15 °C Budapest

Gondolkodj előre! - a nyugdíj-előtakarékosság

Pénzcentrum
2006. november 27. 12:00

A magyar nyugdíjrendszer negyedik pilléreként emlegetett idén január elsejétől lehetséges nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyitása, a cél a megtakarítások ösztönzése. A számla kondícióit szigorúan szabályozza a törvény, emellett a NYESZ számos előnnyel rendelkezik, mielőtt azonban meghoznánk befektetési döntéseinket, érdemes számba venni a hátrányokat is. 

Mi az a NYESZ?

A NYESZ-ről szóló szabályozás célja az öngondoskodás, ezen belül is a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzése, a nyugdíj-előtakarékoskodók választási lehetőségeinek bővítése, valamint a hazai tőkepiac fejlődési lehetőségeinek bővítése.


A konstrukció leginkább az Amerikában honos Individual Residual Account (IRA) megtakarítási formára hasonlít. Leglényegesebb előnye, hogy az előtakarékoskodó - vagyis az a természetes személy, aki a nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére a számlavezetővel megállapodást kötött - saját maga választhatja meg, hogy mely értékpapírba - részvény, kötvény vagy befektetési jegy - fektessék jövőbeli nyugdíját.


Nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámla (nyugdíj értékpapírszámla) a tőkepiacokról szóló törvényben szabályozott értékpapírszámlának felel meg, amely a dematerializált értékpapírról és a hozzá kapcsolódó jogokról az értékpapír-tulajdonos javára vezetett nyilvántartás. A nyugdíj-előtakarékossági letéti számla (nyugdíj letéti számla) a nyomdai úton előállított értékpapírok nyilvántartására szolgál. A nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlán (nyugdíj pénzszámla) pedig


§ az előtakarékoskodó által befizetett vagy átutalt pénz;
§ a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök hozama, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenérték;
§ az előtakarékoskodó másik számlavezetőnél vezetett nyugdíj pénzszámlájáról - a számlavezető által kiadott, az előtakarékoskodó nyugdíj pénzszámlája egyenlegéről kiállított igazolás alapján - érkező átutalás, és
§ az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által - az előtakarékoskodó javára - átutalt előtakarékossági támogatás kerülhet jóváírásra.

A számla nyitása

NYESZ vezetésére vonatkozó megállapodást a törvény szerint az a természetes személy köthet, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5 ezer forint befizetést teljesít a nyugdíj pénzszámlára, valamint legalább 3 évvel a nyugdíjazás előtt áll. A számlavezetésre vonatkozó megállapodás kizárólag írásban köthető. Nyugdíj pénzszámla nyitása kizárólag nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt történhet. Nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla nyitása pedig kizárólag nyugdíj pénzszámla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt köthető.


A nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére vonatkozó megállapodás megkötését megelőzően a befektetési szolgáltató - a tőkepiaci törvény szerinti kötelezettségein felül - tájékoztatást ad az általa kínált befektetési eszközök, befektetési szolgáltatások és kiegészítő befektetési szolgáltatások köréről.

Hol, mennyiért?

Hogy hol nyithatunk nyugdíj-előtakarékossági számlát, arról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján tájékozódhatunk, ugyanis ott olvasható a számlavezetésre jogosult hitelintézetek és befektetési vállalkozások listája.

A törvény alapján felszámítható díjak a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


§ számlavezetésért előtakarékoskodóként az előtakarékoskodó NYESZ-számláin jóváírt éves átlagos állomány maximum 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint díj számítható fel;
§ az adott megbízás alapján végrehajtott ügylet után a számlavezető a bankszámla, az értékpapírszámla és/vagy az értékpapír letéti számla terhére teljesített ügyletek után felszámított díjakkal egyező díjat számíthat fel;
§ minden, a nyugdíj pénzszámlára való befizetést követő első befektetési eszköz vételére vonatkozó ügylet díjmentes.

Hogyan lehet megszüntetni?

Az előtakarékossági-számlák kizárólag írásban mondhatók fel, a számlát felmondhatja a számlavezető és az előtakarékoskodó is. Megszüntetéskor kérhető a számlán jóváírt eszközök


§ másik számlavezető által vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlára való transzferálása;
§ az előtakarékoskodó által meghatározott időpontban (de legkésőbb a felmondás után 30 napon belül) történő értékesítése, s ennek kifizetése.
§ Kérhető továbbá a NYESZ-számlák átalakítása ügyfélszámlává, bankszámlává, értékpapírszámlává és/vagy értékpapír letéti számlává, vagy a NYESZ-számlák állományának átvezetése ügyfélszámlára, értékpapírszámlára és/vagy letéti értékpapír letéti számlára.

Előnyök, hátrányok

A NYESZ legtöbbet hirdetett előnye, hogy az előtakarékoskodó maga hozhatja meg befektetési döntéseit részvények, kötvények és befektetési jegyek tekintetében. Ugyanakkor ez egyben hátrány is, mivel a kockázatkezelésben szerepet játszó határidős, illetve opciós ügyletek nem köthetőek. Az előtakarékoskodó csupán a hazai, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban kibocsátott értékpapírokra vonatkozó ügyletekre adhat megbízást. A számlákon lévő megtakarítás örökölhető.

A NYESZ nyitásával adókedvezmények is igénybe vehetőek, mégpedig a számlára befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint visszatéríthető (annak, aki 2020. január 1. előtt betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt 130 ezer forint). A szeptembertől életbe lépő árfolyamnyereség-adó nem vonatkozik a nyugdíj-előtakarékossági számlára (amennyiben több NYESZ-szel rendelkezik az előtakarékoskodó, abban az esetben csupán egy számla mentesül ez alól az adófizetési kötelezettség alól).

Amennyiben az előtakarékoskodó még azelőtt kíván hozzáférni a számlán lévő összeghez, mielőtt a kifizetés nyugdíjnak minősülne (nyugdíjnak minősül, ha az előtakarékoskodó nyugdíjjogosult, és legalább 3 adóév eltelt a számlanyitás óta)
§ a kifizetés adóévében adókedvezmény nem vehető igénybe;
§ a korábban kapott adókedvezményt, melyet jóváírtak számláján, 20 százalékkal megnövelt mértékben be kell vallania és fizetnie.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem