27 °C Budapest

Gondolkodj előre! - a nyugdíj-előtakarékosság

Pénzcentrum
2006. november 27. 12:00

A magyar nyugdíjrendszer negyedik pilléreként emlegetett idén január elsejétől lehetséges nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyitása, a cél a megtakarítások ösztönzése. A számla kondícióit szigorúan szabályozza a törvény, emellett a NYESZ számos előnnyel rendelkezik, mielőtt azonban meghoznánk befektetési döntéseinket, érdemes számba venni a hátrányokat is. 

Mi az a NYESZ?

A NYESZ-ről szóló szabályozás célja az öngondoskodás, ezen belül is a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzése, a nyugdíj-előtakarékoskodók választási lehetőségeinek bővítése, valamint a hazai tőkepiac fejlődési lehetőségeinek bővítése.


A konstrukció leginkább az Amerikában honos Individual Residual Account (IRA) megtakarítási formára hasonlít. Leglényegesebb előnye, hogy az előtakarékoskodó - vagyis az a természetes személy, aki a nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére a számlavezetővel megállapodást kötött - saját maga választhatja meg, hogy mely értékpapírba - részvény, kötvény vagy befektetési jegy - fektessék jövőbeli nyugdíját.


Nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámla (nyugdíj értékpapírszámla) a tőkepiacokról szóló törvényben szabályozott értékpapírszámlának felel meg, amely a dematerializált értékpapírról és a hozzá kapcsolódó jogokról az értékpapír-tulajdonos javára vezetett nyilvántartás. A nyugdíj-előtakarékossági letéti számla (nyugdíj letéti számla) a nyomdai úton előállított értékpapírok nyilvántartására szolgál. A nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlán (nyugdíj pénzszámla) pedig


§ az előtakarékoskodó által befizetett vagy átutalt pénz;
§ a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök hozama, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenérték;
§ az előtakarékoskodó másik számlavezetőnél vezetett nyugdíj pénzszámlájáról - a számlavezető által kiadott, az előtakarékoskodó nyugdíj pénzszámlája egyenlegéről kiállított igazolás alapján - érkező átutalás, és
§ az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által - az előtakarékoskodó javára - átutalt előtakarékossági támogatás kerülhet jóváírásra.

A számla nyitása

NYESZ vezetésére vonatkozó megállapodást a törvény szerint az a természetes személy köthet, aki a számlanyitással egyidejűleg legalább 5 ezer forint befizetést teljesít a nyugdíj pénzszámlára, valamint legalább 3 évvel a nyugdíjazás előtt áll. A számlavezetésre vonatkozó megállapodás kizárólag írásban köthető. Nyugdíj pénzszámla nyitása kizárólag nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt történhet. Nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számla nyitása pedig kizárólag nyugdíj pénzszámla vezetésére vonatkozó megállapodással együtt köthető.


A nyugdíj-előtakarékossági számlák vezetésére vonatkozó megállapodás megkötését megelőzően a befektetési szolgáltató - a tőkepiaci törvény szerinti kötelezettségein felül - tájékoztatást ad az általa kínált befektetési eszközök, befektetési szolgáltatások és kiegészítő befektetési szolgáltatások köréről.

Hol, mennyiért?

Hogy hol nyithatunk nyugdíj-előtakarékossági számlát, arról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján tájékozódhatunk, ugyanis ott olvasható a számlavezetésre jogosult hitelintézetek és befektetési vállalkozások listája.

A törvény alapján felszámítható díjak a következők:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


§ számlavezetésért előtakarékoskodóként az előtakarékoskodó NYESZ-számláin jóváírt éves átlagos állomány maximum 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint díj számítható fel;
§ az adott megbízás alapján végrehajtott ügylet után a számlavezető a bankszámla, az értékpapírszámla és/vagy az értékpapír letéti számla terhére teljesített ügyletek után felszámított díjakkal egyező díjat számíthat fel;
§ minden, a nyugdíj pénzszámlára való befizetést követő első befektetési eszköz vételére vonatkozó ügylet díjmentes.

Hogyan lehet megszüntetni?

Az előtakarékossági-számlák kizárólag írásban mondhatók fel, a számlát felmondhatja a számlavezető és az előtakarékoskodó is. Megszüntetéskor kérhető a számlán jóváírt eszközök


§ másik számlavezető által vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlára való transzferálása;
§ az előtakarékoskodó által meghatározott időpontban (de legkésőbb a felmondás után 30 napon belül) történő értékesítése, s ennek kifizetése.
§ Kérhető továbbá a NYESZ-számlák átalakítása ügyfélszámlává, bankszámlává, értékpapírszámlává és/vagy értékpapír letéti számlává, vagy a NYESZ-számlák állományának átvezetése ügyfélszámlára, értékpapírszámlára és/vagy letéti értékpapír letéti számlára.

Előnyök, hátrányok

A NYESZ legtöbbet hirdetett előnye, hogy az előtakarékoskodó maga hozhatja meg befektetési döntéseit részvények, kötvények és befektetési jegyek tekintetében. Ugyanakkor ez egyben hátrány is, mivel a kockázatkezelésben szerepet játszó határidős, illetve opciós ügyletek nem köthetőek. Az előtakarékoskodó csupán a hazai, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban kibocsátott értékpapírokra vonatkozó ügyletekre adhat megbízást. A számlákon lévő megtakarítás örökölhető.

A NYESZ nyitásával adókedvezmények is igénybe vehetőek, mégpedig a számlára befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint visszatéríthető (annak, aki 2020. január 1. előtt betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt 130 ezer forint). A szeptembertől életbe lépő árfolyamnyereség-adó nem vonatkozik a nyugdíj-előtakarékossági számlára (amennyiben több NYESZ-szel rendelkezik az előtakarékoskodó, abban az esetben csupán egy számla mentesül ez alól az adófizetési kötelezettség alól).

Amennyiben az előtakarékoskodó még azelőtt kíván hozzáférni a számlán lévő összeghez, mielőtt a kifizetés nyugdíjnak minősülne (nyugdíjnak minősül, ha az előtakarékoskodó nyugdíjjogosult, és legalább 3 adóév eltelt a számlanyitás óta)
§ a kifizetés adóévében adókedvezmény nem vehető igénybe;
§ a korábban kapott adókedvezményt, melyet jóváírtak számláján, 20 százalékkal megnövelt mértékben be kell vallania és fizetnie.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?