Tudatlanság övezi a nyugdíjas éveket

Pénzcentrum
2006. november 30. 15:00

Homály települt az amerikaiak szemére a nyugdíjazás utáni "arany évek" korszakával kapcsolatban, nincsenek tisztában a saját megtakarításaik és a nyugdíjban elérhető jövedelem összefüggéseivel, legalábbis az Employee Benefit Kutatóintézet felmérése ezt támasztja alá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenleg dolgozó amerikaiak túlnyomó többsége úgy nyilatkozott, hogy bizakodó a nyugdíjas éveiben rá váró életszínvonallal kapcsolatosan. Ellentmondás feszül azonban az optimizmus és az adatok között, 52 százalékuk kevesebb, mint 50 000 dollárt (~ 9,8 millió Ft), vagy ennél kevesebbet tett félre nyugdíjas éveire.

Jack VanDerhei, a kutatás vezetője szerint az immár 16 éves múltra visszatekintő felmérés készítése során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb munkavállaló vágyai egy svájci sajthoz hasonlóak - nagyon lukasak. A legtöbben szerény nyugdíj-megtakarítást halmoztak fel, és alulbecsülték azt, hogy mekkora jövedelemre lesz szükségük idősebb éveik során. Sőt mi több akadt olyan is, aki még becslést sem tudott adni arra vonatkozóan hogy mekkora bevétel szükséges a kényelmes öregkorhoz, és volt olyan is, aki csak találgatott.

A megkérdezettek 14 százaléka szerint a jelenlegi jövedelmének kevesebb, mint 50 százaléka elégséges lesz a kényelmes nyugdíjas évek biztosításához. 36 százalékuk szerint pedig 50 és 70 százalék között voksolt. Ami bíztató, hogy 62 százalék gondolja úgy, hogy jelenlegi jövedelmének több mint 70 százalékára lesz szüksége. A tapasztalatok szerint a munkavállalók elvárásai irreálisak a munkával eltöltött évek számával kapcsolatban is.

A jelenleg dolgozók mintegy 67 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjas évei során is vállal majd munkát, így egészítve ki járulékát. Ezzel ellentétben a most nyugdíjasok csupán 27 százaléka dolgozik. Szakértők szerint a pályakezdők a bruttó keresetük 15 százalékát kívánatos félretenni. Aki később kezdi a takarékoskodást, annak magasabb megtakarítási hányadot kell elérnie.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?