12 °C Budapest

Több pénzt szeretnél? - csináld magad, ne hagyd másra!

Pénzcentrum
2006. december 8. 12:00

Szeretnél gondoskodni róla, hogy nyugdíjas éveid nyugalomban teljenek? Szeretnél utazni, egy kis házat venni a Balaton mellett, vagy felújítani lakásodat, mielőtt végleg nyugalomba vonulsz? Mindezt elérhető, és még az állam is támogat Téged, ha a jövőre gondolva időben elkezdesz takarékoskodni. Mindehhez nem kell mást tenned, mind belépni egy önkéntes magán-nyugdíjpénztárba!

A következő néhány bekezdésben annak járunk utána, hogy milyen lehetőséget rejt magában az önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagság, milyen feltételek mellett veheted igénybe az állami támogatást, illetve milyen tényezők alapján érdemes pénztárt választanod.

Mi is az az önkéntes magánnyugdíj-pénztár?

Az önkéntes magán-nyugdíjpénztár a nyugdíjrendszer harmadik pillére, amelyről már a nevéből is kiderül, hogy a kötelező magánnyugdíj-pénztárral ellentétben a belépés ebben az esetben szabadon választható.

Az kötelező magánnyugdíj-pénztárhoz hasonlóan a befizetett összeget magánszámlán kezelik, amely a társadalombiztosítóhoz befizetett összeggel ellentétben örökölhető, tehát megnevezhetünk kedvezményezettet, aki a helyünkbe lép.

10 év és a Tiéd

Ezen megtakarítási forma nagy előnye, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári számlán lévő összeggel szemben, a megtakarított pénzünk már 10 év után elérhetővé válik. Mérlegelendő szempont azonban, hogy ha a 10 éves periódus lejárta előtt hozzányúlunk a pénzünkhöz, akkor az állami támogatást is vissza kell fizetnünk.

Az önkéntes magán-nyugdíjpénztári befizetések célmegtakarításnak minősülnek, azonban az egyéb ilyen konstrukciókkal szemben, nincs megkötés a felhasználást illetően, 10 év után arra fordítjuk a megtakarított pénzünket és annak hozamait, amire csak szeretnénk.

Mögötted az állam

Az öngondoskodást, és vele együtt az előre gondolkodókat az állam is támogatja, személyi jövedelem adó visszatérítés formájában. S bár az önkéntes megtakarítás mértéke nem korlátozott, az adókedvezményt a befizetések összegének 30 százalékában, de maximum évi 100 000 forintban határozták meg (ez az összeg más kedvezményekkel összevontan értendő). Azok esetében, akik 2020. január elseje előtt vonulnak nyugdíjba, ez az összeg 130 ezer forintra módosul.

Hozamok és portfoliók

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelői általában, a magyar lakosság kockázatkerülő magatartására hivatkozva, a befektetések nagy részét, közel nyolcvan százalékát állampapírban tartja. Ez egyrészről biztonságot jelent a tagoknak, másrészről azonban a kisebb kockázat kisebb hozamokkal is párosul.

Így azoknak, akik még messze vannak a nyugdíjkorhatártól érdemes lehet nagyobb kockázatú portfoliókba fektetni a pénzüket, amelyben nagyobb arányban szerepelnek alternatív befektetési formák: részvények és befektetési alapok.

Már a kötelező nyugdíjpénztárak esetében is megvan a kezdeményezés arra nézve, hogy a tagoknak nagyobb mozgásteret engedjenek azzal, hogy különböző kockázatú portfoliók között választási lehetőséget biztosítanak. Ez még inkább igaz a önkéntes pénztárakra, amelyek már most is választásra biztatják ügyfeleiket.

Lényeges, hogy az önkéntes pénztárba való belépésnél, vagy váltásnál (féléves tagság után és a negyedév végén lehetséges) ne az előző évi hozamok alapján döntsünk, mert semmi sem garantálja, hogy azt az idén is képes produkálni a pénztár. Ehelyett lényegesebb szempont, hogy milyen termékeket, befektetési lehetőségeket kínál a pénztár és ez hogyan illik bele a terveinkbe.

Biztonságban van a pénzed

Pénztári tagság esetén is védelem alatt áll a megtakarításunk, amelyre a garanciát a Pénztárak Garancia Alapja adja, amely garantálja a kifizetést, ha a tag egyéni számlakövetelése átlépés, a tb-rendszerbe való visszalépés, vagy járadékszolgáltatás esetén befagyott.

A garancia mértéke a már folyósított járadék esetén a járadék teljes összege, egyéb esetekben pedig az egyéni számlákon a felszámolás kezdő időpontjában meglévő egyenlege vagy pedig a megelőző üzleti év végén fennálló egyenlege közül a tagra előnyösebb összeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 11:05
Írtam négy éve a szépreményű Four Generations Property "cégről", ami azóta már több néven újra és új...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 07:56
Körbejártuk, hol tart most a magyar lakosság elöregedése. Az uralkodó trendek alapján a demográfiai...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem