26 °C Budapest

Mibe érdemes befektetni? - Néhány profi tanács

Pénzcentrum
2006. október 17. 13:30

A Monetáris Tanács októberi kamatdöntő ülésén várhatóan ismét a kamatemelés mellett dönt. Ezt alátámasztja a növekvő inflációs nyomás. Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz! Év végére 8,25-8,5% körüli kamatszintre számítunk. A Monetáris Tanács utolsó három kamatdöntő ülésén összesen 150 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot. Az infláció terén konvergenciának egyelőre semmi nyoma! 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat! 2007 második felében azonban a Monetáris Tanács visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz - áll a MoneyMoon elemzésében!A forint jelentős erősödésével az állampapír-piaci hozamok is csökkeni kezdtek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 390-400 bázispontnál tetőzött. Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vehet fel A hozamgörbe éven belüli része a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében magasabb hozamszintekre került, a következő hetekben a hozamgörbe hosszú végénél várunk hozamcsökkenést. Az új konvergencia program 3-6 hónapos távlatban felgyorsíthatja a hozamcsökkenést. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Befektetőnek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. A legnagyobb mértékű hozamcsökkenést a 3, 5 és 10 éves szegmensben várjuk. A fokozatosan csökkenő politikai feszültség tükrében a magyar fizetőeszköz 265-272 között stabilizálódhat. Euró eladás helyesnek bizonyult! További erősödés esetén 262,50 a következő tartóvonal. Jelenlegi stratégia: VÉTEL állampapír alap, illetve nagyobb összegek esetében államkötvények (8,4-8,5% 3 éves, 7,8-8% 5 éves és 7,4-7,5% hozamszinteken 10 éves futamidejű államkötvények vétele).

Az elmúlt napokban a magyar részvénypiac is stabilizálódott, az index átlépte a 22.500-as szintet, a gyógyszergyártóktól eltekintve a vezető részvények árfolyamai emelkedtek. Felfelé a BUX esetében ellenállás a 22.500, majd 22.900 és 23.300! Év végéig 9-11%-os emelkedésre számítunk. Megítélésünk szerint jelenleg a MOL, OTP és Rába részvények érdekesek! A vezető papírokat jelenleg 6 hónapon túli befektetőknek ajánljuk. Az MTelekom rendkívüli közgyűlése rámutatott, komoly gondok vannak a legnagyobb magyar távközlési cégnél. ELADÁS 900 környékén! Középtávon továbbra is 7.200-8.000 között várjuk a legnagyobb magyar pénzintézet részvényeit. A jegybanki kamatemelések növelik a legnagyobb magyar bank kamatmarzsát! Az OTP-t jelenleg is alacsonyan árazza a piac: a 2007-es nyereséget tekintve a 9-szeres értéken forog a részvény. 7.200 alatt pozíció-növelés! 7.500-7.700-tól fokozatos pozíció-csökkentés! MOL vétel 20.500 környékén! Rába vétel 900 körül! Synergon eladás 1.100-1.200 között! Linamar vétel telitalálat! Figyeljük a papírok napi forgalmát! A BUX számára a következő napokban ismét a 22.500/22.900-as szint lesz meghatározó! Az év utolsó két hónapjában 23.300 felett ismét elindulhat felfelé a piac. A magyar részvénypiacon csak egyedi részvényekben gondolkozzunk!

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,25%-ra emelte az eurózóna irányadó rátáját az Európai Központi Bank (EKB) októberi ülésén. Annak ellenére, hogy szeptemberben 2% alá csökkent az infláció (egyszeri hatások: magas tavalyi bázis és jelentős mértékben csökkenő olajár!) és a gazdasági túlfűtöttség is enyhülni látszik, decemberben további 25 bázispontos kamatemelésre számítunk.

Az amerikai jegybank az elmúlt két hónapban nem változtatott az alapkamaton (5,25%). A gazdasági növekedés lassul, az inflációs nyomás enyhül. Az infláció azonban még veszélyt jelent! A Fed következő kamatdöntő ülése október 24-25-én lesz. Kamatlépés nem valószínű! 2007-ben a FED visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz!!!

Megítélésünk szerint hosszú távon az euró a dollárral szemben erősödni fog, ezt alátámasztja a tovább csökkenő kamatkülönbség is. Dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fejlett európai részvénypiacokon, valamint az amerikai részvénypiacon jelentős mértékű korrekció zajlott a második negyedévben. Ezt követően megindult az emelkedés! A múlt héten új történelmi csúcson zárt az amerikai Dow Jones, valamint a német és francia részvényindex is! Az amerikai indexeket az amerikai gazdasági növekedés iránti pozitív várakozások erősítették Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! A lefelé kitörés valószínűsége alacsony. A forintgyengülés növeli a hozamot!

A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi hozamszinteken ajánlott! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek esetében 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a befektetők. Azóta, már kétszer, összesen 1%-kal emelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. További kamatemelésekre számíthatunk! A jelenlegi magas kamat-és hozamszinteken érdemes a lekötött betétek feltörésén elgondolkozni!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 09:13
Szakács István, a Fidesz-közeli internetes propagandisták egyike azt mondta egy TikTok videóban, hog...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem