8 °C Budapest

Dupla hozam: külföldre kell vinni a pénzt!

Pénzcentrum
2006. november 27. 08:24

A forint a várakozásainkkal ellentétben mégiscsak szignifikánsan benézett a 260-as szint alá. A magas jegybanki alapkamat és a 2007-es költségvetés hiteles tervszámai járultak hozzá a forint erősödéséhez. A magyar fizetőeszköz egyelőre új kereskedési sávban (255-260 EURHUF) mozoghat! Az árfolyam az egyensúlyi problémák tükrében azonban megítélésünk szerint nem marad tartósan a 255-260-as kereskedési sávban. A Magyar Nemzeti Bank novemberi ülésén nem emelt az irányadó rátán, az MNB legfrissebb inflációs jelentése nem okozott meglepetést. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (5-15 év) tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe egyre jobban inverz alakzatot vesz fel. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, a magyar állampapírok hozamfelára 300 bázispontra csökkent. A magyar részvénypiac a pozitív gyorsjelentések kapcsán átlépte a 23.300-at, jelenleg azonban a 23.600-as szinttel küzd a BUX index. A nemzetközi hitelminősítők fokozott figyelemmel követik a magyarországi eseményeket, jelenleg a szeptemberben benyújtott konvergencia program felhígulása jelenti a legnagyobb veszélyt! Moody's leminősítés valószínű! A dollárt 200 forint alatt is jegyezték a devizapiacon!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, a kamatlépések átgyűrűző hatásai azonban várhatóan csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. További kamatemelések szükségesek az inflációs cél elérésének érdekében! Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar jegybanki alapkamat, a kamatemelési ciklus tehát folytatódhat!

A kamatemelési sorozat 2007 első felében lezárulhat! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk!

Magyarország megítélése az utóbbi időszakban némileg javult, ezt a kockázatvállalási hajlandóság általános növekedése váltotta ki. Októberben 6,3%-ot tett ki az árdrágulás üteme, az infláció így megint a várakozások felett alakult. Az árdrágulás üteme tovább gyorsul! A szeptemberi hatósági árintézkedések októberre áthúzódó hatása jelentős! 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első negyedévében magas szinten tetőző inflációra (8-8,5%) kell számítani. Az inflációs előrejelzéseket fokozott bizonytalanság övezi: a jövő évi fogyasztói energia-áremelések, a MÁV- és a BKV-tarifaemelés, valamint a gyógyszerárak alakulása felfelé módosíthatja a prognózisokat. Az egyszeri hatásoktól megtisztított maginfláció több hónapja emelkedik! A tartósan magasabb inflációs pálya veszélye fennáll! A versenyszféra béremelkedései elszakadni látszanak a reálgazdasági folyamatoktól. A csökkenő reálbérekből várhatóan adódó kereslet-visszaesés inflációt mérséklő hatása nem felmérhető. A magyar GDP növekedés a harmadik negyedévben tovább csökkent! A magyar gazdaság a KSH adatai szerint 3,7%-kal bővült, a kormányzati szigorító intézkedések jövőre tovább lassítják gazdasági növekedésünket. A hazai konjunktúra nemzetközi függősége továbbra is meghatározó, az eurózónához képest eddigi stabil 2,5-3 százalékpontos növekedési ütemkülönbség a jövőben már nem lesz fenntartható. A többi régióbeli gazdaság GDP növekedését tekintve utolsó helyen állunk! Eljött az igazság korszaka!

A külföldi szereplők az elmúlt hetekben tovább növelték magyar eszközállományukat, hiszen Magyarországot alulsúlyozták az elmúlt hónapokban. A külföldi állomány emelkedése mögött a kedvező feltörekvő piaci hangulat volt. Ne feledjük: a meghatározó külföldi befektetők kockázati hajlandóságát a nemzetközi kamatpolitika változása befolyásolhatja. A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 300 bázispontra csökkent.

A jövőbeni amerikai kamatpolitika növelte a globális kockázatvállalási hajlandóságot, a magyar állampapír-piaci hozamok a 3-15 éves szegmensben tovább csökkentek. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett (2919 Mrd.)! A portfoliók hátralévő futamideje egyidejűleg csökkent, szerintünk a külföldi szereplők a 10-15 éves szegmensből a 3-5 éves futamidőbe csoportosítottak át. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispontra csökkent. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). További hozamcsökkenés valószínű, de az idei rally nagy részét már láthattuk! Várakozásainknak megfelelően, az állampapír hozamgörbe egyre inkább inverz alakzatot vesz fel! Lassan profitrealizálás ajánlott: kötvény eladás, euró vétel!

Továbbra is kérdéses, hogy tartósnak bizonyul-e a jelenlegi emelkedő trend a Budapesti Értéktőzsdén, át tudja-e lépni az index szignifikánsan a 23.600-as szintet. A hazai tőzsdén jegyzett társaságok publikálták a negyedéves számaikat, ez pozitív hatással volt a magyar részvénypiacra. Felfelé a 23.600 az utolsó ellenállás a történelmi csúcs teszteléséig! Erre 2006-ban nem látunk esélyt! Ezért lassan profitrealizálás ajánlott! Az erős forint egyes esetekben jelentős negatív kihatással van a vállalati profitokra! Csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Jelentős korrekció esélye alacsony. Év végi rally valószínű, de a történelmi csúcs tesztelésére 25.000 felett az idén már nem látunk esélyt! Emelkedésben fokozatos profitrealizálás ajánlott! Ne feledjük: az OTP a jegybanki kamatemelések nyertese! Az erős forint tükrében európai részvények vétele ajánlott!

A fejlett európai részvénypiacokat középtávon vételre ajánljuk. Erős forint tükrében euró-konverzió és egyben euró alapú alapok vétele ajánlott! A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Jelenleg a feltörekvő piacokat is favorizálhatjuk: Ázsia és Dél-Amerika! Figyeljünk a külföldi alapok kibocsátási jutalékaira! E heti külföldi ajánlásaink: Fidelity European Growth Fund, DekaLux MidCap.

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni illetve 10 éves futamidejű állampapírokat venni. Várakozásaink szerint, 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni, év végére 3,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk az eurózónában, jövőre 4% körül tetőzhet az irányadó ráta. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog. Az elmúlt hónapokban az arany jelentős mértékben veszített értékéből, októberben azonban az árfolyam 560 dollárnál megtalálta a mélypontot. Várakozásaink szerint, 600 dollár felett stabilizálódhat az arany ára. A gyengülő dollár alátámasztja az árfolyam további emelkedését. A növekvő olajár is kedvezhet az aranynak. Hosszú távon a dollárt az euróval szemben 1,30 felett látjuk!

A forint novemberben is tovább erősödött, az árfolyam az egyensúlyi problémák tükrében azonban megítélésünk szerint nem marad tartósan a 255-260-as kereskedési sávban. A magas kamatkülönbözet és az amerikai jegybank 2007-ben várható kamatcsökkentései egyelőre a forintnak kedveznek, 3-6 hónapos távlatban azonban a magyar egyensúlyi problémák gyengíthetik a forintot. A jelenlegi alacsony volatilitás ellenére ajánlott az árfolyam-kockázat fedezése, a volatilitás várhatóan visszatér! Euró vétel! A megvásárolt eurót fektessük be külföldön, az ottani termékpaletta szélesebb diverzifikációt tesz lehetővé és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?