14 °C Budapest

Állampapír=Álompapír?

Pénzcentrum
2007. március 23. 12:00

A kezdő befektetők legalapvetőbb dilemmája, hogy mibe érdemes megtakarított pénzüket fektetni. Ha biztonságosabb, konzervatívabb befektetési formára vágyunk, az államkötvény bizonyulhat a megfelelő választásnak.

Miért jó és miért nem jó?


Általánosságban az államkötvényeket szokták kockázatmentes befektetéseknek tekinteni. Azonban ennek a korlátozott kockázatnak "ára" van, jóval kisebbet "kaszálhatunk" egy-egy államkötvénnyel, mint például egy részvénnyel - így ez az előny egyben hátrány is.

Vagyis ez azt jelenti, hogy az állampapírok azoknak jelenthetnek megfelelő befektetési formát, akik nem szeretnének éjjel álmatlanul forgolódni, és ezért cserébe nem is várnak el magasabb hozamot.

Egyébiránt nem tekinthető kockázatmentesnek az államkötvény, ha azt nem tartjuk futamidő végéig, ugyanis eladáskor árfolyamkockázatunk keletkezik.

Hol és milyen típusú érhető el?

A Magyar Állam kötvénykibocsátásainak feladatát az Államadósság-kezelő Központ Zrt. látja el. Államkötvényekhez több módon is hozzájuthatunk, az elsődleges lakossági forgalmazók, valamint a Magyar Államkincstár fiókhálózatán keresztül.

Lejárattól és kamatozástól függően többfajta állampapírt különböztethetünk meg, az egy éven belüli futamidejű papírok a kincstárjegyek, az egy éven túliak pedig az államkötvények. Kifejezetten kisbefektetőknek kialakított a Kamatozó Kincstárjegy, amely egy éves futamidejű, fix kamatozású értékpapír. A kincstárjegy jegyzés útján kerül forgalomba hozatalra, jegyezni a forgalmazók számára benyújtott jegyzési nyilatkozat kitöltésével és aláírásával lehetséges.

A Kincstári Takarékjegy egy, illetve két éves futamidejű, azonban kamatozását tekintve fix és lépcsőzetes. Ha három hónap elteltével váltjuk vissza, nem fizetnek kamatot, a 3 hónapon túl a 12. hónapig havonta emelkedik az éves kamat mértéke, s ez a futamidő végén éri el a maximumot.

A Diszkont Kincstárjegyek futamideje tipikusan egy évnél rövidebb. Klasszikus értelemben nem fizet kamatot, hanem a névértéke alatt kerül kibocsátásra, lejáratkor pedig a névértéket kapjuk vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyit hozhat?

Az állampapírok teljesítménye lemérhető a különböző kötvényindexeken keresztül (hasonlóan az értéktőzsdei indexekhez). A MAX, az 1 évnél hosszabb futamidejű állampapírok, az RMAX pedig az 1 évnél rövidebb hátralévő futamidejű állampapírok indexe. Ezek azonban csak a papírok múltbeli teljesítményét jellemzik, amely nem jelent garanciát a jövőre vonatkozóan.

Ugyanakkor az AKK Zrt. összeállít úgynevezett referenciahozamokat is, amelyek már a MAX indexekkel ellentétben már a jövőre vonatkoznak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?