21 °C Budapest

Mibe érdemes befektetni? - Néhány profi tanács

Pénzcentrum
2006. október 17. 13:30

A Monetáris Tanács októberi kamatdöntő ülésén várhatóan ismét a kamatemelés mellett dönt. Ezt alátámasztja a növekvő inflációs nyomás. Az infláció tartósan és jelentős mértékben az MNB középtávú inflációs célja felett lesz! Év végére 8,25-8,5% körüli kamatszintre számítunk. A Monetáris Tanács utolsó három kamatdöntő ülésén összesen 150 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot. Az infláció terén konvergenciának egyelőre semmi nyoma! 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat! 2007 második felében azonban a Monetáris Tanács visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz - áll a MoneyMoon elemzésében!A forint jelentős erősödésével az állampapír-piaci hozamok is csökkeni kezdtek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A hozamfelár a német állampapírokkal szemben a tízéves futamidőben 390-400 bázispontnál tetőzött. Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vehet fel A hozamgörbe éven belüli része a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében magasabb hozamszintekre került, a következő hetekben a hozamgörbe hosszú végénél várunk hozamcsökkenést. Az új konvergencia program 3-6 hónapos távlatban felgyorsíthatja a hozamcsökkenést. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Befektetőnek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. A legnagyobb mértékű hozamcsökkenést a 3, 5 és 10 éves szegmensben várjuk. A fokozatosan csökkenő politikai feszültség tükrében a magyar fizetőeszköz 265-272 között stabilizálódhat. Euró eladás helyesnek bizonyult! További erősödés esetén 262,50 a következő tartóvonal. Jelenlegi stratégia: VÉTEL állampapír alap, illetve nagyobb összegek esetében államkötvények (8,4-8,5% 3 éves, 7,8-8% 5 éves és 7,4-7,5% hozamszinteken 10 éves futamidejű államkötvények vétele).

Az elmúlt napokban a magyar részvénypiac is stabilizálódott, az index átlépte a 22.500-as szintet, a gyógyszergyártóktól eltekintve a vezető részvények árfolyamai emelkedtek. Felfelé a BUX esetében ellenállás a 22.500, majd 22.900 és 23.300! Év végéig 9-11%-os emelkedésre számítunk. Megítélésünk szerint jelenleg a MOL, OTP és Rába részvények érdekesek! A vezető papírokat jelenleg 6 hónapon túli befektetőknek ajánljuk. Az MTelekom rendkívüli közgyűlése rámutatott, komoly gondok vannak a legnagyobb magyar távközlési cégnél. ELADÁS 900 környékén! Középtávon továbbra is 7.200-8.000 között várjuk a legnagyobb magyar pénzintézet részvényeit. A jegybanki kamatemelések növelik a legnagyobb magyar bank kamatmarzsát! Az OTP-t jelenleg is alacsonyan árazza a piac: a 2007-es nyereséget tekintve a 9-szeres értéken forog a részvény. 7.200 alatt pozíció-növelés! 7.500-7.700-tól fokozatos pozíció-csökkentés! MOL vétel 20.500 környékén! Rába vétel 900 körül! Synergon eladás 1.100-1.200 között! Linamar vétel telitalálat! Figyeljük a papírok napi forgalmát! A BUX számára a következő napokban ismét a 22.500/22.900-as szint lesz meghatározó! Az év utolsó két hónapjában 23.300 felett ismét elindulhat felfelé a piac. A magyar részvénypiacon csak egyedi részvényekben gondolkozzunk!

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,25%-ra emelte az eurózóna irányadó rátáját az Európai Központi Bank (EKB) októberi ülésén. Annak ellenére, hogy szeptemberben 2% alá csökkent az infláció (egyszeri hatások: magas tavalyi bázis és jelentős mértékben csökkenő olajár!) és a gazdasági túlfűtöttség is enyhülni látszik, decemberben további 25 bázispontos kamatemelésre számítunk.

Az amerikai jegybank az elmúlt két hónapban nem változtatott az alapkamaton (5,25%). A gazdasági növekedés lassul, az inflációs nyomás enyhül. Az infláció azonban még veszélyt jelent! A Fed következő kamatdöntő ülése október 24-25-én lesz. Kamatlépés nem valószínű! 2007-ben a FED visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz!!!

Megítélésünk szerint hosszú távon az euró a dollárral szemben erősödni fog, ezt alátámasztja a tovább csökkenő kamatkülönbség is. Dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fejlett európai részvénypiacokon, valamint az amerikai részvénypiacon jelentős mértékű korrekció zajlott a második negyedévben. Ezt követően megindult az emelkedés! A múlt héten új történelmi csúcson zárt az amerikai Dow Jones, valamint a német és francia részvényindex is! Az amerikai indexeket az amerikai gazdasági növekedés iránti pozitív várakozások erősítették Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! A lefelé kitörés valószínűsége alacsony. A forintgyengülés növeli a hozamot!

A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek feltörése a jelenlegi hozamszinteken ajánlott! A kamatadó bevezetése előtt lekötött hosszú betétek esetében 2007-ben negatív reálkamatra számíthatnak a befektetők. Azóta, már kétszer, összesen 1%-kal emelte az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. További kamatemelésekre számíthatunk! A jelenlegi magas kamat-és hozamszinteken érdemes a lekötött betétek feltörésén elgondolkozni!

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?