25 °C Budapest

Mibe érdemes befektetni? - Néhány tipp...

Pénzcentrum
2006. október 30. 06:50

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

Erősödő inflációs nyomás kezd kialakulni a magyar gazdaságban, a kamatemelési ciklus folytatódik, az MNB elkötelezettsége az árstabilitás érdekében meghatározza a jövőbeni kamatpolitikát. Szerintünk a konvergencia program megvalósításának kockázata továbbra is magas, a tervszámok rövid és középtávon nem hitelesek! Itt főleg az államháztartási hiányra és az infláció tartós leszorítására gondolunk! A Brüsszelben benyújtott új konvergencia program nem tartalmazza a szükséges strukturális reformokat, hosszú távú megoldást nem jelentenek a bejelentett intézkedések. Elsődleges cél egy kiegyensúlyozott, hosszú távon finanszírozható államháztartás! A nemzetközi hitelminősítő Standard and Poor's szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországot 2007-ben leminősítik, az új konvergencia programban vállalt túl magas hiánycsökkentési terv miatt. Mint ismert, a magyar kormány jövőre 7% alá akarja csökkenteni az idei majdnem 11%-os hiányt. A nemzetközi hitelminősítő "túl ambiciózusnak" tartja a szeptemberben benyújtott konvergencia programot.

A Monetáris Tanács múlt heti kamatdöntő ülésén ismét a kamatemelés mellett döntött, a jegybanki alapkamat 8%-ra emelkedett. Az MNB ezzel visszatért a 25 bázispontos lépésekhez. A további kamatemelést alátámasztotta az elmúlt hónapokban növekvő inflációs nyomás. Magasabb mértékű kamatemelés azonban a forint további erősödéséhez vezetett volna. Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz 2007-ben! A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, azonban ne feledjük, hogy a kamatlépések átgyűrűző hatásai csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban.

Szerintünk 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első felében magas szinten tetőző inflációra (7-8%) kell számítani. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. A Magyar Nemzeti Bank a kormányzati szigorító intézkedések hatásain felül a bérdinamikát is figyeli, hiszen ez is érdemben befolyásolja az inflációs várakozásokat. 2007-ben a bérdinamika azonban szerencsére már jelentős mértékben lassul. Várakozásaink szerint 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat!

A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A külföldiek állampapír-állománya 2750 milliárd forint körül stagnál. A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 390-400 bázispontról 330 bázispontra visszarendeződött. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Befektetőknek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. Várakozásainknak megfelelően az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel! A hozamgörbe éven belüli része a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében magas hozamszinteken stagnál, a következő hetekben a hozamgörbe 3, 5 és 10 éves szegmensében várunk további hozamcsökkenést. Stratégiánk: VÉTEL hosszú kötvény alap! Az új konvergencia program 3-6 hónapos távlatban felgyorsíthatja a hozamcsökkenést.

A forint az elmúlt két hétben jelentős mértékben erősödött. A magyar fizetőeszköz az egyensúlyi problémák tükrében középtávon 265-270 között stabilizálódhat. Tehát euró vétele ajánlott a jelenlegi szinteken! A megvásárolt eurót érdemes külföldön befektetni, Ausztriában és Németországban lehet nyitni befektetési számlákat! A külföldi termékpaletta a szélesebb diverzifikációt is lehetővé teszi, a kamat- és árfolyamnyereség-adóról nem is beszélve. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi kamatszinteken ajánlott, hiszen 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a betétesek. A kamatadó bevezetése óta 3-szor, összesen 1,25%-kal emelte az irányadó kamatot a MNB.

Az elmúlt 2 hétben nem alakult ki tartós trend a magyar részvénypiacon, az index továbbra is a 22.500/22.900-as szinttel harcol. A nemzetközi piacokon már elkezdődött a gyorsjelentési szezon, a pozitív hírek hatására az amerikai és európai tőzsdeindexek tovább emelkedtek. November elején a hazai tőzsdén jegyzett társaságok is publikálják negyedéves számaikat. Ez pozitívan hathat a magyar részvénypiacra A BUX számára a következő hetekben a 22.900/23.300-as szint lesz meghatározó! Az év utolsó két hónapjában 23.300 felett ismét elindulhat felfelé a piac. Csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Korrekció esélye alacsony (22.200/21.000). Év végéig 9-11%-os emelkedésre számítunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni., év végére 3,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk az eurózónában, ami már megfelelne egy semleges szintnek. A 600 dolláros szint tartósan megfogta az arany árfolyamának emelkedését, ebben az alacsony olajárnak és az erősödő dollárnak volt meghatározó szerepe. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,25%-ra emelte az eurózóna irányadó rátáját az Európai Központi Bank (EKB) októberben. Decemberben további 25 bázispontos kamatemelésre számítunk. Az eurózóna gazdasági növekedése stabil, az inflációs kockázatok azonban megemelkedtek. 2007-ben az EKB 2%-os inflációs célja felett lesz az árdrágulás üteme. A jegybankelnök szerint az alapkamat továbbra is alacsony az eurózónában. Megítélésünk szerint 4% körüli alapkamatnál az EKB eléri a semleges kamatszintet. A piac 2007 közepére 4-4,5% körüli alapkamatot áraz, várakozásaink szerint itt tetőzhet az EKB kamatemelési ciklusa.

A FED Nyíltpiaci Bizottság a múlt héten ismét nem változtatott az irányadó rátán, mely jelenleg 5,25%-on áll. Az amerikai jegybank továbbra is fokozott figyelemmel követi az infláció alakulását. A FED az erősödő inflációs nyomás kockázatát nagyobbnak véli, mint a gazdasági növekedés lehűlésének kockázatát. Az amerikai jegybank 2004. június óta 17 alkalommal emelt az alapkamaton, a legutóbbi három ülésen azonban változatlanul maradt az amerikai alapkamat. 2007 első felében a FED visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz!!! A csökkenő kamatkülönbség tükrében hosszú távon az euró a dollárral szemben erősödni fog!

Dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

A fejlett európai részvénypiacokon, valamint az amerikai részvénypiacon jelentős mértékű korrekció zajlott a második negyedévben. Ezt követően megindult az emelkedés! Október elején új történelmi csúcson zárt az amerikai Dow Jones, valamint a német és francia részvényindex. Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! A lefelé kitörés valószínűsége alacsony. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! A kelet-európai térségben csökkent a politikai bizonytalanság. A volatilitás az állampapír- és részvény-piacokon csökkent. A régiós devizák stabilizálódtak. Újra gondolkozzunk kelet-európai kötvény alapok vételén.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?