12 °C Budapest

Befektetési stratégiák 2007-re

Pénzcentrum
2007. január 16. 11:16

A forint továbbra is a 250-260-as sávban mozog az euróval szemben, a 250-es szint tesztelésére nem került sor decemberben. Az állampapír-piacon a hozamok nem változtak érdemben, a külföldiek állampapír-állománya elérte a 3000 milliárd forintot A magyar részvénypiacon január első két hetében jelentős mértékű korrekció zajlott. 2007 első felében az infláció a meghatározó tényező! A kamatpályát illetően nehéz helyzetben az MNB! A forint-árfolyam jelenleg még kedvez... Indulhat a játszma!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utóbbi két kamatdöntő ülésén azonban nem folyamodott kamatlépéshez. Az erős forint-árfolyam háttérbe szorította az inflációs félelmeket, jelenleg kiváró álláspont van a Monetáris Tanács. Megítélésünk szerint 2007 első hónapjaiban várhatóan tovább nő az inflációs nyomás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek! 2008-ban is az MNB inflációs célját 1%-ponttal meghaladó árdrágulás várható! A monetáris politika hitelessége az inflációs célkövetéses rendszeren alapszik! A gazdaság egyensúlyi helyzetének javítása a cél! A reformok elindítása és véghezvitele elengedhetetlen egy sikeres és kiegyensúlyozott konvergenciafolyamatban. Középtávon ez kérdéses! 2007-ben a gazdasági növekedés húzóereje a belső fogyasztásról az exportra helyeződik át, aminek a jelenlegi forint-árfolyam nem kedvez! Megítélésünk szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében a Monetáris Tanács visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok tovább csökkenhetnek. Egy elkötelezett és hiteles államháztartási reform, alacsony inflációval (3-4%) párosulva, 2008-ban a monetáris kondíciók nagyobb mértékű lazulásához vezethet. A jelenlegi forint-árfolyam, valamint a magas magyar kamatszint a devizahitelezésnek kedvez, ez igen veszélyes lehet középtávon. A jelenlegi helyzetben inkább a meglévő devizahitelek előtörlesztése ajánlott!

Az Európai Központi Bank (EKB) januári kamatdöntő ülésén szüneteltette a kamatemelési ciklust, Trichet jegybankelnök azonban hangsúlyozta, hogy az alapkamat továbbra is alacsony. Az EKB további kamatemelésekre kényszerül, 4%-os alapkamatnál az EKB azonban eléri a semleges kamatszintet! Amerikában a legutóbbi négy FED ülésen változatlanul hagyták az irányadó rátát és a következő üléseken is kiváró állásponton lehet a FED. 2007-ben a FED visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a csökkentés időzítése azonban egyelőre kérdéses. A csökkenő kamatkülönbség tükrében középtávon a dollár az euróval szemben 1,28-1,30 körül stabilizálódhat. A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 270 bázispontra csökkent, ehhez azonban a német állampapírok hozamemelkedése is hozzájárult. Ezután is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Az állampapír hozamgörbe továbbra is inverz, a görbe éven belüli része magas szinteken stagnál, az inflációs nyomás tükrében a rövid hozamok csökkenése nem valószínű. Stratégiánk: profitrealizálás: kötvény eladás, euró vétel, valamint külföldi alapok vétele! A kormány 2007-es reális előrejelzései, a megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele 2007 második felében újabb lökést adhat a magyar állampapír-piacnak, az év első honapjait azonban az emelkedő infláció tükrében korrekció jellemezheti. Kamatemelés lehetséges! Az infláció és a forint-árfolyam lesz a meghatározó a Monetáris Tanács döntéseiben. A jelenlegi forint-árfolyam még kedvez...

A Budapesti Értéktőzsde a januárt korrekcióval kezdte, miután a decemberi rallyben a májusi rések betöltésre kerültek. A BUX esetében felfelé a 24.900 ellenállás, a 23.900/23.500/22.500 tartóvonal. A korrekciót középtávú befektetők vételre használhatják. A külföldiek nettó eladók voltak decemberben! BUX Indexkövető alapot nem ajánljuk, (kamatadó köteles: veszteség-nyereség elszámolás nem lehetséges!). A rotációs stratégia a győztes! Bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben! A volatilis feltörekvő piacokon egy aktívan kezelt portfolió verhetetlen!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megítélésünk szerint a forint-árfolyam nem marad tartósan a 250-260-as sávban! A 250-es szint tesztelésére nem került sor, további gyengüléssel számolunk, tehát a jelenlegi szinteken is euró vétel! A megvásárolt eurót fektessük be külföldön, az ottani termékpaletta szélesebb diverzifikációt eredményez és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen háromszoros hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből, az árfolyamnyereség-adó kivédéséből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség! Összegfüggő kibocsátási jutalékot biztosítunk! Dollár alapú befektetési alapokban is gondolkozzunk, az amerikai fizetőeszköz erősödése növelheti a hozamot! Stratégiánk bővebben az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?