10 °C Budapest

A profi befektetés: év végi jótanácsok!

Pénzcentrum
2006. december 22. 06:50

A forint szignifikánsan 255 alá erősödött az euróval szemben, a 250 tesztelésére azonban nem került sor. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) tovább csökkentek. A külföldiek állampapír-állománya átlépte a 3000 milliárdot, a portfoliók átlagos hátralévő futamideje tartósan 4 év felett van. A Magyar Nemzeti Bank decemberi kamatdöntő ülésén nem emelt az irányadó rátán, az erős magyar fizetőeszköz az emelkedő inflációs nyomást a háttérbe szorította. Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, 2007 első hónapjaiban azonban 8-9% körül tetőzhet az infláció. A magyar részvénypiac végre erőre talált, a BUX index legyőzte a 23.300/23.600-as ellenállást, a 25.000 pont még elérhető! Megítélésünk szerint a pozitív piaci hangulat már törékeny, a jelenlegi rallyt alacsony forgalom jellemzi. A kormány biztosra akar menni a 2007-es költségvetéssel. Profitrealizálás ajánlott! Portfolióink 40% felett teljesítettek 2006-ban!

Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban tovább nőhet az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható!

A Magyar Nemzeti Bank részéről további kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8-9% felett tetőzhet. Inflációs sokkal számolunk! Jövőre minden az infláció alakulásán múlik! Egy gyengülő forint fokozhatja 2007 első hónapjaiban a kamatemelési várakozásokat! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Az elmúlt hónapok monetáris szigorítása még nem fejtette ki teljes hatását! Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat, a kamatemelési ciklus még nem ért véget! Az erős magyar fizetőeszköz enyhíti a kamatemelési kényszert. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. Ez pozitívan hathat a reálgazdasági folyamatokra is. A forintot az euróval szemben a 260 körüli tartományban várjuk! A jelenlegi erős forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott! A svájci jegybank ismét (sorozatban ötödször) kamatot emelt és még fog is!

Az elmúlt két hétben ismét hozamcsökkenésnek lehettünk a tanúi. A hozamgörbe éven belüli része jelenleg még magas hozamszinteken (8%) stagnál, az elmúlt 2 hónapban a hozamgörbe 3, 5, 10 és 15 éves szegmensében jelentős mértékű hozamcsökkenésnek lehettünk a tanúi. A globális kockázatvállalási hajlandóság egyelőre nem csökken. Ne feledjük, a magyar piac nemzetközi befektetőknek való kitettsége magas! A külföldiek állampapír-állománya megközelítette a 3000 milliárd forintot. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispont körül stabilizálódik. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe inverz alakzatot vett fel, a görbe éven belüli része egyelőre magas szinteken stagnál. Stratégiánk: profitrealizálás: kötvény eladás, euró vétel, vétel külföldi alapok!

A Budapesti Értéktőzsde végre átlépte a 23.600-as ellenállást, az év végi rally ezt követően be is indult, a 25.000 a láthatáron. Az általunk jósolt év végi rally bekövetkezett, a történelmi csúcs tesztelésére azonban az idén már nem látunk esélyt! Fokozatos profitrealizálás ajánlott! A régió részvénypiacai új történelmi csúcsokon! A BUX esetében felfelé a 24.900 ellenállás, a 23.900/22.700 tartóvonal. . Pozíciók nyitása a jelenlegi árfolyam-szinteken már nem ajánlott, januárban a helyzetet újból felülvizsgáljuk. A BUX indexkövető alapot nem ajánljuk, hiszen kamatadó köteles (veszteség-nyereség elszámolás nem lehetséges!) és csak hosszú távon ajánlott! Továbbra is rotációs stratégiánk a győztes! Portfolióink 40-75% között teljesítettek. Nyugodtan realizáljuk a profitot, a január historikusan gyenge hónap. OTP célár teljesült, a legnagyobb magyar pénzintézet saját részvény vásárlásai stabilizálják 8.000 felett az árfolyamot. Az MTelekom esetében a 2005-ös osztalék kifizetésének rendeződése mini-rallyt generált, használjuk eladásra a jelenlegi magas árfolyam-szinteket.

A csökkenő kamatkülönbség tükrében középtávon az euró a dollárral szemben tartósan 1,30 felett maradhat, a felhalmozódott nagy short-állomány azonban a dollár stabilizációját jelzi. A korábbi jegybankelnök Greenspan szerint a dollár további leértékelődése valószínű, a gyengülés akár évekig is eltarthat. A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyar kötvény és részvény alapok jól teljesítettek az elmúlt 2-3 hónapban, a jelenlegi szinteken pozíciók nyitása már nem ajánlott! Részvénykitettségünket a kelet-európai részvénypiacokon (Bulgária, Oroszország, Románia), valamint a feltörekvő piacokon januárban növelhetjük. Kelet-európai kötvény alapok vételét jelenleg nem ajánljuk, 2007 második felében azonban újra indulhat a kötvény-rally! A fejlett európai részvénypiacokat középtávon vételre ajánljuk. Amerikai részvények eladása! Erős forint tükrében dollár- és euró-konverzió, valamint egyidejűleg külföldi alapok vétele ajánlott! A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Jelenleg a feltörekvő piacokat favorizáljuk! Figyeljünk a kibocsátási jutalékokra! A forint-alapú külföldi befektetési alapok gyengén teljesítettek, az erősödő forint ellen nem fedezték euró kitettségüket az alapkezelők!

Az elmúlt hónapokban új történelmi csúcsokra emelkedtek a vezető nemzetközi részvényindexek. Az európai részvényindexek a novemberi csúcsok után egy visszatesztelést követően újból kitörtek! Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! Az amerikai vállalatok eredményeiben még nem tükröződött a gazdasági növekedés lassulása! A jelenlegi szintekről jelentős korrekció esélye Európában alacsony. Amerikában a részvények eladását javasoljuk. Fókuszáljunk a fejlődő piacokra: Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa! Dollárban denominált alapokat favorizáljunk!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem