4 °C Budapest

Robbanás előtt a piac? Még nem késtél le semmiről!

Pénzcentrum
2006. augusztus 4. 08:00

A mai üzleti világban egyelőre semmilyen befektetést nem találtak, ami 100 százalékosan biztos bevételt hozna. A részvények értéke volatilisan változik, a tőzsde kockázatos befektetésnek mondható. Ezzel szemben a milliomos - sok esetben dollár-milliomos, netán milliárdos - befektetők rájöttek arra, hogy portfoliójukat a részvények áraival nem korreláló befektetésekkel kellene bővíteni. Erre szolgált eddig az ingatlanpiac vagy az arany-kereskedelem, a jövő csúcsbefektetése viszont közel sem ezek egyike, hanem az eddig csak kevesek által felfedezett gyémántpiac lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az ingatlan-buborék a várakozások szerint kipukkanni készül, tehát nemhogy emelkednének majd a közeljövőben az árak, hanem várhatóan csökkenni fognak. Az arany sem biztos, hogy bombaüzletnek bizonyul, hiszen árfolyama továbbra is sokéves csúcs közelében tartózkodik, itt pedig már sokan elgondolkodnak, hogy más befektetési területet kellene keresni...

A más materiális befektetési lehetőségek iránt növekvő kereslet előtérbe helyezheti a gyémántot is, azonban korántsem ez az egyetlen tényező, ami miatt érdemes lesz a közeljövőben odafigyelni a drágakő piacára. Mivel a gyémánt ára teljesen független a tőzsdére ható gazdasági faktoroktól, így nem érinti értékének változását egy esetleges árzuhanás bekövetkezése a részvények világában.

A világ legnagyobb gyémántkitermelője és értékesítője a monopolhelyzetet kialakító dél-afrikai De Beers cég, mely bejelentette, hogy a gyémántok iránt a kereslet a rekord évnek számító 2005-höz képest is 3-4%-kal nagyobb volt az év első felében. Ezzel szemben a nyersanyag kitermelése egyre nehezebb feladatnak bizonyul...

A növekvő kereslettel egyre nehezebben megbirkózó és a kínálatot emellett szándékosan kordában tartó De Beers mindössze csak 1 százalékkal növelte a nyers gyémántok kitermelését, mely egyértelműen a gyémántok áremelkedéséhez vezethet. Emellett nem árt tudni, hogy a viszonteladók egyfajta likviditási problémával küzdenek. (A De Beers-es áruértékesítés csak a legkivételesebbeknek adatik meg: mindössze 80 vállalat tartozik a dél-afrikai monopólium viszonteladóihoz. A gyémántok árát autonóm, tehát kizárólagos módon a De Beers alakítja és határozza meg, mert a 80 'kiválasztott' minden évben 10 alkalommal összegyűlik a cég londoni központjában, ahol a De Beers egy-egy gyémánttal teli dobozt ad el nekik, az általuk meghatározott árakon. Alkunak vagy egyezségnek az árakat illetően nincsen helye.)

A növekvő infláció és az emelkedő kamatok eredményeképpen a viszonteladó vállalatok pénzügyi nehézségek elé néznek. A De Beers cég kevesebb gyémántot tud kibányászni, mint amennyire szüksége lenne, ezért (is) kénytelen árat emelni, amire az eladók azzal tudnak válaszolni üzletük fennmaradása érdekében, hogy a meglévő késztermék állományuk árát megnövelik, hogy finanszírozni tudják a következő 'dobozkát' és továbbra is lehetőségük legyen nyers-készleteik újratöltésére.

Mivel ezek a folyamatok most vannak kibontakozóban egy jól időzített befektetéssel még bőven kivehetjük a részünket az áremelkedésből! A lehetőség iránt komolyan érdeklődők figyelmébe ajánljuk korábbi írásunkat, mely részletesebben foglalkozik a gyémánttal kapcsolatos legfontosabb befektetői tudnivalókkal:

Gyémántot kell venni? - Egy atombiztos befektetés...

A piac megismerése szempontjából fontos információ, hogy a De Beers vetélytársra lelt Oroszországban, mely a világ nyersgyémánt készletének 20%-át kontrollálja. A feltörekvő versenytárs, a legnagyobb orosz gyémántforgalmazó, az Alrosa Dubaiban meg is nyitotta kiállítótermét, ahol a kereskedés első napján 30, 000 karát gyémánt -azaz 6 kiló drágakő- kelt el összesen 2,3 millió dollár értékben.

Ha valakinek nincs arra elegendő pénzügyi kapacitása, hogy gyémántokat vásároljon meg befektetési célból, akkor még mindig ott a 'jó öreg' tőzsde. A gyémánt-értékesítő vállalatok (Tiffany&C.o., Blue Nile Inc., Zale Corporation) részvényeinek árfolyamai jelenleg meglehetősen nyomott szinten vannak, a legtöbb elemző azonban ezek esetében 20-30%-os felértékelődést sem tart elképzelhetetlennek a következő év során. Mindezek folyományaként a részvénypiac is reális alternatívát nyújthat a trend meglovagolására.

A Merrill Lynch legfrissebb kimutatása szerint egyre több dollár milliomossal büszkélkedhet a világ. Abban biztosak lehetünk, hogy az újonnan dúsgazdaggá váló üzletemberek sem szeretnék elveszteni a pénzüket, és vonzó lesz számukra minél hamarabb a világgazdasági jelenségeire árazás szempontjából aligha reagáló gyémántba fektetni. Mindezek együttes hatása pedig csak egy irányba mutathat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?