15 °C Budapest

Dupla hozam: külföldre kell vinni a pénzt!

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:24

A forint a várakozásainkkal ellentétben mégiscsak szignifikánsan benézett a 260-as szint alá. A magas jegybanki alapkamat és a 2007-es költségvetés hiteles tervszámai járultak hozzá a forint erősödéséhez. A magyar fizetőeszköz egyelőre új kereskedési sávban (255-260 EURHUF) mozoghat! Az árfolyam az egyensúlyi problémák tükrében azonban megítélésünk szerint nem marad tartósan a 255-260-as kereskedési sávban. A Magyar Nemzeti Bank novemberi ülésén nem emelt az irányadó rátán, az MNB legfrissebb inflációs jelentése nem okozott meglepetést. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (5-15 év) tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe egyre jobban inverz alakzatot vesz fel. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, a magyar állampapírok hozamfelára 300 bázispontra csökkent. A magyar részvénypiac a pozitív gyorsjelentések kapcsán átlépte a 23.300-at, jelenleg azonban a 23.600-as szinttel küzd a BUX index. A nemzetközi hitelminősítők fokozott figyelemmel követik a magyarországi eseményeket, jelenleg a szeptemberben benyújtott konvergencia program felhígulása jelenti a legnagyobb veszélyt! Moody's leminősítés valószínű! A dollárt 200 forint alatt is jegyezték a devizapiacon!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, a kamatemelési ciklus tehát folytatódhat!

A kamatemelési sorozat 2007 első felében lezárulhat! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk!

Magyarország megítélése az utóbbi időszakban némileg javult, ezt a kockázatvállalási hajlandóság általános növekedése váltotta ki. Októberben 6,3%-ot tett ki az árdrágulás üteme, az infláció így megint a várakozások felett alakult. Az árdrágulás üteme tovább gyorsul! A szeptemberi hatósági árintézkedések októberre áthúzódó hatása jelentős! 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első negyedévében magas szinten tetőző inflációra (8-8,5%) kell számítani. Az inflációs előrejelzéseket fokozott bizonytalanság övezi: a jövő évi fogyasztói energia-áremelések, a MÁV- és a BKV-tarifaemelés, valamint a gyógyszerárak alakulása felfelé módosíthatja a prognózisokat. Az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció több hónapja emelkedik! A tartósan magasabb inflációs pálya veszélye fennáll! A versenyszféra béremelkedései elszakadni látszanak a reálgazdasági folyamatoktól. A csökkenő reálbérekből várhatóan adódó kereslet-visszaesés inflációt mérséklő hatása nem felmérhető. A magyar GDP növekedés a harmadik negyedévben tovább csökkent! A magyar gazdaság a KSH adatai szerint 3,7%-kal bővült, a kormányzati szigorító intézkedések jövőre tovább lassítják gazdasági növekedésünket. A hazai konjunktúra nemzetközi függősége továbbra is meghatározó, az eurózónához képest eddigi stabil 2,5-3 százalékpontos növekedési ütemkülönbség a jövőben már nem lesz fenntartható. A többi régióbeli gazdaság GDP növekedését tekintve utolsó helyen állunk! Eljött az igazság korszaka!

A külföldi szereplők az elmúlt hetekben tovább növelték magyar eszközállományukat, hiszen Magyarországot alulsúlyozták az elmúlt hónapokban. A külföldi állomány emelkedése mögött a kedvező feltörekvő piaci hangulat volt. Ne feledjük: a meghatározó külföldi befektetők kockázati hajlandóságát a nemzetközi kamatpolitika változása befolyásolhatja. A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 300 bázispontra csökkent.

A jövőbeni amerikai kamatpolitika növelte a globális kockázatvállalási hajlandóságot, a magyar állampapír-piaci hozamok a 3-15 éves szegmensben tovább csökkentek. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett (2919 Mrd.)! A portfoliók hátralévő futamideje egyidejűleg csökkent, szerintünk a külföldi szereplők a 10-15 éves szegmensből a 3-5 éves futamidőbe csoportosítottak át. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispontra csökkent. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). További hozamcsökkenés valószínű, de az idei rally nagy részét már láthattuk! Várakozásainknak megfelelően, az állampapír hozamgörbe egyre inkább inverz alakzatot vesz fel! Lassan profitrealizálás ajánlott: kötvény eladás, euró vétel!

Továbbra is kérdéses, hogy tartósnak bizonyul-e a jelenlegi emelkedő trend a Budapesti Értéktőzsdén, át tudja-e lépni az index szignifikánsan a 23.600-as szintet. A hazai tőzsdén jegyzett társaságok publikálták a negyedéves számaikat, ez pozitív hatással volt a magyar részvénypiacra. Felfelé a 23.600 az utolsó ellenállás a történelmi csúcs teszteléséig! Erre 2006-ban nem látunk esélyt! Ezért lassan profitrealizálás ajánlott! Az erős forint egyes esetekben jelentős negatív kihatással van a vállalati profitokra! Csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Jelentős korrekció esélye alacsony. Év végi rally valószínű, de a történelmi csúcs tesztelésére 25.000 felett az idén már nem látunk esélyt! Emelkedésben fokozatos profitrealizálás ajánlott! Ne feledjük: az OTP a jegybanki kamatemelések nyertese! Az erős forint tükrében európai részvények vétele ajánlott!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fejlett európai részvénypiacokat középtávon vételre ajánljuk. Erős forint tükrében euró-konverzió és egyben euró alapú alapok vétele ajánlott! A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Jelenleg a feltörekvő piacokat is favorizálhatjuk: Ázsia és Dél-Amerika! Figyeljünk a külföldi alapok kibocsátási jutalékaira! E heti külföldi ajánlásaink: Fidelity European Growth Fund, DekaLux MidCap.

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni illetve 10 éves futamidejű állampapírokat venni. Várakozásaink szerint, 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni, év végére 3,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk az eurózónában, jövőre 4% körül tetőzhet az irányadó ráta. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog. Az elmúlt hónapokban az arany jelentős mértékben veszített értékéből, októberben azonban az árfolyam 560 dollárnál megtalálta a mélypontot. Várakozásaink szerint, 600 dollár felett stabilizálódhat az arany ára. A gyengülő dollár alátámasztja az árfolyam további emelkedését. A növekvő olajár is kedvezhet az aranynak. Hosszú távon a dollárt az euróval szemben 1,30 felett látjuk!

A forint novemberben is tovább erősödött, az árfolyam az egyensúlyi problémák tükrében azonban megítélésünk szerint nem marad tartósan a 255-260-as kereskedési sávban. A magas kamatkülönbözet és az amerikai jegybank 2007-ben várható kamatcsökkentései egyelőre a forintnak kedveznek, 3-6 hónapos távlatban azonban a magyar egyensúlyi problémák gyengíthetik a forintot. A jelenlegi alacsony volatilitás ellenére ajánlott az árfolyam-kockázat fedezése, a volatilitás várhatóan visszatér! Euró vétel! A megvásárolt eurót fektessük be külföldön, az ottani termékpaletta szélesebb diverzifikációt tesz lehetővé és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem