28 °C Budapest

Azonnali hitel a pénztárból

Pénzcentrum
2005. november 22. 12:37

Több változás is várható a jövő évtől a lakás-takarékpénztárak mûködésére vonatkozó szabályozásban. Így például bizonyos korátok mellett azonnali hitelt nyújthatnak, és állami támogatásban részesülhetnek a devizabelföldi uniós polgárok is. - íja a Világgazdaság.

A más országokban mûködő lehetőség kereteit egyelőre igen óvatosan határozzák meg: a pénztárak szabad eszközeik 5 százalékáig nyújthatnak hitelt, s ez jelenleg összesen 8-10 milliárd forintnak felel meg. Ez az összeg első látásra kevésnek tûnhet, ám figyelembe kell venni, hogy az azonnali hitel nem jelent automatikusan járó lehetőséget. A régebbi, illetve pontosan fizető ügyfelek nyilván előnyt élveznek majd, és ha a rendszer beválik, a szabad eszközökhöz mért arány is változik majd.

Jövőre megszûnik a csoportos, ingatlan területén kívüli közmûberuházás állami támogatással történő finanszírozásának lehetősége, azonban ez a változás nem érinti a már meglévő szerződéseket. Emelkedik viszont a társasházak lakásszámtól függő támogatásának mértéke. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 15 millió forint helyett társasházanként illetve lakásszövetkezetenként 22,5 millió összeg is elérhetővé válik, s ez már komolyabb beruházásokat is lehetővé tesz.

A pénztári szerződésekhez járó állami támogatás lehetőségét kiterjesztik az EU-tagállamok Magyarországon tartózkodó devizabelföldi állampolgáraira is: a változás az uniós csatlakozás időpontjáig visszamenőleges hatályú.

Az ügyfelek rendszeres megtakarításra való ösztönzését kívánja elősegíteni az a módosítás, amely szerint az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében az állami támogatás nem haladhatja meg az évente járó mennyiség 25-25 százalékát. Ennek hatásaként az ügyfél érdekelté válik abban, hogy ne egy összegben, hanem havi rendszerességgel fizesse be a szerződésben vállalt összeget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormányrendelet-tervezetben szerepel az egyéni teljesítménymutatóról szóló passzus módosítása is. A pénztárak azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 0,9-ről 0,5-re csökkenjen a mutató. A megtakarítások szerződése összeghez mért arányát a jelenlegi 50-ről 30 százalékra csökkentenék, a fennmaradó 70 százalék pedig lehetne a hitel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?