Évi 20%-os hozam? - Szüretre fel!

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 12:00

Megszagolni, megízlelni, kiköpni. Erről szólt eddig a minőségi borászat nyersen fogalmazva. A mai piacon a bor illata a pénz szagával keveredik, mert az utóbbi években megjelent egy új, extrém befektetési forma: a borászat. Azon belül is a borokkal való kereskedés hasonló módszer alapján, mintha csak részvényeket adnánk, illetve vennénk.

Megszagolni, megízlelni, kiköpni. Erről szólt eddig a minőségi borászat nyersen fogalmazva. A mai piacon a bor illata a pénz szagával keveredik, mert az utóbbi években megjelent egy új, extrém befektetési forma: a borászat. Azon belül is a borokkal való kereskedés hasonló módszer alapján, mintha csak részvényeket adnánk, illetve vennénk.

A befektetők egy része új módszerrel rukkolt elő a diverzifikációt illetően: a legújabb divat az, hogy borba fektetik be a pénzüket az üzletemberek, csakúgy mintha részvényekről lenne szó. Az egyre nagyobb teret nyerő üzlet Londonból indult 2000-ben. Akkor még nem volt olyan népszerű az elektronikus borkereskedelem, mint manapság. Anthony Maxwell, a London International Vintners Exchange munkatársa szerint ma már össze sem hasonlítható a piac a korábbi években tapasztaltakkal. Régen az volt a jellemző, hogy csak egy igen kis piaci szegmens volt érdekelt a bor-befektetésekben. Mára már minden megváltozott, és a tavalyi éves áruforgalom elérte a 18 millió dollárt, azaz kicsivel több, mint 3,8 milliárd forintot.

Soha nem látott érdeklődésnek örvend a borászat, ezt mutatja az az index is, miszerint 40-45%-os áremelkedés észlelhető a borok árait illetően. 'Vannak olyan palackok, amelyek 50000 fontért kelnek el, de léteznek olyanok is, amelyeket már 100 fontért szerezhetünk meg' -nyilatkozta Maxwell. Az árak minden esetben a borok minőségétől és évjáratától függnek.

Vannak azonban olyan borok is, amelyek nem idősek, mégis többe kerülnek, mint egyes korábbi társaik. Az értékeket a kereslet nagyban befolyásolja, vegyük például a 2005-ös évi Bordeaux-i borokat, melyek ára soha nem látott rekordot döntött meg a piaci bemutatást követően. A rohamos befektetési vágyat az indokolta, hogy tavaly nyáron nem volt se nagy hőség, sem nagy esőzés. Az időjárás gyakorlatilag majdnem elérte tökéletesnek megfelelő szintet, így a befektetők látva a jó híreket, a jövőbeli értékét nézve a bornak mindenképp el szerettek volna raktározni belőle.

Ezek nem olyan 'egyszerű' befektetések, mint a részvények. A borok presztízs-értékkel bírnak, és olyan luxus befektetésként tartják számon, mint például a festményeket. Abban különbözik továbbá a pénzügyi papíroktól, hogy nem jár utána osztalék. Hasonló elven működik, mintha ingatlanokat birtokolnánk.

Létezik ebből is befektetési alap, ami arra szolgál, hogy teljes kényelemben élvezhessük a hozamvadászatot, anélkül, hogy az árak után szaladgálnánk, vagy éppen kisujjunkat kellene mozdítanunk. A Vintage Wine Fund olyan Cayman-szigeteken működő angol cég, ahol a már korábban említett módon lehet kereskedni. A jelenlegi adatok szerint, most kapaszkodjunk meg, több mint 20%-os éves hozam jellemzi a befektetéseket.

A legkedveltebb és legnépszerűbb kereskedési tárgyak közé a francia bordeaux-i, burgundiai, champagne-i vagy az olasz toszkán, piemonti, illetve portugál borokat lehet sorolni. És hogy mennyi is az annyi? A cikk végén található táblázatban összefoglaltuk néhány luxus bor árát, amit az internetes honlap, a Vintage Wine Fund ajánl.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A borkereskedelem nem a legolcsóbb befektetések közé tartozik. A befektetési alapok talán még drágábbnak mondhatóak, mintha részvények módjára kereskednénk a bor-fajtákkal, hiszen a honlap által megállapított minimális befektetés nagysága 100,000 euró.

A minőségi borok piacát a Liv-ex 100 indexszel jellemezhetjük, mely 100 minőségi borból összeállított portfolió. Alakulását az alábbi grafikon mutatja:

Az indexben nem azonos százalékban szerepelnek a jobbnál jobb borok, arányuk a következőképpen alakul:


Utoljára pedig tekintsük tehát meg az eladási és vételi árát néhány kiváló bornak, amibe akár azonnal be is fektethetünk, ha ellátogatunk az internetes oldalakra. Lehetőség van arra, hogy a borokat ne palackokban, hanem 9 literes kiszerelésekben szerezzük be. Annyit még meg kell jegyeznünk, hogy nem csekély haszna van a bor-"részvényekkel" foglalkozó cégeknek: az eladási és vételi ár között a palackok esetében akár 400 font különbség is lehet, ami azt jelenti, hogy üveg boronként a szolgáltatónak akár 160 ezer forintos, azaz 15%-os haszonra tehet szert. Érzékelhető a különbség továbbá a 2000-es év után gyártott, és az 1980-as évekbeli borok között.


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm