2 °C Budapest

Evások rettegjetek, veletek kezd az APEH!

Pénzcentrum
2006. június 14. 09:30

A vagyonosodási vizsgálatok elsődleges célpontjai az evások lesznek. Náluk már novemberben kopoghatnak az APEH revizorai.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vagyonosodási vizsgálatok elsődleges célpontjai az evások lesznek. Náluk már novemberben kopoghatnak az APEH revizorai - írja a Világgazdaság.

A hét végén bejelentett megszorító intézkedések része, hogy a mostaninál nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kormány a vagyonosodási vizsgálatokra, jövőre legalább tízezer adózót vesznek górcső alá.

Ez a terv azonban több ponton is sántít. Egyrészt nincs annyi ellenőr az adóhatóság kötelékében, amennyi megfelelő alapossággal le tudna folytatni ennyi vizsgálatot, másrészt a kormány által várt több tízmilliárd forintnyi bevétel is kissé túlzásnak tűnhet.

Az evások úgy kerülnek képbe, hogy ez 2003 elejétől élő passzus értelmében, aki be akar lépni ezen adó hatálya alá, a házipénztár után 20 százalékos adót kell fizetnie. Az adó lerovása azonban nem jelen adóamnesztiát. A vagyongyarapodás vizsgálata során ugyanis az evás időszak előtti vagyongyarapodást és a bevallott jövedelmet összevetik, és adóhiányt állapíthatnak meg. Egy ilyen határozat eredményeket az elmarad közteher megfizetése mellett, az annak felére rúgó adóbírság és a jegybanki alapkamat kétszeresével számolt késedelmi kamatot is be kell szolgáltatni a közös kasszába.

Mivel az elévülési idő öt év, ezért a 2001 és az evára való áttérés közötti időszakot vehetik górcső alá a revizorok Az elkövetkezendő két évben minden negyedik-ötödik evázót felkereshet az apeh, vagyis akár huszonötezer eva alapján adózó is érintett lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18