3 °C Budapest

Évi 20%-os hozam? - Szüretre fel!

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 12:00

Megszagolni, megízlelni, kiköpni. Erről szólt eddig a minőségi borászat nyersen fogalmazva. A mai piacon a bor illata a pénz szagával keveredik, mert az utóbbi években megjelent egy új, extrém befektetési forma: a borászat. Azon belül is a borokkal való kereskedés hasonló módszer alapján, mintha csak részvényeket adnánk, illetve vennénk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megszagolni, megízlelni, kiköpni. Erről szólt eddig a minőségi borászat nyersen fogalmazva. A mai piacon a bor illata a pénz szagával keveredik, mert az utóbbi években megjelent egy új, extrém befektetési forma: a borászat. Azon belül is a borokkal való kereskedés hasonló módszer alapján, mintha csak részvényeket adnánk, illetve vennénk.

A befektetők egy része új módszerrel rukkolt elő a diverzifikációt illetően: a legújabb divat az, hogy borba fektetik be a pénzüket az üzletemberek, csakúgy mintha részvényekről lenne szó. Az egyre nagyobb teret nyerő üzlet Londonból indult 2000-ben. Akkor még nem volt olyan népszerű az elektronikus borkereskedelem, mint manapság. Anthony Maxwell, a London International Vintners Exchange munkatársa szerint ma már össze sem hasonlítható a piac a korábbi években tapasztaltakkal. Régen az volt a jellemző, hogy csak egy igen kis piaci szegmens volt érdekelt a bor-befektetésekben. Mára már minden megváltozott, és a tavalyi éves áruforgalom elérte a 18 millió dollárt, azaz kicsivel több, mint 3,8 milliárd forintot.

Soha nem látott érdeklődésnek örvend a borászat, ezt mutatja az az index is, miszerint 40-45%-os áremelkedés észlelhető a borok árait illetően. 'Vannak olyan palackok, amelyek 50000 fontért kelnek el, de léteznek olyanok is, amelyeket már 100 fontért szerezhetünk meg' -nyilatkozta Maxwell. Az árak minden esetben a borok minőségétől és évjáratától függnek.

Vannak azonban olyan borok is, amelyek nem idősek, mégis többe kerülnek, mint egyes korábbi társaik. Az értékeket a kereslet nagyban befolyásolja, vegyük például a 2005-ös évi Bordeaux-i borokat, melyek ára soha nem látott rekordot döntött meg a piaci bemutatást követően. A rohamos befektetési vágyat az indokolta, hogy tavaly nyáron nem volt se nagy hőség, sem nagy esőzés. Az időjárás gyakorlatilag majdnem elérte tökéletesnek megfelelő szintet, így a befektetők látva a jó híreket, a jövőbeli értékét nézve a bornak mindenképp el szerettek volna raktározni belőle.

Ezek nem olyan 'egyszerű' befektetések, mint a részvények. A borok presztízs-értékkel bírnak, és olyan luxus befektetésként tartják számon, mint például a festményeket. Abban különbözik továbbá a pénzügyi papíroktól, hogy nem jár utána osztalék. Hasonló elven működik, mintha ingatlanokat birtokolnánk.

Létezik ebből is befektetési alap, ami arra szolgál, hogy teljes kényelemben élvezhessük a hozamvadászatot, anélkül, hogy az árak után szaladgálnánk, vagy éppen kisujjunkat kellene mozdítanunk. A Vintage Wine Fund olyan Cayman-szigeteken működő angol cég, ahol a már korábban említett módon lehet kereskedni. A jelenlegi adatok szerint, most kapaszkodjunk meg, több mint 20%-os éves hozam jellemzi a befektetéseket.

A legkedveltebb és legnépszerűbb kereskedési tárgyak közé a francia bordeaux-i, burgundiai, champagne-i vagy az olasz toszkán, piemonti, illetve portugál borokat lehet sorolni. És hogy mennyi is az annyi? A cikk végén található táblázatban összefoglaltuk néhány luxus bor árát, amit az internetes honlap, a Vintage Wine Fund ajánl.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A borkereskedelem nem a legolcsóbb befektetések közé tartozik. A befektetési alapok talán még drágábbnak mondhatóak, mintha részvények módjára kereskednénk a bor-fajtákkal, hiszen a honlap által megállapított minimális befektetés nagysága 100,000 euró.

A minőségi borok piacát a Liv-ex 100 indexszel jellemezhetjük, mely 100 minőségi borból összeállított portfolió. Alakulását az alábbi grafikon mutatja:

Az indexben nem azonos százalékban szerepelnek a jobbnál jobb borok, arányuk a következőképpen alakul:


Utoljára pedig tekintsük tehát meg az eladási és vételi árát néhány kiváló bornak, amibe akár azonnal be is fektethetünk, ha ellátogatunk az internetes oldalakra. Lehetőség van arra, hogy a borokat ne palackokban, hanem 9 literes kiszerelésekben szerezzük be. Annyit még meg kell jegyeznünk, hogy nem csekély haszna van a bor-"részvényekkel" foglalkozó cégeknek: az eladási és vételi ár között a palackok esetében akár 400 font különbség is lehet, ami azt jelenti, hogy üveg boronként a szolgáltatónak akár 160 ezer forintos, azaz 15%-os haszonra tehet szert. Érzékelhető a különbség továbbá a 2000-es év után gyártott, és az 1980-as évekbeli borok között.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?