A profi befektetés: év végi jótanácsok!

Pénzcentrum
2006. december 22. 06:50

A forint szignifikánsan 255 alá erősödött az euróval szemben, a 250 tesztelésére azonban nem került sor. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) tovább csökkentek. A külföldiek állampapír-állománya átlépte a 3000 milliárdot, a portfoliók átlagos hátralévő futamideje tartósan 4 év felett van. A Magyar Nemzeti Bank decemberi kamatdöntő ülésén nem emelt az irányadó rátán, az erős magyar fizetőeszköz az emelkedő inflációs nyomást a háttérbe szorította. Novemberben a várakozásoknak megfelelően alakult az árdrágulás üteme, 2007 első hónapjaiban azonban 8-9% körül tetőzhet az infláció. A magyar részvénypiac végre erőre talált, a BUX index legyőzte a 23.300/23.600-as ellenállást, a 25.000 pont még elérhető! Megítélésünk szerint a pozitív piaci hangulat már törékeny, a jelenlegi rallyt alacsony forgalom jellemzi. A kormány biztosra akar menni a 2007-es költségvetéssel. Profitrealizálás ajánlott! Portfolióink 40% felett teljesítettek 2006-ban!

Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban tovább nőhet az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható!

A Magyar Nemzeti Bank részéről további kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Az inflációs hullám 2007 első negyedévében 8-9% felett tetőzhet. Inflációs sokkal számolunk! Jövőre minden az infláció alakulásán múlik! Egy gyengülő forint fokozhatja 2007 első hónapjaiban a kamatemelési várakozásokat! Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Az elmúlt hónapok monetáris szigorítása még nem fejtette ki teljes hatását! Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat, a kamatemelési ciklus még nem ért véget! Az erős magyar fizetőeszköz enyhíti a kamatemelési kényszert. 2007 második felében a Magyar Nemzeti Bank visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat. Ez pozitívan hathat a reálgazdasági folyamatokra is. A forintot az euróval szemben a 260 körüli tartományban várjuk! A jelenlegi erős forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott! A svájci jegybank ismét (sorozatban ötödször) kamatot emelt és még fog is!

Az elmúlt két hétben ismét hozamcsökkenésnek lehettünk a tanúi. A hozamgörbe éven belüli része jelenleg még magas hozamszinteken (8%) stagnál, az elmúlt 2 hónapban a hozamgörbe 3, 5, 10 és 15 éves szegmensében jelentős mértékű hozamcsökkenésnek lehettünk a tanúi. A globális kockázatvállalási hajlandóság egyelőre nem csökken. Ne feledjük, a magyar piac nemzetközi befektetőknek való kitettsége magas! A külföldiek állampapír-állománya megközelítette a 3000 milliárd forintot. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispont körül stabilizálódik. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe inverz alakzatot vett fel, a görbe éven belüli része egyelőre magas szinteken stagnál. Stratégiánk: profitrealizálás: kötvény eladás, euró vétel, vétel külföldi alapok!

A Budapesti Értéktőzsde végre átlépte a 23.600-as ellenállást, az év végi rally ezt követően be is indult, a 25.000 a láthatáron. Az általunk jósolt év végi rally bekövetkezett, a történelmi csúcs tesztelésére azonban az idén már nem látunk esélyt! Fokozatos profitrealizálás ajánlott! A régió részvénypiacai új történelmi csúcsokon! A BUX esetében felfelé a 24.900 ellenállás, a 23.900/22.700 tartóvonal. . Pozíciók nyitása a jelenlegi árfolyam-szinteken már nem ajánlott, januárban a helyzetet újból felülvizsgáljuk. A BUX indexkövető alapot nem ajánljuk, hiszen kamatadó köteles (veszteség-nyereség elszámolás nem lehetséges!) és csak hosszú távon ajánlott! Továbbra is rotációs stratégiánk a győztes! Portfolióink 40-75% között teljesítettek. Nyugodtan realizáljuk a profitot, a január historikusan gyenge hónap. OTP célár teljesült, a legnagyobb magyar pénzintézet saját részvény vásárlásai stabilizálják 8.000 felett az árfolyamot. Az MTelekom esetében a 2005-ös osztalék kifizetésének rendeződése mini-rallyt generált, használjuk eladásra a jelenlegi magas árfolyam-szinteket.

A csökkenő kamatkülönbség tükrében középtávon az euró a dollárral szemben tartósan 1,30 felett maradhat, a felhalmozódott nagy short-állomány azonban a dollár stabilizációját jelzi. A korábbi jegybankelnök Greenspan szerint a dollár további leértékelődése valószínű, a gyengülés akár évekig is eltarthat. A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyar kötvény és részvény alapok jól teljesítettek az elmúlt 2-3 hónapban, a jelenlegi szinteken pozíciók nyitása már nem ajánlott! Részvénykitettségünket a kelet-európai részvénypiacokon (Bulgária, Oroszország, Románia), valamint a feltörekvő piacokon januárban növelhetjük. Kelet-európai kötvény alapok vételét jelenleg nem ajánljuk, 2007 második felében azonban újra indulhat a kötvény-rally! A fejlett európai részvénypiacokat középtávon vételre ajánljuk. Amerikai részvények eladása! Erős forint tükrében dollár- és euró-konverzió, valamint egyidejűleg külföldi alapok vétele ajánlott! A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Jelenleg a feltörekvő piacokat favorizáljuk! Figyeljünk a kibocsátási jutalékokra! A forint-alapú külföldi befektetési alapok gyengén teljesítettek, az erősödő forint ellen nem fedezték euró kitettségüket az alapkezelők!

Az elmúlt hónapokban új történelmi csúcsokra emelkedtek a vezető nemzetközi részvényindexek. Az európai részvényindexek a novemberi csúcsok után egy visszatesztelést követően újból kitörtek! Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! Az amerikai vállalatok eredményeiben még nem tükröződött a gazdasági növekedés lassulása! A jelenlegi szintekről jelentős korrekció esélye Európában alacsony. Amerikában a részvények eladását javasoljuk. Fókuszáljunk a fejlődő piacokra: Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa! Dollárban denominált alapokat favorizáljunk!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?