2020. július 4. szombat Ulrik
HR Centrum

Pácban a home office magyar áldozatai: keveseknek érhető el a segítség

  • NapiCsárt
  • 2020. május 7. csütörtök 13:05

Több mint 50 napja tart a járvány okozta vészhelyzet Magyarországon, rengetegen otthonról dolgoznak, és kénytelenek a neten élni az életüket. A gyerekeknek is megterhelő a bezártság, a távoktatás, a szüleikre pedig a munka melletti tanulás ró pluszterheket. Egy szó, mint száz: az egész ország élete teljesen felfordult, sokan pedig nem is tudják hosszú távon feldolgozni, hogy így alakulnak a dolgok. Nekik segíthetnek a szakemberek, akikből azonban lakosságarányosan elég kevés van Magyarországon a többi EU-országhoz képest.

Nem kérdés, a járvány eléggé felforgatta a legtöbb magyar életét: sokan lassan már másfél hónapja alig mozdulnak ki otthonról, ha tehetik akkor dolgozni is csak a nappaliba, dolgozószobába járnak át.

Az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak a frontvonalban, ami minden kétséget kizáróan megterhelő - mind fizikailag, mind mentálisan -, de a szülőkön is extranyomás lett úrrá, hiszen a home office mellett arra is ügyelni kell, hogy a gyerek távoktatásban tanuljon. Minderre jön még a bizonytalanság okozta stressz és szorongás is, hiszen a járvány komoly válságot is hozott magával, ami mindenki életére gyökeresen kihat.

Sokan nem is tudják hosszabb távon elviselni ezt a rendkívüli időszakot, nekik jöhet jól egy szakember segítsége, támogatása, például egy pszichiáteré, akivel egy kicsit rendezni lehet fejben a dolgokat. Most azonban kiderült, hogy elég rosszul állunk ebben a tekintetben az uniós országok között. Ugyanis hazánkban 100 ezer lakosra mindösszesen 15 ilyen szakember jut - legalábbis az Eurostat legfrissebb, 2017-es adatai szerint. Kiderült, hogy az EU-ban több mint 80 ezer pszichiáter dolgozott abban az évben, és 100 ezer lakosra a legtöbb Németországban jutott, 27 fő. Görögország is jól áll (25 pszichiáter / 100 ezer fő), a finneknél és Litvániában pedig 24 szakember jutott 100 ezer lakosra.

A lista másik végén Bulgária áll: ott csak 8 pszichiáter jutott ennyi emberre, de a lengyeleknél sem rózsásabb a helyzet, ahol 9 szakember per 100 ezer lakos az arány. Spanyolországban, Máltán és Romániában is alacsony volt a pszichiáterk aránya (11 pszichiáter 100 000 lakosra számítva).

A régióban Ausztriában jut a legtöbb pszichiáter 100 ezer emberre 19, illetve a horvátoknál is kicsivel magasabb az arányuk (16 fő / 100 ezer lakos)

Nagyon megviseli a dolgozókat

Olyanok számára, akik még sosem dolgoztak home officeból, vagy már dolgoztak, de más körülmények között ugyanúgy tartogat kihívásokat az új helyzet. Azok számára, akik egyedül vannak otthon, vagy akiknek a nyakukba szakadt a gyermekfelügyelet, illetve akiknek bizonytalanná vált az egzisztenciája szintén nehéz időszak következik. A Pénzcentrum Pántya Ágnes és Kisfaludy Lilla munka- és szervezetpszichológiára szakosodott pszichológusok tanácsait, javaslatait kérte abban, hogyan kezeljük, vészeljük át ezt a merőben új élethelyzetet. Kisfaludy Lilla például kijelentette:

Az izoláltság egy komoly stressz-forrást jelenthet, ami a következő negatív érzelmek kiváltója lehet: félelem, szorongás, frusztráció, düh, agresszió, depresszió.

A negatív érzések és az elszigeteltségből fakadó nehézségek enyhítésére a következőket érdemes a mindennapjaink során követni:

  • Rutin: tervezzük meg a napunkat, strukturáljuk időnket, igyekezzünk követni az eddigi napirendüket. Nagyon könnyen bele lehet csúszni az édes semmittevés határtalanságába.
  • Aktivitás: minden nap keljünk ki az ágyból, öltözzünk át, mozogjunk, hódoljunk kedvenc kedvteléseinknek. Igyekezzünk minden nap úgy lefeküdni, hogy tudjuk, hogy ma is csináltunk valami hasznosat.
  • Kapcsolatfenntartás: legyünk kicsit engedékenyebbek a telefonhasználattal kapcsolatban. Minden korosztály számára fontos, hogy tartsák a barátaikkal, ismerőseikkel a kapcsolatot. Hívjuk fel szeretteinket, ismerőseinket, vezessünk be rendszerességet, hogy kivel mikor beszélünk. A kiszámíthatóság támaszt tud nyújtani idős rokonaink számára.
  • Humor: ne felejtsünk el örülni annak, aminek lehet, hálásnak lenni azért, amiért lehet és viccet csinálni abból, amiből lehet! Nézzünk vicces, családi filmeket, rengeteg kiváló humoristánk előadásai elérhetőek, ne habozzunk hallgatni őket!
  • Célok: határozzunk meg kisebb napi, heti célkitűzéseke! Találjunk értelmes elfoglaltságot a munka, magánélet, pihenés mellett! Ünnepeljük meg sikereinket! 

Szorongás vagy pánik-jelenség akkor keletkezik bennünk, amikor veszélyt érzékelünk. Amennyiben a veszélyforrás ismeretlen, nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben, kevésbé tudunk hatékonyan védekezni. Ezekben a bizonytalan helyzetekben aligha alkalmasak a korábban jól működő megküzdési módjaink, védekező stratégiáink, hiszen nincsenek az ilyen jellegű fenyegetések kezelésére eszközeink.

A koronavírus okozta pandémiás helyzet mindannyiunk számára egy igen szorongáskeltő időszakot jelenthet. A szorongás és pánik leküzdésére a következőket érdemes tenni: 

Amennyire csak lehet, tájékozódjunk hiteles forrásokból! Tanulmányozzuk a vírust, annak hatásait, olvassunk utána, hogy pontosan mivel jár! Addig járjunk utána, amíg találunk olyan információkat, amikbe tudunk kapaszkodni, amik biztos pontként szolgálhatnak számunkra. A rendelkezésre álló információk alapján vegyük számba, hogy milyen eszközeink vannak a védekezésre!

- mondta Kisfaludy Lilla.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk