Borban a profit? - Érdemes lehet ügyeskedni!

Pénzcentrum
2006. március 31. 05:55

Gondoltál már arra egy-egy jobb bor kortyolgatása közben, hogy ínyencséged akár még pénzt is hozhat a házhoz? Amennyiben úgy érzed, hogy valamelyest értesz a borokhoz, vagy legalább érdeklődést mutatsz és képes vagy megállni, hogy évekig ne idd meg a nem mindennapi élménnyel kecsegtető üvegek tartalmát, akkor érdemes lehet elgondolkodnod a borbefektetésen! Egy-egy palack ügyes kiválasztásával szép hozamot lehet elérni, nézzük mire érdemes figyelni és mit javasolnak a szakértők!

 

 

 

Kezdő befektetőként alapszabály, hogy folyamatosan kövessük nyomon a rangos borversenyek eredményeit. Ezek tulajdonképpen hasonló szerepet töltenek be, mint a részvénypiacon a neves befektetési bankok minősítései, de a borpiacon még biztosabb az indikáció!

 

 

A tapasztalatok szerint egy-egy ilyen versenyen aranyérmet nyert bor ára szinte azonnal, jelentős mértékben megemelkedik.

 

 

A kereskedelmi forgalomban kapható borok esetében kétlépcsős áremelkedéssel kell számolnunk: a versenyeredmény publikálását követően rögtön megugrik az ár, ezt követően azonban a pincészeti készletek elfogyása újabb, 50-80%-os árrobbanást indukál. (Az érték a minőség mellett a ritkaságból származik, az idő múlásával pedig ezen második faktor jelentősen megdobhatja az árat.)

 

 

A tanulság tehát, hogy befektetőként szem előtt kell tartanunk a versenynaptárt és az aranyérmes borokat szinte az eredmény publikálása után azonnal meg kell vásárolnunk. Olykor ezekhez ekkor még "reklámáron" juthatunk hozzá, 2004-ben például előfordult, hogy egy villányi pincészet díjnyertes nemzetközi borát listaáron értékesítették, mert a pincészet kereskedői később értesültek a sikerről, mint a felkészült gyűjtők...

 

 

A kulcs tehát egyértelműen az informáltság, mellyel szinte kockázat nélkül lehet jelentős nyereségre szert tenni. (A fentihez hasonló arbitrázst kínáló esetekben szinte azonnal...)

 

 

Kezdőként persze nem árt elővigyázatosnak lenni és a fentiek szerint csak a szinte biztosra menni, különösen mivel sokaknak a borbefektetésről elsőként a muzeális aszúk vásárllása jut eszébe. Ezektől eleinte tartsuk távol magunkat, mivel 1989 után nagy mennyiségű hamisítvány került a piacra.

 

 

A hazai borokat megcélzó befektetők számára palackos érlelésre elsősorban a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók. (Egy jól megválasztott 6 puttonyos aszú rendkívül hosszú életpályával rendelkezik: 200 éves korában még teljesen élvezhető.) Az aszú-piacon egyébként is folyamatos áremelkedés tapasztalható, számos új pincészet ugyanis a korábbinál magasabb árszinten kínálja termékét, melyet a piac szemmel láthatóan elfogadott.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

 

Magyarországon szemezgetve érdemes lehet még a hagyományos, hordós érlelésű, itthon termesztett szőlőből készített borokba, ezen belül elsősorban a hosszú palackos érlelést igénylő fajtákba fektetni. Sok gyűjtő és turista hajlandó igen komoly összeget áldozni 15-30 éves Hungaricumnak számító termékekre.

 

 

A külföldi piacokban gondolkodóknak a legtöbb szakértő a Bordeaux-i borokat ajánlja, mivel ezek jelenleg alacsony árszinten megvásárolhatók, 10-15 éves tárolást követően azonban valószínűleg jelentős haszonnal adhatunk tovább rajtuk. A tárolási körülményekre természetesen nagyon oda kell figyelni, mivel a nem megfelelő páratartalom és az ingadozó hőmérséklet tönkreteheti befektetésünket.

 

 

Összességében elmondható, hogy a díjnyertes borokkal nem nyúlhatunk mellé, 5-10 éven belül szép hozamra tehetünk szert, ennek mértéke azonban már számos tényezőtől függ.

 

 

Sok borbefektetési portál óvatosságra inti azonban az érdeklődőket, mivel a legtöbb nemzetközi szakértő szerint csak a legkivételesebb termékek hozhatnak szép hozamot. Egy 1961-es évjáratú Ch. Latour például 35 év alatt 15%-os éves átlagos megtérülést hoz, mely már kivételesnek számít, hiszen a legtöbb esetben 6.5% körüli értékkel lehet számolni.

 

 

Amennyiben azonban a tárolási költségeket is belevesszük az egyenletbe, akkor a 15%-os hozam 12% körülire apad, a 6.5%-os esetekben pedig 200% feletti veszteséget termelhetünk. (A tárolás szakszerűsége akár 100%-kal is befolyásolhatja a bor értékét.)

 

 

Mindezek fényében az érdeklődőknek érdemes lehet díjnyertes palackokra vadászni és eleinte "kicsiben" próbálkozni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07