4 °C Budapest

Sok pénz kell a bomba üzlethez? - Tombol a láz!

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 15:00

Az igazán vagyonos befektetők világszerte igyekeznek minél több eszközosztályba szétteríteni portfoliójukat, a részvények és kötvények mellett így egyre inkább érdeklődnek az ezen befektetésekkel kevésbé korreláló alternatívák iránt. A korábban bemutatott területek (bor, gyémánt, arany) mellett ebbe a kategóriába tartozik a műkincspiac is. Ebben a szegmensben a befektetés mindenképpen szakértelmet igényel, az igazán vagyonos kincsvadászokat azonban készséggel segítik a bankok. Lássuk, mit érdemes tudni erről az extrém befektetési területről!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A műkincs, mint befektetés

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a műkincspiaci tárgyak, és azon belül a kortársművészeti alkotások. A pénzintézetek igyekeznek befektetési tanácsokkal segíteni igencsak tehetős klienseiket, így private banking szolgáltatásaik keretében hasznosabbnál hasznosabb információkkal és tanácsokkal látják el őket.

Az Amerikai Egyesült Államokban olyannyira virágzik ez az üzletág, hogy például a Citigroup Inc. 2000 óta megduplázta azon tanácsadóinak számát, akik az műkincsbefektetőket látják el hasznos, és aktuális tanácsokkal. A bankláncolat már ékszerszakértőt is alkalmaz, aki abban segít, hogy antik brossoktól igazgyöngysorokig mit érdemes eladni és megvásárolni.

Ha ilyen irányú művészeti felsőfokú végzettséggel nem is rendelkeznek az ügyintézők, abban biztosak lehetünk, hogy folyamatosan tájékozódnak az aktuális trendekről múzeumokból és folyóiratokból, tehát jártasak a témában.

A megnövekedett kereslet a műkincsek iránt főleg annak tudható be, hogy az aukciókon egyre drágábban lehet alkotásokat megvásárolni, azon belül is leginkább a kortárs művészet képei és festményei örvendhetnek a legnagyobb népszerűségnek. A Mei Moses művészeti alkotások indexe az aukciós eladások alapján 14,52 százalékos áremelkedést mutat. Ehhez képest a Standard&Poor's 500-as részvények csupán 5 százalékos hozammal büszkélkedhetnek az elmúlt év távlatában.

A művészeti alkotások világpiaci ára 2001 óta rohamosan nő a tengerentúlon és az Egyesült Királyságban, ám Franciaországban korántsem örvend akkora népszerűségnek, ott az árak stagnálnak, így francia földön a jelen helyzetet figyelembe véve érdemes más befektetési alternatívák után nézni.

                             Forrás: Artprice

 


Az árakhoz képest azonban korántsem mondhatjuk, hogy Franciaországban alábbhagyott volna művészeti befektetések iránti vágy, hiszen a 2005-ös évi aukciós házak bevételeit vizsgálva a francia befektetők igencsak aktívnak mondhatók ezen a piacon, a 6,6 százalékos világrészesedésükkel.


A művészeti kategóriák vizsgálatát figyelembe véve még mindig a festménypiac mondható a legnépszerűbbnek, 72,4 százalékkal. Ezt az rajzok-aquarellek, a szobrok és fotók követik.

 


A legnépszerűbbek és legsikeresebbek

Potenciális hátulütőkkel is rendelkezik a műkincspiac az előnyökkel szemben. Ez annak köszönhető, hogy a tárgyak értékei a művészek felkapottságától és egyéb tényezőktől függnek, mint például az adott történelmi korszak népszerűsége, az alkotás stílusa, illetve az adott műkincs értéke a művész portfoliójában. Továbbá a műkincs nem biztosít folyamatos és tervezhető bevételt, mint a kötvények. Ezen kívül plusz költségekkel is számolnunk kell, ha műkincseket birtoklunk, mint biztosítás és értékbecslési díj, valamint akkor is, ha értékesíteni szeretnénk a befektetésünket -szállítási és aukciós díjak.

Ügyvédek és tanácsadó cégek szerint azonban nem árt, ha tájékozódunk a piaci helyzetről azelőtt, mielőtt egy irreális ajánlatot készülünk tenni, hogy mindenképp mi szerezhessük meg az áhított és nagyon is értékesnek talált műkincset, mely majd vagy vagyonunkat gyarapítja vagy presztízsértékkel szolgál.

Nemcsak a tengerentúlon, hanem hazánkban is számos bank ajánlatai közül választhatunk, és megfelelő vagyoni helyzet esetén lehetőség van arra, hogy private banking szolgáltatást vegyünk igénybe. Ennek keretében a gazdag befektetőket fontos tanácsokkal látják el a bank alkalmazottjai, és tájékoztatják őket arról, hogy milyen befektetési alternatívák léteznek, és melyek hozzák a legnagyobb jelenleg várható hozamot.

A világon a legkeresettebb művészeket egy táblázatban foglaltuk össze. Az 'örök kedvenc' még mindig Pablo Picasso, aki már évek óta vezeti az aukciós bevételi listát. A második és harmadik hely sem okozott meglepetést az érdekeltek számára: a második helyen álló Andy Warhol 21 százalékos értéknövekedést jegyezhet, a harmadik helyen álló Claude Monet keresettségét illetően azonban gyenge visszaesést tapasztalnak a szakértők.

A top 10-es ajánlatok között olyan világhíres halhatatlan művészek alkotásaival találkozunk, akik műveiért a lelkes befektetők a több milliós, akár 10 millió dollárt is meghaladó összeget voltak hajlandók kifizetni. Az összegeket forintban és dollárban is közzé tesszük.


 


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?