Mibe érdemes befektetni? - Néhány tipp...

Pénzcentrum
2006. október 30. 06:50

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

A forint a várakozásokat meghaladó mértékben erősödött az euróval szemben! Az általunk korábban említett 260-262,50-es tartomány erős ellenállásnak tűnik. Az infláció üteme már szeptemberben felgyorsult! Nézzük a részleteket. Az állampapír-piacon a hozamok tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac trend nélkül mozog, az index számára a 22.500/22.900-as szint jelentős ellenállásnak bizonyul. A Nemzetközi Valutaalap szerint sürgős lépésekre van szükség Magyarországon, mivel az államháztartási hiány és az államadósság az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A reformok elkerülhetetlenek!

Erősödő inflációs nyomás kezd kialakulni a magyar gazdaságban, a kamatemelési ciklus folytatódik, az MNB elkötelezettsége az árstabilitás érdekében meghatározza a jövőbeni kamatpolitikát. Szerintünk a konvergencia program megvalósításának kockázata továbbra is magas, a tervszámok rövid és középtávon nem hitelesek! Itt főleg az államháztartási hiányra és az infláció tartós leszorítására gondolunk! A Brüsszelben benyújtott új konvergencia program nem tartalmazza a szükséges strukturális reformokat, hosszú távú megoldást nem jelentenek a bejelentett intézkedések. Elsődleges cél egy kiegyensúlyozott, hosszú távon finanszírozható államháztartás! A nemzetközi hitelminősítő Standard and Poor's szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországot 2007-ben leminősítik, az új konvergencia programban vállalt túl magas hiánycsökkentési terv miatt. Mint ismert, a magyar kormány jövőre 7% alá akarja csökkenteni az idei majdnem 11%-os hiányt. A nemzetközi hitelminősítő "túl ambiciózusnak" tartja a szeptemberben benyújtott konvergencia programot.

A Monetáris Tanács múlt heti kamatdöntő ülésén ismét a kamatemelés mellett döntött, a jegybanki alapkamat 8%-ra emelkedett. Az MNB ezzel visszatért a 25 bázispontos lépésekhez. A további kamatemelést alátámasztotta az elmúlt hónapokban növekvő inflációs nyomás. Magasabb mértékű kamatemelés azonban a forint további erősödéséhez vezetett volna. Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz 2007-ben! A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, azonban ne feledjük, hogy a kamatlépések átgyűrűző hatásai csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban.

Szerintünk 2006 utolsó hónapjaiban az infláció fokozatosan gyorsulni fog, 2007 első felében magas szinten tetőző inflációra (7-8%) kell számítani. Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. A Magyar Nemzeti Bank a kormányzati szigorító intézkedések hatásain felül a bérdinamikát is figyeli, hiszen ez is érdemben befolyásolja az inflációs várakozásokat. 2007-ben a bérdinamika azonban szerencsére már jelentős mértékben lassul. Várakozásaink szerint 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat!

A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A külföldiek állampapír-állománya 2750 milliárd forint körül stagnál. A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 390-400 bázispontról 330 bázispontra visszarendeződött. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Befektetőknek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. Várakozásainknak megfelelően az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel! A hozamgörbe éven belüli része a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében magas hozamszinteken stagnál, a következő hetekben a hozamgörbe 3, 5 és 10 éves szegmensében várunk további hozamcsökkenést. Stratégiánk: VÉTEL hosszú kötvény alap! Az új konvergencia program 3-6 hónapos távlatban felgyorsíthatja a hozamcsökkenést.

A forint az elmúlt két hétben jelentős mértékben erősödött. A magyar fizetőeszköz az egyensúlyi problémák tükrében középtávon 265-270 között stabilizálódhat. Tehát euró vétele ajánlott a jelenlegi szinteken! A megvásárolt eurót érdemes külföldön befektetni, Ausztriában és Németországban lehet nyitni befektetési számlákat! A külföldi termékpaletta a szélesebb diverzifikációt is lehetővé teszi, a kamat- és árfolyamnyereség-adóról nem is beszélve. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi kamatszinteken ajánlott, hiszen 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a betétesek. A kamatadó bevezetése óta 3-szor, összesen 1,25%-kal emelte az irányadó kamatot a MNB.

Az elmúlt 2 hétben nem alakult ki tartós trend a magyar részvénypiacon, az index továbbra is a 22.500/22.900-as szinttel harcol. A nemzetközi piacokon már elkezdődött a gyorsjelentési szezon, a pozitív hírek hatására az amerikai és európai tőzsdeindexek tovább emelkedtek. November elején a hazai tőzsdén jegyzett társaságok is publikálják negyedéves számaikat. Ez pozitívan hathat a magyar részvénypiacra A BUX számára a következő hetekben a 22.900/23.300-as szint lesz meghatározó! Az év utolsó két hónapjában 23.300 felett ismét elindulhat felfelé a piac. Csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Korrekció esélye alacsony (22.200/21.000). Év végéig 9-11%-os emelkedésre számítunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni., év végére 3,5%-os jegybanki alapkamatra számítunk az eurózónában, ami már megfelelne egy semleges szintnek. A 600 dolláros szint tartósan megfogta az arany árfolyamának emelkedését, ebben az alacsony olajárnak és az erősödő dollárnak volt meghatározó szerepe. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,25%-ra emelte az eurózóna irányadó rátáját az Európai Központi Bank (EKB) októberben. Decemberben további 25 bázispontos kamatemelésre számítunk. Az eurózóna gazdasági növekedése stabil, az inflációs kockázatok azonban megemelkedtek. 2007-ben az EKB 2%-os inflációs célja felett lesz az árdrágulás üteme. A jegybankelnök szerint az alapkamat továbbra is alacsony az eurózónában. Megítélésünk szerint 4% körüli alapkamatnál az EKB eléri a semleges kamatszintet. A piac 2007 közepére 4-4,5% körüli alapkamatot áraz, várakozásaink szerint itt tetőzhet az EKB kamatemelési ciklusa.

A FED Nyíltpiaci Bizottság a múlt héten ismét nem változtatott az irányadó rátán, mely jelenleg 5,25%-on áll. Az amerikai jegybank továbbra is fokozott figyelemmel követi az infláció alakulását. A FED az erősödő inflációs nyomás kockázatát nagyobbnak véli, mint a gazdasági növekedés lehűlésének kockázatát. Az amerikai jegybank 2004. június óta 17 alkalommal emelt az alapkamaton, a legutóbbi három ülésen azonban változatlanul maradt az amerikai alapkamat. 2007 első felében a FED visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz!!! A csökkenő kamatkülönbség tükrében hosszú távon az euró a dollárral szemben erősödni fog!

Dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot!

A fejlett európai részvénypiacokon, valamint az amerikai részvénypiacon jelentős mértékű korrekció zajlott a második negyedévben. Ezt követően megindult az emelkedés! Október elején új történelmi csúcson zárt az amerikai Dow Jones, valamint a német és francia részvényindex. Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! A lefelé kitörés valószínűsége alacsony. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! A kelet-európai térségben csökkent a politikai bizonytalanság. A volatilitás az állampapír- és részvény-piacokon csökkent. A régiós devizák stabilizálódtak. Újra gondolkozzunk kelet-európai kötvény alapok vételén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?