-2 °C Budapest

Azonnali hitel a pénztárból

Pénzcentrum
2005. november 22. 12:37

Több változás is várható a jövő évtől a lakás-takarékpénztárak mûködésére vonatkozó szabályozásban. Így például bizonyos korátok mellett azonnali hitelt nyújthatnak, és állami támogatásban részesülhetnek a devizabelföldi uniós polgárok is. - íja a Világgazdaság.

A más országokban mûködő lehetőség kereteit egyelőre igen óvatosan határozzák meg: a pénztárak szabad eszközeik 5 százalékáig nyújthatnak hitelt, s ez jelenleg összesen 8-10 milliárd forintnak felel meg. Ez az összeg első látásra kevésnek tûnhet, ám figyelembe kell venni, hogy az azonnali hitel nem jelent automatikusan járó lehetőséget. A régebbi, illetve pontosan fizető ügyfelek nyilván előnyt élveznek majd, és ha a rendszer beválik, a szabad eszközökhöz mért arány is változik majd.

Jövőre megszûnik a csoportos, ingatlan területén kívüli közmûberuházás állami támogatással történő finanszírozásának lehetősége, azonban ez a változás nem érinti a már meglévő szerződéseket. Emelkedik viszont a társasházak lakásszámtól függő támogatásának mértéke. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 15 millió forint helyett társasházanként illetve lakásszövetkezetenként 22,5 millió összeg is elérhetővé válik, s ez már komolyabb beruházásokat is lehetővé tesz.

A pénztári szerződésekhez járó állami támogatás lehetőségét kiterjesztik az EU-tagállamok Magyarországon tartózkodó devizabelföldi állampolgáraira is: a változás az uniós csatlakozás időpontjáig visszamenőleges hatályú.

Az ügyfelek rendszeres megtakarításra való ösztönzését kívánja elősegíteni az a módosítás, amely szerint az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében az állami támogatás nem haladhatja meg az évente járó mennyiség 25-25 százalékát. Ennek hatásaként az ügyfél érdekelté válik abban, hogy ne egy összegben, hanem havi rendszerességgel fizesse be a szerződésben vállalt összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kormányrendelet-tervezetben szerepel az egyéni teljesítménymutatóról szóló passzus módosítása is. A pénztárak azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 0,9-ről 0,5-re csökkenjen a mutató. A megtakarítások szerződése összeghez mért arányát a jelenlegi 50-ről 30 százalékra csökkentenék, a fennmaradó 70 százalék pedig lehetne a hitel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem