6 °C Budapest

Aranyló profit - Mit kell tenned?

Pénzcentrum
2006. május 10. 08:30

Felfigyeltél az arany árának szárnyalására és nem csak meglévő ékszereid vélt vagy valós felértékelődésén keresztül szeretnéd kivenni a részed a drágulásból? Jó lenne keresni is az áremelkedésen, de nem tudod, mit is kell ehhez tenned? A következőkben áttekintjük, miként profitálhatunk magánbefektetőként az arany felértékelődéséből, azaz hogyan szerezhetünk arany-kitettséget.



Gyémántot kell venni? - Egy atombiztos befektetés...

Borban a profit? - Érdemes lehet ügyeskedni!

Már a lehetőségek boncolgatása előtt fontos leszögezni, hogy az arany esetében nem éppen kockázatmentes befektetésről van szó, az árfolyam meglehetősen volatilisan változik. A befektetést elsősorban hosszabb távra éri meg fontolóra venni, hiszen a 25 éves csúcs közelében tartózkodó árfolyam ellenére a legtöbb elemző 2-3 éves időtávon 800 dollár feletti kurzust is elképzelhetőnek tart.

Ki kell persze emelni, hogy a dollárban jegyzett aranyár független a hazai gazdasági problémáktól és a poltikai kockázatoktól, így egyfajta biztos befektetésnek is tekinthető. Nem szabad elfelejteni, hogy az arany árfolyamát elsősorban a geopolitikai bizonytalanságok, az infláció és a kamatkörnyezet befolyásolják. (Jellemzően a részvénypiaci optimizmus időszakában az arany ára csökkenni szokott, a tőzsde esésekor azonban a menekülő befektetők rátalálnak a nemesfémre, ami jótékony hatással van az árra.)

Nézzük, hogyan vásárolhatunk!

Az aranyra gondolva a legtöbben az ékszerek mellett rögtön az aranytömbre asszociálnak. Hazánkban is adott a lehetőség, hogy az aranyat fizikai valójában is birtokolni akaró befektetők aranytömböt vegyenek. A BÁV 2004 decembere óta árul aranytéglákat: egy, illetve fél unciás kivitelben. Az eladási árak mindig alkalmazkodnak a világpiaci aranyárhoz és a forint-dollár kurzushoz. Érdemes megemlíteni, hogy a vételi és eladási ár közötti szakadék a BÁV-nál meglehetősen széles, de korántsem ez az egyetlen negatívum az aranytömb esetében:

· A birtokunkban lévő aranytömb feloszthatatlan, tehát csak egyben tudjuk értékesíteni.
· A tárolás komoly biztonsági aggodalmat jelent, vagy a BÁV szolgáltatását vesszük igénybe, díjfizetés ellenében.

Mindent összevetve elmondható, hogy nemzetközi szinten is a forgalom kis százalékát generálják a magánbefektetők, inkább központi bankok és kormányok kereskednek aranyrudakkal. Lépjünk tovább!

Arany helyett részvényt?

Logikusnak tűnik a lehetőség, hogy arany helyett aranybányász cégek részvényeibe fektessünk. Mielőtt azonban elkeseredésre, vagy éppen örömre adna okot, hogy az árfolyam a várakozásainkkal ellentétben nem mozog szorosan együtt az arany árával, érdemes leszögezni, hogy a cégek igyekeznek csökkenteni kockázataikat, így határidős ügyletek keretében évekre előre fix áron értékesítik az aranyat. A bányarészvények egyébként is a kockázatosabb befektetések körébe tartoznak.

Kicsit óvatosabban...

Aki nem szeretne rögtön fejest ugrani a piacba, az elgondolkodhat az alapokba történő befektetésen, mely nagyobb lefedettséget és kisebb kockázatot biztosít, mint az egyedi részvény kiválasztása. Érdekes lehetőséget kínál a Merrill Lynch World Gold Fund-ja, mely nem közvetlenül aranyat, hanem aranytermelő vállalatok részvényeit tartalmazza.

Már a BÉT-en is...

Április 20-tól már a Budapesti Értéktőzsdén is lehetőség nyílik aranylázunk kiélésére: a tőzsdén egy kilós, dollárban jegyzett aranytömbök vásárlására nyílik majd lehetőség. A befektetők ebben az esetben választhatnak, hogy kérnek-e fizikai szállítást is, vagy megelégszenek a tudattal, hogy a vásárlás pillanatától aranytulajdonosok. (A szállítás persze külön díj ellenében valósulhat meg.)

Összességében láthatjuk, hogy ha gondolatban tovább tudunk lépni a szatyorba bedobható aranytömbnél, akkor találhatunk számunkra megfelelő kockázati szintű aranybefektetési lehetőséget. A nagyobb kérdés inkább az, hogy hiszünk-e a szakértőknek és bízunk-e az arany további drágulásában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem