Nesze neked bérkompenzáció! Össze-vissza számolnak a cégek

Pénzcentrum
2012. május 30. 15:28

Öt hónap eltelt az évből, és még mindig nincs válasz arra a kérdésre, hogyan kell számítani a szociális hozzájárulás adókedvezményét, ha a munkavállaló a tárgyhónapban betegszabadságon, táppénzen, fizetés nélküli szabadságon volt. Mint korábban megírtuk, a március végi törvénymódosításig nem is volt lehetőség arra, hogy az érintett dolgozók után igénybe vehessék a munkáltatók az elvárt béremelés teljesítéséhez kötődő adókedvezményt.

Sötétben tapogatóznak a munkáltatók és a szoftverfejlesztők abban a kérdésben, hogyan kell kiszámítani a szociális hozzájárulási adóból (szocho) igénybe vehető kedvezményt azoknál a dolgozóknál, akik az adott hónapban betegszabadságon, táppénzen vagy fizetés nélküli szabadságon voltak. Az adóhatóság ugyan közzétett a honlapján egy összeállítást a gyakran felmerülő kérdésekről, de abból csak az egyébként is evidens válaszokat kaphatják meg a munkáltatók.

Egyetlen pont, a 33. érinti ezt a kérdést, amely így szól: a munkavállaló 2012. január 15-től megbetegedett, s az adott hónapra megillető munkabére 150 000 forintra csökkent. Jár-e utána a kompenzáció a munkáltatónak? A következő választ adta erre a Nemzetgazdasági Minisztérium: akinek betegszabadság miatt az adott hónapra járó bruttó munkabére 190 179 forint alá csökken, annak az esetében jogosult részkedvezményt igénybe venni a munkáltató, amennyiben az összes folyamatosan foglalkoztatott munkavállalója tekintetében az elvárt béremelést végrehajtotta. Pontos számítást azonban nem közölt a tárca.

Nehezíti a jogértelmezést a március végi törvénymódosítás, amely kimondta, hogy a szociális hozzájárulási adóból törvény alapján érvényesíthető kedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számviteli törvényben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni.

Ebből a módosításból vezethető le a Nemzetgazdasági Minisztérium bérkompenzációs szolgálatának interneten keringő állásfoglalása, amely szerint a betegszabadság idejére járó juttatást nem kell figyelembe venni az adókedvezmény kiszámításakor. A betegszabadság ugyanis nem bér, hanem személyi jellegű kifizetés.

Angyal József okleveles adószakértő szerint viszont mivel a betegszabadságra jutó kifizetés után is meg kell fizetni a szocho-t, az lenne a helyes, ha az adókedvezményt a betegszabadságra eső kifizetéssel növelt adóalapra számítanák.

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény szerint a kedvezmény mértéke a 2012. évre 75 ezer forintig a bruttó bér 21,5 százaléka, legfeljebb 16 125 forint lehet a 27 százalékos adóból. Bruttó 75 ezer forint fölött viszont már csak elfogyó mértékben lehet igénybe venni. Ha a bruttó bér meghaladja a 75 ezer forintot, akkor a 21,5 százaléknak megfelelő összegnek a 14 százalékát meghaladó részét lehet adókedvezményként érvényesíteni. Ez lényegében azt jelenti, hogy 10 ezer forinttal magasabb bérnél 1400 forinttal csökken a kedvezmény mértéke. Vagyis bruttó 85 ezer forintnál már csak 14 725 forint adót lehet visszatartani.

Nézzük meg egy példán keresztül, mi a különbség! A dolgozó havi (bruttó) munkabére 150 ezer forint. Betegállománya miatt havi bére 100 ezer forintra csökken, a betegszabadságra 35 ezer forint személyi jellegű kifizetést kap.

Az adószakértő szerint a betegszabadsággal együtt 135 ezer forint szocho alap után kellene kiszámítani az adókedvezményt, ami így 16 125 - (135 000 - 75 000) x 0,14 = 7 725 forint lenne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A számviteli törvény szerint viszont a 100 ezer forint munkabér lenne az adókedvezmény alapja, amely így 16 125 - (100 000 - 75 000) x 0,14 = 12 625 forint lenne. Jól látható, hogy az NGM értelmezése szerinti esetben 5 ezer forinttal több adókedvezményt lehet érvényesíteni.

A táppénz esetén sem egyértelmű az adókedvezmény számítása. A betegszabadság és a táppénz közötti lényeges különbség, hogy előbbi után kell, utóbbi után viszont nem kell szocho-t fizetni. Az NGM válasza ebben az esetben is azt sugallja, hogy a 100 ezer forintos munkabér után lehetne az adókdvezményt érvényesíteni, aminek az összege így - hasonlóan a betegszabadságon lévő munkavállalóhoz - 12 625 forint lenne. Angyal József szerint viszont a táppénzen lévő dolgozók esetében az lenne a helyes, ha arányosítással számítanák ki az adókedvezményt a következőképpen: 16 125 - (150 000 - 75 000) x 0,14 x (100/150) = 3 750 forint. Az adószakértő által preferált számítási módot jelenleg hibásnak jelzi a 1208-as nyomtatványt kitöltő program.

A munkáltatók számára jelentős többletkedvezményt biztosító jogértelmezés semmit nem jelent. A későbbi ellenőrzések során az adóhatóság bármikor változtathat az álláspontján, hiszen az NGM által kiadott válaszok semmilyen jogi erővel nem bírnak. Angyal József szerint a jogszabályokból az alacsonyabb összegű adókedvezményeket lehet levezetni.

Hangsúlyozza: megengedhetetlen a jelenlegi jogbizonytalanság. Az interneten megjelent, homályos adóhatósági és minisztériumi értelmezések senkire nem kötelező érvényűek, így egyértelmű törvénymódosításra lenne szükség. Az adószakértő megjegyzi: az adóhatóság törvény szerint köteles lenne érthető tájékoztatást adni az adózók számára a törvények betartásához, ezt azonban nem tette meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem