7 °C Budapest

Aranyló profit - Mit kell tenned?

Pénzcentrum
2006. május 10. 08:30

Felfigyeltél az arany árának szárnyalására és nem csak meglévő ékszereid vélt vagy valós felértékelődésén keresztül szeretnéd kivenni a részed a drágulásból? Jó lenne keresni is az áremelkedésen, de nem tudod, mit is kell ehhez tenned? A következőkben áttekintjük, miként profitálhatunk magánbefektetőként az arany felértékelődéséből, azaz hogyan szerezhetünk arany-kitettséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Gyémántot kell venni? - Egy atombiztos befektetés...

Borban a profit? - Érdemes lehet ügyeskedni!

Már a lehetőségek boncolgatása előtt fontos leszögezni, hogy az arany esetében nem éppen kockázatmentes befektetésről van szó, az árfolyam meglehetősen volatilisan változik. A befektetést elsősorban hosszabb távra éri meg fontolóra venni, hiszen a 25 éves csúcs közelében tartózkodó árfolyam ellenére a legtöbb elemző 2-3 éves időtávon 800 dollár feletti kurzust is elképzelhetőnek tart.

Ki kell persze emelni, hogy a dollárban jegyzett aranyár független a hazai gazdasági problémáktól és a poltikai kockázatoktól, így egyfajta biztos befektetésnek is tekinthető. Nem szabad elfelejteni, hogy az arany árfolyamát elsősorban a geopolitikai bizonytalanságok, az infláció és a kamatkörnyezet befolyásolják. (Jellemzően a részvénypiaci optimizmus időszakában az arany ára csökkenni szokott, a tőzsde esésekor azonban a menekülő befektetők rátalálnak a nemesfémre, ami jótékony hatással van az árra.)

Nézzük, hogyan vásárolhatunk!

Az aranyra gondolva a legtöbben az ékszerek mellett rögtön az aranytömbre asszociálnak. Hazánkban is adott a lehetőség, hogy az aranyat fizikai valójában is birtokolni akaró befektetők aranytömböt vegyenek. A BÁV 2004 decembere óta árul aranytéglákat: egy, illetve fél unciás kivitelben. Az eladási árak mindig alkalmazkodnak a világpiaci aranyárhoz és a forint-dollár kurzushoz. Érdemes megemlíteni, hogy a vételi és eladási ár közötti szakadék a BÁV-nál meglehetősen széles, de korántsem ez az egyetlen negatívum az aranytömb esetében:

· A birtokunkban lévő aranytömb feloszthatatlan, tehát csak egyben tudjuk értékesíteni.
· A tárolás komoly biztonsági aggodalmat jelent, vagy a BÁV szolgáltatását vesszük igénybe, díjfizetés ellenében.

Mindent összevetve elmondható, hogy nemzetközi szinten is a forgalom kis százalékát generálják a magánbefektetők, inkább központi bankok és kormányok kereskednek aranyrudakkal. Lépjünk tovább!

Arany helyett részvényt?

Logikusnak tűnik a lehetőség, hogy arany helyett aranybányász cégek részvényeibe fektessünk. Mielőtt azonban elkeseredésre, vagy éppen örömre adna okot, hogy az árfolyam a várakozásainkkal ellentétben nem mozog szorosan együtt az arany árával, érdemes leszögezni, hogy a cégek igyekeznek csökkenteni kockázataikat, így határidős ügyletek keretében évekre előre fix áron értékesítik az aranyat. A bányarészvények egyébként is a kockázatosabb befektetések körébe tartoznak.

Kicsit óvatosabban...

Aki nem szeretne rögtön fejest ugrani a piacba, az elgondolkodhat az alapokba történő befektetésen, mely nagyobb lefedettséget és kisebb kockázatot biztosít, mint az egyedi részvény kiválasztása. Érdekes lehetőséget kínál a Merrill Lynch World Gold Fund-ja, mely nem közvetlenül aranyat, hanem aranytermelő vállalatok részvényeit tartalmazza.

Már a BÉT-en is...

Április 20-tól már a Budapesti Értéktőzsdén is lehetőség nyílik aranylázunk kiélésére: a tőzsdén egy kilós, dollárban jegyzett aranytömbök vásárlására nyílik majd lehetőség. A befektetők ebben az esetben választhatnak, hogy kérnek-e fizikai szállítást is, vagy megelégszenek a tudattal, hogy a vásárlás pillanatától aranytulajdonosok. (A szállítás persze külön díj ellenében valósulhat meg.)

Összességében láthatjuk, hogy ha gondolatban tovább tudunk lépni a szatyorba bedobható aranytömbnél, akkor találhatunk számunkra megfelelő kockázati szintű aranybefektetési lehetőséget. A nagyobb kérdés inkább az, hogy hiszünk-e a szakértőknek és bízunk-e az arany további drágulásában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?