Gondolkodj előre! - a nyugdíj-előtakarékosság

Pénzcentrum
2006. november 27. 12:00

A magyar nyugdíjrendszer negyedik pilléreként emlegetett idén január elsejétől lehetséges nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyitása, a cél a megtakarítások ösztönzése. A számla kondícióit szigorúan szabályozza a törvény, emellett a NYESZ számos előnnyel rendelkezik, mielőtt azonban meghoznánk befektetési döntéseinket, érdemes számba venni a hátrányokat is. 

Mi az a NYESZ?

A NYESZ-ről szóló szabályozás célja az öngondoskodás, ezen belül is a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzése, a nyugdíj-előtakarékoskodók választási lehetőségeinek bővítése, valamint a hazai tőkepiac fejlődési lehetőségeinek bővítése.


A konstrukció leginkább az Amerikában honos Individual Residual Account (IRA) megtakarítási formára hasonlít. Leglényegesebb előnye, hogy az előtakarékoskodó - vagyis az a természetes személy, aki a nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére a számlavezetővel megállapodást kötött - saját maga választhatja meg, hogy mely értékpapírba - részvény, kötvény vagy befektetési jegy - fektessék jövőbeli nyugdíját.


Nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámla (nyugdíj értékpapírszámla) a tőkepiacokról szóló törvényben szabályozott értékpapírszámlának felel meg, amely a dematerializált értékpapírról és a hozzá kapcsolódó jogokról az értékpapír-tulajdonos javára vezetett nyilvántartás. A nyugdíj-előtakarékossági letéti számla (nyugdíj letéti számla) a nyomdai úton előállított értékpapírok nyilvántartására szolgál. A nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlán (nyugdíj pénzszámla) pedig


§ az előtakarékoskodó által befizetett vagy átutalt pénz;
§ a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök hozama, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenérték;
§ az előtakarékoskodó másik számlavezetőnél vezetett nyugdíj pénzszámlájáról - a számlavezető által kiadott, az előtakarékoskodó nyugdíj pénzszámlája egyenlegéről kiállított igazolás alapján - érkező átutalás, és
§ az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által - az előtakarékoskodó javára - átutalt előtakarékossági támogatás kerülhet jóváírásra.

A számla nyitása

NYESZ vezetésére vonatkozó megállapodást a törvény szerint az a természetes személy köthet, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5 ezer forint befizetést teljesít a nyugdíj pénzszámlára, valamint legalább 3 évvel a nyugdíjazás előtt áll. A számlavezetésre vonatkozó megállapodás kizárólag írásban köthető. Nyugdíj pénzszámla nyitása kizárólag nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt történhet. Nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla nyitása pedig kizárólag nyugdíj pénzszámla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt köthető.


A nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére vonatkozó megállapodás megkötését megelőzően a befektetési szolgáltató - a tőkepiaci törvény szerinti kötelezettségein felül - tájékoztatást ad az általa kínált befektetési eszközök, befektetési szolgáltatások és kiegészítő befektetési szolgáltatások köréről.

Hol, mennyiért?

Hogy hol nyithatunk nyugdíj-előtakarékossági számlát, arról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján tájékozódhatunk, ugyanis ott olvasható a számlavezetésre jogosult hitelintézetek és befektetési vállalkozások listája.

A törvény alapján felszámítható díjak a következők:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


§ számlavezetésért előtakarékoskodóként az előtakarékoskodó NYESZ-számláin jóváírt éves átlagos állomány maximum 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint díj számítható fel;
§ az adott megbízás alapján végrehajtott ügylet után a számlavezető a bankszámla, az értékpapírszámla és/vagy az értékpapír letéti számla terhére teljesített ügyletek után felszámított díjakkal egyező díjat számíthat fel;
§ minden, a nyugdíj pénzszámlára való befizetést követő első befektetési eszköz vételére vonatkozó ügylet díjmentes.

Hogyan lehet megszüntetni?

Az előtakarékossági-számlák kizárólag írásban mondhatók fel, a számlát felmondhatja a számlavezető és az előtakarékoskodó is. Megszüntetéskor kérhető a számlán jóváírt eszközök


§ másik számlavezető által vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlára való transzferálása;
§ az előtakarékoskodó által meghatározott időpontban (de legkésőbb a felmondás után 30 napon belül) történő értékesítése, s ennek kifizetése.
§ Kérhető továbbá a NYESZ-számlák átalakítása ügyfélszámlává, bankszámlává, értékpapírszámlává és/vagy értékpapír letéti számlává, vagy a NYESZ-számlák állományának átvezetése ügyfélszámlára, értékpapírszámlára és/vagy letéti értékpapír letéti számlára.

Előnyök, hátrányok

A NYESZ legtöbbet hirdetett előnye, hogy az előtakarékoskodó maga hozhatja meg befektetési döntéseit részvények, kötvények és befektetési jegyek tekintetében. Ugyanakkor ez egyben hátrány is, mivel a kockázatkezelésben szerepet játszó határidős, illetve opciós ügyletek nem köthetőek. Az előtakarékoskodó csupán a hazai, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban kibocsátott értékpapírokra vonatkozó ügyletekre adhat megbízást. A számlákon lévő megtakarítás örökölhető.

A NYESZ nyitásával adókedvezmények is igénybe vehetőek, mégpedig a számlára befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint visszatéríthető (annak, aki 2020. január 1. előtt betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt 130 ezer forint). A szeptembertől életbe lépő árfolyamnyereség-adó nem vonatkozik a nyugdíj-előtakarékossági számlára (amennyiben több NYESZ-szel rendelkezik az előtakarékoskodó, abban az esetben csupán egy számla mentesül ez alól az adófizetési kötelezettség alól).

Amennyiben az előtakarékoskodó még azelőtt kíván hozzáférni a számlán lévő összeghez, mielőtt a kifizetés nyugdíjnak minősülne (nyugdíjnak minősül, ha az előtakarékoskodó nyugdíjjogosult, és legalább 3 adóév eltelt a számlanyitás óta)
§ a kifizetés adóévében adókedvezmény nem vehető igénybe;
§ a korábban kapott adókedvezményt, melyet jóváírtak számláján, 20 százalékkal megnövelt mértékben be kell vallania és fizetnie.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM