15 °C Budapest

Tipikus befektetői hibák - Te ne kövesd el!

Pénzcentrum
2007. február 26. 15:00

A befektetési alapok általában a legnépszerűbb befektetési formák közé tartoznak, azonban akik ezt választják, számos hibát elkövetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Először is túlságosan a teljesítményre koncentrálnak, gyakran választanak olyan alapot, amely a közelmúltban szép eredményt produkált. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy esetleg épp egy jól teljesítő periódus végén vesszük meg a befektetési jegyeket, mikor az alap már kevesebbet fog hozni.

A befektetők egy része hajlamos magas közvetítői díjat kiadni tanácsadójának. Azt hiszik, hogy ezért értékes ajánlatot kapnak, miközben előfordulhat, hogy csak azért fizetnek, hogy hozzájuthassanak egy specifikus termékhez.

Hajlamosak a befektetők azt is figyelmen kívül hagyni, hogy milyen pótlólagos költséggel jár a befektetési jegyek megvásárlása. Arra sem árt figyelmet fordítani, hogy a portfolió mekkora arányát adják-veszik egy évben, mivel a túlzottan aktív kereskedés rejtett tranzakciós költségeket takarhat.

Diverzifikációs problémákkal is küzdenek egyes befektetők, gyakori, hogy alul- vagy túldiverzifikálják portfoliójukat. Sokszor nem figyelnek arra, hogy ugyan különböző alapokba fektetik pénzüket, azok ugyanazzal a termékkel kapcsolatosak. A túl sokféle alapba történő befektetés pedig "felvizezheti" az eredményt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00