24 °C Budapest

Azonnali hitel a pénztárból

Pénzcentrum
2005. november 22. 12:37

Több változás is várható a jövő évtől a lakás-takarékpénztárak mûködésére vonatkozó szabályozásban. Így például bizonyos korátok mellett azonnali hitelt nyújthatnak, és állami támogatásban részesülhetnek a devizabelföldi uniós polgárok is. - íja a Világgazdaság.

A más országokban mûködő lehetőség kereteit egyelőre igen óvatosan határozzák meg: a pénztárak szabad eszközeik 5 százalékáig nyújthatnak hitelt, s ez jelenleg összesen 8-10 milliárd forintnak felel meg. Ez az összeg első látásra kevésnek tûnhet, ám figyelembe kell venni, hogy az azonnali hitel nem jelent automatikusan járó lehetőséget. A régebbi, illetve pontosan fizető ügyfelek nyilván előnyt élveznek majd, és ha a rendszer beválik, a szabad eszközökhöz mért arány is változik majd.

Jövőre megszûnik a csoportos, ingatlan területén kívüli közmûberuházás állami támogatással történő finanszírozásának lehetősége, azonban ez a változás nem érinti a már meglévő szerződéseket. Emelkedik viszont a társasházak lakásszámtól függő támogatásának mértéke. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 15 millió forint helyett társasházanként illetve lakásszövetkezetenként 22,5 millió összeg is elérhetővé válik, s ez már komolyabb beruházásokat is lehetővé tesz.

A pénztári szerződésekhez járó állami támogatás lehetőségét kiterjesztik az EU-tagállamok Magyarországon tartózkodó devizabelföldi állampolgáraira is: a változás az uniós csatlakozás időpontjáig visszamenőleges hatályú.

Az ügyfelek rendszeres megtakarításra való ösztönzését kívánja elősegíteni az a módosítás, amely szerint az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében az állami támogatás nem haladhatja meg az évente járó mennyiség 25-25 százalékát. Ennek hatásaként az ügyfél érdekelté válik abban, hogy ne egy összegben, hanem havi rendszerességgel fizesse be a szerződésben vállalt összeget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormányrendelet-tervezetben szerepel az egyéni teljesítménymutatóról szóló passzus módosítása is. A pénztárak azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 0,9-ről 0,5-re csökkenjen a mutató. A megtakarítások szerződése összeghez mért arányát a jelenlegi 50-ről 30 százalékra csökkentenék, a fennmaradó 70 százalék pedig lehetne a hitel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15