8 °C Budapest

Robbanás előtt a piac? Még nem késtél le semmiről!

Pénzcentrum
2006. augusztus 4. 08:00

A mai üzleti világban egyelőre semmilyen befektetést nem találtak, ami 100 százalékosan biztos bevételt hozna. A részvények értéke volatilisan változik, a tőzsde kockázatos befektetésnek mondható. Ezzel szemben a milliomos - sok esetben dollár-milliomos, netán milliárdos - befektetők rájöttek arra, hogy portfoliójukat a részvények áraival nem korreláló befektetésekkel kellene bővíteni. Erre szolgált eddig az ingatlanpiac vagy az arany-kereskedelem, a jövő csúcsbefektetése viszont közel sem ezek egyike, hanem az eddig csak kevesek által felfedezett gyémántpiac lehet.


Az ingatlan-buborék a várakozások szerint kipukkanni készül, tehát nemhogy emelkednének majd a közeljövőben az árak, hanem várhatóan csökkenni fognak. Az arany sem biztos, hogy bombaüzletnek bizonyul, hiszen árfolyama továbbra is sokéves csúcs közelében tartózkodik, itt pedig már sokan elgondolkodnak, hogy más befektetési területet kellene keresni...

A más materiális befektetési lehetőségek iránt növekvő kereslet előtérbe helyezheti a gyémántot is, azonban korántsem ez az egyetlen tényező, ami miatt érdemes lesz a közeljövőben odafigyelni a drágakő piacára. Mivel a gyémánt ára teljesen független a tőzsdére ható gazdasági faktoroktól, így nem érinti értékének változását egy esetleges árzuhanás bekövetkezése a részvények világában.

A világ legnagyobb gyémántkitermelője és értékesítője a monopolhelyzetet kialakító dél-afrikai De Beers cég, mely bejelentette, hogy a gyémántok iránt a kereslet a rekord évnek számító 2005-höz képest is 3-4%-kal nagyobb volt az év első felében. Ezzel szemben a nyersanyag kitermelése egyre nehezebb feladatnak bizonyul...

A növekvő kereslettel egyre nehezebben megbirkózó és a kínálatot emellett szándékosan kordában tartó De Beers mindössze csak 1 százalékkal növelte a nyers gyémántok kitermelését, mely egyértelműen a gyémántok áremelkedéséhez vezethet. Emellett nem árt tudni, hogy a viszonteladók egyfajta likviditási problémával küzdenek. (A De Beers-es áruértékesítés csak a legkivételesebbeknek adatik meg: mindössze 80 vállalat tartozik a dél-afrikai monopólium viszonteladóihoz. A gyémántok árát autonóm, tehát kizárólagos módon a De Beers alakítja és határozza meg, mert a 80 'kiválasztott' minden évben 10 alkalommal összegyűlik a cég londoni központjában, ahol a De Beers egy-egy gyémánttal teli dobozt ad el nekik, az általuk meghatározott árakon. Alkunak vagy egyezségnek az árakat illetően nincsen helye.)

A növekvő infláció és az emelkedő kamatok eredményeképpen a viszonteladó vállalatok pénzügyi nehézségek elé néznek. A De Beers cég kevesebb gyémántot tud kibányászni, mint amennyire szüksége lenne, ezért (is) kénytelen árat emelni, amire az eladók azzal tudnak válaszolni üzletük fennmaradása érdekében, hogy a meglévő késztermék állományuk árát megnövelik, hogy finanszírozni tudják a következő 'dobozkát' és továbbra is lehetőségük legyen nyers-készleteik újratöltésére.

Mivel ezek a folyamatok most vannak kibontakozóban egy jól időzített befektetéssel még bőven kivehetjük a részünket az áremelkedésből! A lehetőség iránt komolyan érdeklődők figyelmébe ajánljuk korábbi írásunkat, mely részletesebben foglalkozik a gyémánttal kapcsolatos legfontosabb befektetői tudnivalókkal:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gyémántot kell venni? - Egy atombiztos befektetés...

A piac megismerése szempontjából fontos információ, hogy a De Beers vetélytársra lelt Oroszországban, mely a világ nyersgyémánt készletének 20%-át kontrollálja. A feltörekvő versenytárs, a legnagyobb orosz gyémántforgalmazó, az Alrosa Dubaiban meg is nyitotta kiállítótermét, ahol a kereskedés első napján 30, 000 karát gyémánt -azaz 6 kiló drágakő- kelt el összesen 2,3 millió dollár értékben.

Ha valakinek nincs arra elegendő pénzügyi kapacitása, hogy gyémántokat vásároljon meg befektetési célból, akkor még mindig ott a 'jó öreg' tőzsde. A gyémánt-értékesítő vállalatok (Tiffany&C.o., Blue Nile Inc., Zale Corporation) részvényeinek árfolyamai jelenleg meglehetősen nyomott szinten vannak, a legtöbb elemző azonban ezek esetében 20-30%-os felértékelődést sem tart elképzelhetetlennek a következő év során. Mindezek folyományaként a részvénypiac is reális alternatívát nyújthat a trend meglovagolására.

A Merrill Lynch legfrissebb kimutatása szerint egyre több dollár milliomossal büszkélkedhet a világ. Abban biztosak lehetünk, hogy az újonnan dúsgazdaggá váló üzletemberek sem szeretnék elveszteni a pénzüket, és vonzó lesz számukra minél hamarabb a világgazdasági jelenségeire árazás szempontjából aligha reagáló gyémántba fektetni. Mindezek együttes hatása pedig csak egy irányba mutathat...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm