. 12:00

Történelmi csúcson a forint, mélyponton a dollár. Ráadásul a külföldi kamatciklus is úgy tűnik, épp tetőzik. Mindez azt jelenti, minden eddiginél kisebb árfolyamkockázat mellett lehet devizabetétbe lekötni pénzünket, így megnéztük milyen lehetőségek állnak előttünk itthon.

A tájékozódás során belebújtunk egy elképzelt befektető bőrébe, 5 millió forintot szeretnénk euró (20 350 euró), vagy dollárbetétben (27 510 dollár) lekötni, nézzük hol mennyiért tehetjük ezt, s mennyit kaphatunk cserébe. A lekötési futamidők közül az 1, 3, 6 illetve 12 hónapos futamidőket vettük figyelembe. Az éves kamatok minden esetben az EBKM-et jelölik, az adatok forrását pedig a banki honlapok, kondíciós listák képezik.

Összeállításunkban kiemelt figyelmet fordítottunk az akciós ajánlatokra is, emellett felkerestük a nem akciós lehetőségeket is. Összesen 9 banki honlapot kerestünk fel: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, IEB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. Vizsgálatunk alapját minden esetben az eseti lekötött betétek képezték.

A betétek kamatait összegyűjtő táblázatunkban kékkel jelöltük az akciós kamatozású betéteket. Aki nem akar lemaradni, annak igyekeznie kell, ugyanis a táblázatok alján jelzett határidőket be kell tartani.


Úgy tűnik, hogy akció ide, vagy oda az OTP Bank nyerte a betéti kamatok versenyén, mindegyik vizsgált időtávon. Sőt, az akciók korát éljük, devizaszámlanyitásra vonatkozóan is akciózik a bank, az élelmesek 3 havi számlavezetési díjtól szabadulhatnak meg, de ez is csupán a hónap végéig érvényes. Sőt a 3 hónap lejárta után is csak a díj felét kell kifizetni, amennyiben a számlatulajdonos arra ad megbízást, hogy a számlavezetési díjat a forint folyószámláról egyenlítsék ki.


A dollárbetétek tekintetében az abszolút nyertes az MKB Bank lett. A kamatok mellett nem árt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ahhoz, hogy betétet tudjunk lekötni, számlát kell nyitnunk, s ennek bizonyos bankoknál költségei is lehetnek.


Végül, de nem utolsó sorban az euró-, valamint a dollárárfolyam alakulásától is függ, hogy mekkora hasznot tudunk elérni. Mindenki tudja, mit jelent az a befektetésünk hozamára nézve, ha lejáratkor kisebb áron tudom eladni a devizát, mint mikor azt befektettem. Ugyanakkor jelenleg ettől nem kell tartani, mivel a forint az euróval szemben mintegy 2 százaléknyira megközelítette az erős sávszélt, amelynek eltörlése egyáltalán nem várható, ez a jegybanki kommunikációból világosan kiderült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy a forint nem valószínű, hogy tovább erősödjön az euróval szemben, így most éri meg átváltani. Ráadásul ehhez csatlakozik, hogy az Európai Központi Bank várhatóan alapkamatot emel, így a kamatciklus tetején csíphetjük meg a devizakamatokat.

Ami a dollárt illeti, az átváltás akkor lehet számunkra kedvező, ha a dollár tovább gyengül, ez azonban kevéssé valószínű az elemzők szerint. A dollárpiacon is most kaphatjuk el a legjobb kamatokat, a FED a várakozások szerint kamatot fog csökkenteni.

Mindemellett kérdéses, hogy a hazai magas betéti kamatszint (7-8 százalék) nem bizonyul-e vonzóbbnak. Magunknak kell eldönteni, hogy vajon a forint gyengül-e majd annyit, hogy nagyobbat nyerhetünk a devizabetéteken, mint a forintbetéteken.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem