11 °C Budapest

Nyomoz a titkosszolgálat! Mit lehet tudni?

Pénzcentrum
2006. december 6. 11:00

A rendőrséggel szorosan együttműködve a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott a banki adathalászok felderítésébe - írja a Magyar Hírlap.

Amint arról korábban beszámoltunk, az ügyfél által gyanútlanul beütött kódok segítségével a bűnözők átutalásokat kezdeményezhetnek a kliensek bankszámláiról, egy ilyen jellegű csalási kísérlethez pedig elegendő egy banki-pénzügyi műveletekhez értő szakember és egy közepesen képzett informatikus.

Az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy az adathalászok söréttel lőnek: azaz a maileket nem csak a bankok ügyfelei kapták meg, így ezek az akciók csak néhány napig élnek.

A nyomozók igazából akkor tudják megkezdeni a felderítést, amikor a csalók utalásokat kezdenek, a célszámlákat ugyanis valakinek meg kellett nyitnia. Az óvatosabbak persze külföldi bankoknál, hamis adatokkal nyitnak számlát, amivel időt nyernek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékese szerint voltak olyan ügyfelek, akik kiadták az adataikat és a bankoktól azt az információt kapták, hogy nem egy esetben próbálkoztak is hamis átutalási kísérletekkel az elkövetők. A károkról egyelőre nem kaptak adatokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?