34 °C Budapest

Borban a profit? - Érdemes lehet ügyeskedni!

Pénzcentrum
2006. március 31. 05:55

Gondoltál már arra egy-egy jobb bor kortyolgatása közben, hogy ínyencséged akár még pénzt is hozhat a házhoz? Amennyiben úgy érzed, hogy valamelyest értesz a borokhoz, vagy legalább érdeklődést mutatsz és képes vagy megállni, hogy évekig ne idd meg a nem mindennapi élménnyel kecsegtető üvegek tartalmát, akkor érdemes lehet elgondolkodnod a borbefektetésen! Egy-egy palack ügyes kiválasztásával szép hozamot lehet elérni, nézzük mire érdemes figyelni és mit javasolnak a szakértők!

 

 

 

Kezdő befektetőként alapszabály, hogy folyamatosan kövessük nyomon a rangos borversenyek eredményeit. Ezek tulajdonképpen hasonló szerepet töltenek be, mint a részvénypiacon a neves befektetési bankok minősítései, de a borpiacon még biztosabb az indikáció!

 

 

A tapasztalatok szerint egy-egy ilyen versenyen aranyérmet nyert bor ára szinte azonnal, jelentős mértékben megemelkedik.

 

 

A kereskedelmi forgalomban kapható borok esetében kétlépcsős áremelkedéssel kell számolnunk: a versenyeredmény publikálását követően rögtön megugrik az ár, ezt követően azonban a pincészeti készletek elfogyása újabb, 50-80%-os árrobbanást indukál. (Az érték a minőség mellett a ritkaságból származik, az idő múlásával pedig ezen második faktor jelentősen megdobhatja az árat.)

 

 

A tanulság tehát, hogy befektetőként szem előtt kell tartanunk a versenynaptárt és az aranyérmes borokat szinte az eredmény publikálása után azonnal meg kell vásárolnunk. Olykor ezekhez ekkor még "reklámáron" juthatunk hozzá, 2004-ben például előfordult, hogy egy villányi pincészet díjnyertes nemzetközi borát listaáron értékesítették, mert a pincészet kereskedői később értesültek a sikerről, mint a felkészült gyűjtők...

 

 

A kulcs tehát egyértelműen az informáltság, mellyel szinte kockázat nélkül lehet jelentős nyereségre szert tenni. (A fentihez hasonló arbitrázst kínáló esetekben szinte azonnal...)

 

 

Kezdőként persze nem árt elővigyázatosnak lenni és a fentiek szerint csak a szinte biztosra menni, különösen mivel sokaknak a borbefektetésről elsőként a muzeális aszúk vásárllása jut eszébe. Ezektől eleinte tartsuk távol magunkat, mivel 1989 után nagy mennyiségű hamisítvány került a piacra.

 

 

A hazai borokat megcélzó befektetők számára palackos érlelésre elsősorban a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók. (Egy jól megválasztott 6 puttonyos aszú rendkívül hosszú életpályával rendelkezik: 200 éves korában még teljesen élvezhető.) Az aszú-piacon egyébként is folyamatos áremelkedés tapasztalható, számos új pincészet ugyanis a korábbinál magasabb árszinten kínálja termékét, melyet a piac szemmel láthatóan elfogadott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

Magyarországon szemezgetve érdemes lehet még a hagyományos, hordós érlelésű, itthon termesztett szőlőből készített borokba, ezen belül elsősorban a hosszú palackos érlelést igénylő fajtákba fektetni. Sok gyűjtő és turista hajlandó igen komoly összeget áldozni 15-30 éves Hungaricumnak számító termékekre.

 

 

A külföldi piacokban gondolkodóknak a legtöbb szakértő a Bordeaux-i borokat ajánlja, mivel ezek jelenleg alacsony árszinten megvásárolhatók, 10-15 éves tárolást követően azonban valószínűleg jelentős haszonnal adhatunk tovább rajtuk. A tárolási körülményekre természetesen nagyon oda kell figyelni, mivel a nem megfelelő páratartalom és az ingadozó hőmérséklet tönkreteheti befektetésünket.

 

 

Összességében elmondható, hogy a díjnyertes borokkal nem nyúlhatunk mellé, 5-10 éven belül szép hozamra tehetünk szert, ennek mértéke azonban már számos tényezőtől függ.

 

 

Sok borbefektetési portál óvatosságra inti azonban az érdeklődőket, mivel a legtöbb nemzetközi szakértő szerint csak a legkivételesebb termékek hozhatnak szép hozamot. Egy 1961-es évjáratú Ch. Latour például 35 év alatt 15%-os éves átlagos megtérülést hoz, mely már kivételesnek számít, hiszen a legtöbb esetben 6.5% körüli értékkel lehet számolni.

 

 

Amennyiben azonban a tárolási költségeket is belevesszük az egyenletbe, akkor a 15%-os hozam 12% körülire apad, a 6.5%-os esetekben pedig 200% feletti veszteséget termelhetünk. (A tárolás szakszerűsége akár 100%-kal is befolyásolhatja a bor értékét.)

 

 

Mindezek fényében az érdeklődőknek érdemes lehet díjnyertes palackokra vadászni és eleinte "kicsiben" próbálkozni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
MEDIA1  |  2022. június 28. 08:19
A Media1 több érdekességet is megtudott az HBO Maxra készülő és a Magyarországon eddig ismertektől m...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52