Ne felejtsd el a mérlegbeszámolót, megszüntethetik a céged!

Pénzcentrum
2012. május 29. 13:05

Két napjuk van már csak a társas vállalkozásoknak, hogy teljesítsék a május 31-én esedékes bevallási és elszámolási kötelezettségeiket. Az adóhatóság 400 ezer kettős könyvvitelt vezető, illetve 15 ezer egyszeres nyilvántartást vezető adózótól várj bevallást. Fontos, hogy az előbbi körbe tartozó vállalkozásoknak a hónap végéig a céginformációs szolgálat részére elektronikus úton meg kell küldeniük a beszámolójukat. Ha nem teszik, végső esetben meg is szűnhet a vállalkozásuk.

A társaságok sem kapkodnak: egy héttel a határidő előtt egynegyedük teljesítette kötelezettségét. A sokéves rutin mellett is becsúsznak hibák. A bevallás kitöltésénél még mindig előfordul, hogy egyes adathelyekre ezer forint helyett forintban írják be az összeget. A könyvelő cégek egyszerre több bevallást is készítenek, ezért megtörténik, hogy elírják az adószámot. Az ilyen jellegű hibákat az internetes kitöltő program nem tudja kiszűrni, ezért fokozott figyelmet kér a könyvelőktől az adóhatóság - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

Fontos, hogy a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak eleget kell tenniük beszámolójuk letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is. A cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót május 31-ig kell elektronikus úton megküldeniük a céginformációs szolgálat részére. A mulasztókat az első körben akár 500 ezer forint bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Ha további 30 napon belül nem tesznek eleget kötelezettségüknek, akkor pedig újabb, 1 millió forintig terjedő összeg lehet a bírság. Ha további 60 nap elteltével sem küldi meg a cég a beszámolóját, akkor az adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának felfüggesztés nélküli hivatalból történő törléséről, és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását - figyelmeztet a NAV.

A cégbíróság legkésőbb az adóhatóság értesítésének beérkezésétől számított 20 napon belül megszűntnek nyilvánítja a céget, ha megállapítja, hogy valóban nem tett eleget a kötelezettségének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Április végéig 64 ezer vállalkozás adószámát függesztette fel az adóhatóság a mérleg hiánya miatt - nyilatkozta korábban a Magyar Nemzetnek Linczmayer Szilvia adószakmai szóvivő. A cégek nagyjából fele ezek után sem készítette el a beszámolót a gazdálkodásáról, így a NAV 35 ezer vállalkozás törlését kezdeményezte a cégbíróságnál.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem