12 °C Budapest

Mibe érdemes befektetni? - Néhány tipp...

Pénzcentrum
2006. október 30. 06:50

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

Erősödő inflációs nyomás kezd kialakulni a magyar gazdaságban, a kamatemelési ciklus folytatódik, az MNB elkötelezettsége az árstabilitás érdekében meghatározza a jövőbeni kamatpolitikát. Szerintünk a konvergencia program megvalósításának kockázata továbbra is magas, a tervszámok rövid és középtávon nem hitelesek! Itt főleg az államháztartási hiányra és az infláció tartós leszorítására gondolunk! A Brüsszelben benyújtott új konvergencia program nem tartalmazza a szükséges strukturális reformokat, hosszú távú megoldást nem jelentenek a bejelentett intézkedések. Elsődleges cél egy kiegyensúlyozott, hosszú távon finanszírozható államháztartás! A nemzetközi hitelminősítő Standard and Poor's szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországot 2007-ben leminősítik, az új konvergencia programban vállalt túl magas hiánycsökkentési terv miatt. Mint ismert, a magyar kormány jövőre 7% alá akarja csökkenteni az idei majdnem 11%-os hiányt. A nemzetközi hitelminősítő "túl ambiciózusnak" tartja a szeptemberben benyújtott konvergencia programot.

A Monetáris Tanács múlt heti kamatdöntő ülésén ismét a kamatemelés mellett döntött, a jegybanki alapkamat 8%-ra emelkedett. Az MNB ezzel visszatért a 25 bázispontos lépésekhez. A további kamatemelést alátámasztotta az elmúlt hónapokban növekvő inflációs nyomás. Magasabb mértékű kamatemelés azonban a forint további erősödéséhez vezetett volna. Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz 2007-ben! A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, azonban ne feledjük, hogy a kamatlépések átgyűrűző hatásai csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban.

Szerintünk 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első felében magas szinten tetőző inflációra (7-8%) kell számítani. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. A Magyar Nemzeti Bank a kormányzati szigorító intézkedések hatásain felül a bérdinamikát is figyeli, hiszen ez is érdemben befolyásolja az inflációs várakozásokat. 2007-ben a bérdinamika azonban szerencsére már jelentős mértékben lassul. Várakozásaink szerint 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat!

A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A külföldiek állampapír-állománya 2750 milliárd forint körül stagnál. A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 390-400 bázispontról 330 bázispontra visszarendeződött. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Befektetőknek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. Várakozásainknak megfelelően az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel! A hozamgörbe éven belüli része a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében magas hozamszinteken stagnál, a következő hetekben a hozamgörbe 3, 5 és 10 éves szegmensében várunk további hozamcsökkenést. Stratégiánk: VÉTEL hosszú kötvény alap! Az új konvergencia program 3-6 hónapos távlatban felgyorsíthatja a hozamcsökkenést.

A forint az elmúlt két hétben jelentős mértékben erősödött. A magyar fizetőeszköz az egyensúlyi problémák tükrében középtávon 265-270 között stabilizálódhat. Tehát euró vétele ajánlott a jelenlegi szinteken! A megvásárolt eurót érdemes külföldön befektetni, Ausztriában és Németországban lehet nyitni befektetési számlákat! A külföldi termékpaletta a szélesebb diverzifikációt is lehetővé teszi, a kamat- és árfolyamnyereség-adóról nem is beszélve. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi kamatszinteken ajánlott, hiszen 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a betétesek. A kamatadó bevezetése óta 3-szor, összesen 1,25%-kal emelte az irányadó kamatot a MNB.

Az elmúlt 2 hétben nem alakult ki tartós trend a magyar részvénypiacon, az index továbbra is a 22.500/22.900-as szinttel harcol. A nemzetközi piacokon már elkezdődött a gyorsjelentési szezon, a pozitív hírek hatására az amerikai és európai tőzsdeindexek tovább emelkedtek. November elején a hazai tőzsdén jegyzett társaságok is publikálják negyedéves számaikat. Ez pozitívan hathat a magyar részvénypiacra A BUX számára a következő hetekben a 22.900/23.300-as szint lesz meghatározó! Az év utolsó két hónapjában 23.300 felett ismét elindulhat felfelé a piac. Csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Korrekció esélye alacsony (22.200/21.000). Év végéig 9-11%-os emelkedésre számítunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni., év végére 3,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk az eurózónában, ami már megfelelne egy semleges szintnek. A 600 dolláros szint tartósan megfogta az arany árfolyamának emelkedését, ebben az alacsony olajárnak és az erősödő dollárnak volt meghatározó szerepe. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,25%-ra emelte az eurózóna irányadó rátáját az Európai Központi Bank (EKB) októberben. Decemberben további 25 bázispontos kamatemelésre számítunk. Az eurózóna gazdasági növekedése stabil, az inflációs kockázatok azonban megemelkedtek. 2007-ben az EKB 2%-os inflációs célja felett lesz az árdrágulás üteme. A jegybankelnök szerint az alapkamat továbbra is alacsony az eurózónában. Megítélésünk szerint 4% körüli alapkamatnál az EKB eléri a semleges kamatszintet. A piac 2007 közepére 4-4,5% körüli alapkamatot áraz, várakozásaink szerint itt tetőzhet az EKB kamatemelési ciklusa.

A FED Nyíltpiaci Bizottság a múlt héten ismét nem változtatott az irányadó rátán, mely jelenleg 5,25%-on áll. Az amerikai jegybank továbbra is fokozott figyelemmel követi az infláció alakulását. A FED az erősödő inflációs nyomás kockázatát nagyobbnak véli, mint a gazdasági növekedés lehűlésének kockázatát. Az amerikai jegybank 2004. június óta 17 alkalommal emelt az alapkamaton, a legutóbbi három ülésen azonban változatlanul maradt az amerikai alapkamat. 2007 első felében a FED visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz!!! A csökkenő kamatkülönbség tükrében hosszú távon az euró a dollárral szemben erősödni fog!

Dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

A fejlett európai részvénypiacokon, valamint az amerikai részvénypiacon jelentős mértékű korrekció zajlott a második negyedévben. Ezt követően megindult az emelkedés! Október elején új történelmi csúcson zárt az amerikai Dow Jones, valamint a német és francia részvényindex. Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! A lefelé kitörés valószínűsége alacsony. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! A kelet-európai térségben csökkent a politikai bizonytalanság. A volatilitás az állampapír- és részvény-piacokon csökkent. A régiós devizák stabilizálódtak. Újra gondolkozzunk kelet-európai kötvény alapok vételén.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem